Medarbetare

HR Tech Lab

Chefens rum blev ett tekniklabb

På PwC:s kontor i Stockholm har personaldirektörens tidigare kontor förvandlats till tekniklabb. Här testas och utvecklas idéer för ett smartare och mer digitalt arbetsliv under ledning av Joakim Karlsson, Human Resources Tech & Innovation Manager.
 

– Min vision är en "digital talent lifecycle" – jag vill att vi ska kunna vara lika sömlöst digitala på arbetet som vi är under stora delar av vår fritid, säger Joakim Karlsson, som har en bakgrund som HR-generalist och rekryterare.

PwC:s Human Resources Tech Lab har varit igång i snart två år. Exempel på idéer som blivit verklighet tack vare labbet är "Jobbot", en chatbot som svarar på frågor om PwC och rekrytering dygnet runt, samt ett verktyg för digital signering av anställningsavtal.

En annan idé som fallit väl ut är att använda Virtual Reality (VR) för kompetensutveckling inom presentationsteknik. Med hjälp av VR-headsets kan PwC erbjuda övningar i presentationsteknik i en miljö som upplevs som verklig. Deltagarna kan via VR öva inför den typ av publik och i den typ av lokal som kommer att vara aktuell för dem i jobbet.

– Vi kan även styra den virtuella publikens reaktioner samt utvärdera saker som hur presentatören rör sig, använder rösten och tittar på publiken. Det brukar bli mycket effektfullt, säger Joakim.

Även mångfald kan gynnas av tekniska innovationer. För närvarande driver Joakim tillsammans med en KTH-student ett projekt som syftar till att synliggöra eventuella omedvetna fördomar som skulle kunna påverka bedömningar i rekryteringsprocesser.

–  Vi vill med Human Resources Tech Lab hitta digitala lösningar som gör PwC bättre samtidigt som arbetslivet blir enklare och mer effektivt. För att fortsätta vara relevanta måste vi på Human Capital transformera oss – precis som våra affärsdrivande verksamheter, säger Joakim.
 

"Med hjälp av VR-headsets kan PwC erbjuda övningar i presenationteknik i en miljö som upplevs som verklig."

Joakim Karlsson, Human Resources Tech & Innovation Manager inom Human Capital

Kontakta oss

Johan Rippe

Johan Rippe

Partner Assurance, PwC Sverige

Tel 0709-29 11 88

Följ oss i sociala medier