Hållbar affärsutveckling – detta händer just nu

2015-09-23

Sälja företag? Därför ska du vara ute i god tid!


Hållbarhet är egentligen ingen trend, utan en samhällsutveckling som påverkar alla företag. Men vad händer just nu?

Många mindre företag jobbar med leverantörer från olika delar av världen. Under de senaste åren har kraven som ställs på leverantörerna börjat sträcka sig längre och längre ut i leden. Många företagare brottas med den här frågan: hur långt ska man gå och vad är rimligt att kräva? Kring de här frågorna finns många praktiska saker att hantera som inte är enkla, dels på grund av bristande kunskap men också på grund av att leverantörerna geografiskt och kulturellt kan befinna sig på ett stort avstånd.
 

Mäta effekt av hållbarhet

När man jobbar med hållbarhet gäller det att gå längre att bara redovisa vad man gör och levererar – att mäta effekterna har blivit allt viktigare. Här sträcker sig armen längre än kring det egna företaget. Att mäta effekter handlar om att se över vad samhället och företagets intressenter har att vinna på hållbarhetsarbetet som ni gör i ert företag.
 

Hårdare tag mot korruption

Under 2012 kom en ny korruptionslagstiftning som gör att många företag, även mindre, måste fundera kring hur man aktivt arbetar med att undvika att hamna i situationer där man bryter mot lagen. Kanske deltar ditt företag i en offentlig upphandling – då gäller det att verkligen hålla reda på rätt och fel. Får du bjuda en representant från myndigheten på den där middagen du hade tänkt? Får du skicka en present för att lyckönska vid en födelsedag? Det här är en trend vi sett i USA och England under en längre tid, nu har den också kommit hit.
 

Transparent skatt

Skatter har vi kanske inte sett som en hållbarhetsfråga tidigare, men kraven på att företagen ska ta ett större ansvar har ökat både i Sverige och globalt. Allt fler börjar se avancerade skatteupplägg med förflyttningar av pengar till så kallade skatteparadis som ett ohållbart sätt att agera kring skatt. När vi börjar se på företagen ur ett bredare perspektiv där samhällsnytta inbegrips är det naturligt att den här typen av frågeställningar dyker upp. För mindre företag handlar skattestrategi ofta om att hitta ett hållbart sätt att betala rätt skatt och hänga med i lagstiftningen som ofta förändras. Det är ett komplext område där vi kommer att se mycket hända under de kommande åren.

Kontakta oss

Daniel Johansson Stattin

Rådgivare, PwC Sverige

Tel 0709-29 48 20

Fredrik Ljungdahl

Partner / Hållbarhetsansvarig, PwC Sverige

Tel 0709-29 32 34

Följ oss i sociala medier