Kunskapsdagarna i Göteborg

2017-11-28

Digitalisering hetaste ämnet på Kunskapsdagarna i Göteborg

Den fantastiska - och oroande - digitaliseringen genomsyrade de flesta av programpunkterna när PwC arrangerade årets Kunskapsdagar i Göteborg.

Som kronan på verket gick en kändistät panel till botten med nya affärsmodeller och Industri 4.0.
 

Det spelar ingen roll om föreläsningen handlar om företagsbeskattning eller om hur du kan "träna din hjärna", föreläsningssalarna fylls till sista plats på Svenska Mässan i Göteborg. Under två dagar samlas över tusen besökare för att uppdatera sig om det senaste inom hållbarhetsredovisning och momsfrågor, men också för att hitta inspiration och få sig några goa skratt.

– Jag har aldrig varit med tidigare och jag är oerhört imponerad av bredden på ämnena. Det finns en uppsjö av föreläsningar och jag vill hinna med allihop, säger Anna Ragnesten, från det egna företaget Vero Redovisning AB.
 

För första gången sedan PwC började med Kunskapsdagarna för 18 år sedan testas en annorlunda programpunkt under tisdagseftermiddagen. Ett senare pass under rubriken Digitalisering - automatisering - artificiell intelligens - Industri 4.0. med inbjudna gäster Den prominenta expertpanelen består av Stefan Fölster, nationalekonom och chef för Reforminstitutet, Alrik Danielsson, CEO för SKF, Liza Nyberg, vd Collector Bank och Johan Stahre, professor och chef för avdelningen Produktionssystem på Chalmers.

 – De vanliga besökarna på Kunskapsdagarna är ekonomer och det här är ett försök att locka till oss fler beslutsfattare. Därför gjorde vi också ett antal VIP-inbjudningar innan vi fyllde på med övriga deltagare, berättar ansvarig partner Inger Kollberg.

Inger Kollberg, PwC

Inger Kollberg.

Det är en avspänd atmosfär i den proppfulla salen och de flesta lyssnar koncentrerat när experterna luftar sina framtidsvisioner. Stefan Fölster efterlyser fler innovationstävlingar inom alla områden, Liza Nyberg manar till oräddhet inför förändringar och Alrik Danielsson från SKF är försiktigt optimistisk.

 

– Den fjärde industriella revolutionen är här och det är bara positivt om vi gör på rätt sätt. Men vi måste utbilda människor, menar han.

Johan Stahre på Chalmers är inne på samma linje. Han är övertygad om att Sverige kommer att behöva all digitalisering vi kan få i framtiden, eftersom det finns en risk att företagen inte klarar kompetensförsörjningen.

– Vi har fantastiska förutsättningar för att bli bäst på digitalisering, men vi behöver massiv utbildning. Inte bara av ungdomar, utan även av den äldre arbetskraften, säger han.

Överhuvudtaget finns den nya tekniken med som en röd tråd i majoriteten av alla föreläsningar, där PwC:s medarbetare står för det mesta av kunskapen som förmedlas. Automatisering och digitalisering lockar, fascinerar och oroar.

– Robotiseringen har inte slagit igenom än, men tro mig, det kommer att ske. Framtidens digitala ekonomifunktioner kommer att skilja sig från dagens, säger Martin Lindqvist från PwC till den månghövdade publiken.
 

I väntan på framtiden finns dock en del akuta lärdomar att ta in och redan under tisdagens första programpunkt reder Jenny Nobrand och Amanda Elg från PwC ut begreppen när det gäller de nya lagkraven på hållbarhesredovsining.

– Det som vanligtvis saknas i redovisningen är en riskanalys och en beskrivning av hur man arbetar med mänskliga rättigheter och antikorruption. Vi på PwC kan stötta er oavsett var ni är i processen, säger Jenny Nobrand avslutningsvis.

I pauserna under det späckade programmet möts gamla och nya kollegor. För många är PwC:s Kunskapsdagar den enda gemensamma sammankomst de har under året. Besökarna räknar upp allt de lär sig och betydelsen av eventet för att kunna hänga med i utvecklingen.

Pär Axelsson, Uddeholm AB, och Marcus Jansosn, Wellspect Healthcare

Pär Axelsson och Marcus Jansson.

Pär Axelsson från Uddeholm AB och Marcus Jansson från Wellspect Healthcare har svårt att svara på frågan om vilket föredrag de tycker är bäst. Alla, säger Pär Axelsson först.

– Men kanske Digital innovation. Det var utmanande och väckte funderingar över vilken roll man har i företaget, fortsätter han.

Fredrik Lundgren, som är kreativ ledare på Pond, tar plats på podiet i jeansjacka och keps. Med korta underhållande filmer får han med sig åhörarna under ämnet Digital innovation.

– När allt fler saker blir automatiserade är kreativiteten viktigare än någonsin. Träna din kreativitet genom att gå en annan väg till jobbet och gör något oväntat, uppmanar han.
 

Digitaliseringen svarar bara på grundläggande mänskliga behov som kärlek, säkerhet, trygghet och underhållning. Samma förväntningar som finns idag, kommer också finnas på morgondagens tjänster, hävdar Fredrik Lundgren.

– Därför är det viktigt att jobba med prototyper där användarna kan testa produkter och tjänster. Det handlar om att utveckla något som skapar känslor och leder till upplevelser, säger han.

Anders Hansen, läkare och psykiater

Anders Hansen.

Allt i världen handlar däremot inte om robotar och digital teknik. När läkaren och psykiatern Anders Hansen redogör för den senaste forskningen om vinsterna med fysisk aktivitet är lokalen minst lika fullsatt. Under rubriken ”Träna för din hjärna” förklarar läkaren hur konditionsträning ökar storleken på hippocampus, som styr minnesfunktionerna i hjärnan, samt hur proteinet BDNF som skyddar hjärncellerna växer i antal vid regelbunden motion.

– Vi har samma sorts hjärnor som man hade för tio tusentals år sedan. Men då var människor jägare och samlare och höll sig i ständig rörelse, säger han.

Pia Jaktling, Volvo Cars, och Susanne Odqvist, Odqvist redovisningskonsult

Pia Jaktling och Susanne Odqvist.

Föreläsningen är en tankeställare för Pia Jaktling från Volvo Cars och Susanne Odqvist från Odqvist redovisningskonsult i publiken. Visst vet de att fysisk aktivitet är bra på alla sätt, men de imponeras av de vetenskapliga beläggen.

– Det var väldigt tänkvärt. För övrigt har jag haft mest nytta av föredraget om skattefrågor i en digitaliserad värld, konstaterar Pia Jaktling.

Alf Ebenhag, Henrik Nyberg, Pia-Lena Ebenhag och Dan...

Jenny Mögleburst, Matthew Farley och Pernilla Fröjd.

Boka möte med en specialist

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för att hitta en tid för ett kostnadsfritt möte

Kontakta oss

Jennie Eriksgren

Administratör, PwC Sverige

Tel 010-213 11 74

Följ oss i sociala medier