PwC var exklusiv finansiell rådgivare 
till Ceder Capital
 vid försäljningen av eGain till Summa Equity

eGain är ett svenskt ledande företag inom klimatanpassad styrning av värmen i fastigheter. Företagets egenutvecklade lösning, eGain forecasting™, är ett självlärande system som utför analyser baserat på flera inparametrar, bland annat temperatur och väderprognoser. Deras system utför energibalansberäkningar som optimerar uppvärmningen i fastigheter. Verktyget tillhandahålls som en molnbaserad Software-as-a-Service (SaaS) tjänst. eGains unika erbjudande har de senaste åren bidragit till en imponerande tillväxt (CAGR om 20% 2010-2015) och samtidigt uppvisat en mycket god lönsamhet.

PwC anlitades av Ceder Capital, majoritetsägaren av eGain, att bistå dem under försäljningsprocessen. Ett stort antal utvalda intressenter kontaktades med fokus på medelstora PE-bolag och internationella branschaktörer. Ett stort antal aktörer lockades av affärsmodellens skalbarhet, en hög andel återkommande intäkter samt lösningens attraktiva erbjudande vilket resulterade i ett tvåsiffrigt antal av indikativa bud. Affären signades i December 2015, endast 6 veckor efter att IM presenterades för intressenter och 11 veckor efter projektet påbörjades. Köpare är Summa Equity, en finansiell investerare som fokuserar på teman med koppling till framtida hållbarhet.

PwC:s förmåga att upprätthålla hög konkurrens med flera budgivare under slutfasen av processen minimerade transaktionsrisken och maximerade villkoren för säljarna. Med den nya ägaren är eGain mycket väl positionerat att ytterligare öka tillväxten i en fortsatt expansion med sikte på ett Europeiskt ledarskap inom klimatbaserad styrning av värme i fastigheter.

“PwC imponerade med sin förmåga att genomföra en mycket professionell och konkurrensutsatt försäljningsprocess under en anmärkningsvärd kort tid. Baserat på deras erfarenhet och kunskap lyckades PwC-teamet uppnå ett enastående resultat för alla inblandade, och deras välgrundade strategiska och taktiska råd var nyckeln till att leverera en mycket attraktiv affär. Vi är väldigt nöjda och kan varmt rekommendera dem som M&A rådgivare.”

David Holm-Ovrén, Founding Partner Ceder Capital

Kontakta oss

Customer Hub

Kundtjänst, PwC Sverige

Tel 010-212 50 00

Följ oss i sociala medier