PwC:s Carolin Runnquist är Årets IT-kvinna

2018-10-04

Carolin Runnquist, PwC

För fjärde året i rad delar Tieto ut priset Årets IT-kvinna – en utmärkelse som tillägnas en kvinna som driver jämställdhetsfrågor och gör skillnad. Årets vinnare är Carolin Runnquist, Director Cyber Security på PwC, som fick ta emot sitt pris under Universum Talent Award, den 3 oktober 2018 i Stockholm.
 

Grattis Carolin! Hur känns det att få det här priset?

– Fantastiskt såklart! Så stolt och glad!

Varför tror du att just du vann?

– Jag tror jag vann för att jag driver jämställdhetsfrågan på alla nivåer, varje dag. I det stora och i det lilla. Dessutom är vi fortfarande väldigt få kvinnor inom just IT-säkerhet, så att lyfta fram en förebild inom området var nog också viktigt.

En av PwC:s värderingar är "Göra skillnad". Hur tror du att du kan vara en förebild och inspirera andra i att göra skillnad?

– Jag brukar tänka att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om alla vi på PwC, i samhället i stort, gör något litet för att driva positiv förändring kommer vi uppnå storartade resultat.

Vad tror du är lösningen för att få IT-branschen att bli mer jämställd så fler kvinnor vill jobba, stanna kvar och utvecklas inom IT-området?

– Att rekrytera fler kvinnor - och det behöver man göra på andra sätt än man gör idag. Alltifrån hur man gör det rent kommunikativt till att bidra till att fler kvinnor utbildas på området. Och visa på förebilder såklart. Har man ingen förebild att ta rygg på, får man våga vara den förebilden själv.


Du jobbar inom Cybersäkerhet som är ett av de hetaste områdena just nu. Hur kan vi få in detta viktiga område i styrelser och företagsledningar på ett naturligt sätt?

– Det händer väldigt mycket just nu. I bolagen förstår man mer och mer på alla nivåer att detta är ett reellt hot och något man behöver bygga resiliens emot. Däremot finns fortfarande mycket osäkerhet hos bolagen hur man rent konkret ska gå tillväga, men där vi kommer vi in i bilden och kan visa hur man på effektivt sätt gör det. Och man gör investeringarna där de gör mest skillnad.

Är det något annat du vill lyfta fram?

– Bygg nätverk, hitta personerna som ger energi och som du kan bolla med när det blir kämpigt. Och glöm inte ha roligt på vägen!

"Carolin Runnquist, Director Cyber Security, PwC visar att det går att utmana rådande strukturer med tydliga mål och därmed få in fler kvinnor i IT-branschen. Carolin har skapat sig en position och mandat att förändra. Hon är en förebild genom sitt ledarskap och sitt mod. Årets IT-kvinna 2018 har "grit", karaktärsstyrka och långsiktiga mål i fokus."

Kontakta oss

Jonas Köpniwsky

Pressansvarig, PwC Sverige

Tel 010-200 79 29

Följ oss i sociala medier