PwC var exklusiv finansiell rådgivare till Konica Minolta i samband med försäljningen av Koneo

Konica Minolta Business Solutions Sweden AB (”Konica Minolta”) anlitade PwC Corporate Finance att driva försäljningsprocessen vid avyttringen av Koneo AB (”Koneo”).

Koneo utvecklar, bygger och underhåller IT- och dokumentlösningar. Erbjudandet innefattar allt från helt outsourcad datadrift, server- och dokumenthantering till försäljning av servrar, datorer, skrivare och annan dokumentutrustning. Företaget är en rikstäckande kedja med totalt nio kontor samt 18 fristående kontor anslutna via partneravtal. Försäljningen uppgick till cirka 230 miljoner kronor år 2014.

I slutet på 2014 tog Konica Minolta beslut om att avyttra Koneo och i stället fokusera på dokumenthantering som sin bas för verksamheten i Sverige.

PwC fick uppdraget att bistå Konica Minolta i försäljningen och trots en mycket aggressiv tidsplan samt ökad komplexitet på grund av en carve-out genomförde PwC en bred och konkurrensutsatt auktionsprocess. I slutfasen av transaktionsprocessen hade säljaren möjlighet att välja mellan flera bud av varierande struktur. Bibehållen konkurrens genom processen resulterade i mer attraktiva slutgiltiga bud än indikativa. Affären undertecknades på mycket attraktiva villkor redan två veckor efter mottagandet av slutgiltiga bud och mindre än tolv veckor från offentliggörandet av informationsmemorandumet.

Valet föll slutligen på ett konsortium av privata investerare som hade en omfattande branschkunskap samt erfarenhet från liknande verksamhet.

”Tempo var viktigt för oss och teamet på PwC lyckades framgångsrikt driva en accelererad process med utmärkt utfall trots de operationella och finansiella utmaningar Koneo stod inför. Vi uppskattade PwC-teamets professionella styrning av projektet, deras stöd i alla aspekter av transaktionen samt deras inställning att utmana våra perspektiv. PwC-teamets insats var nyckeln till att slutföra transaktionen på attraktiva villkor.”

Thomas Parmbäck, CEO Konica Minolta Sverige

Kontakta oss

Johan Rosenberg

Partner / Head of M&A, PwC Sverige

Tel 0709-29 35 52

Följ oss i sociala medier