Fastigheter: dramatiskt ökat intresse för investeringar i marknader som är under återhämtning

Fastigheter: dramatiskt ökat intresse för investeringar i marknader som är under återhämtning

Pressmeddelande 2015-02-01

I takt med att konkurrensen hårdnat om de mest attraktiva fastigheterna på den europeiska fastighetsmarknaden tittar investerare allt mer på sekundära tillgångar och investeringar på fastighetsmarknader som fortfarande är under återhämtning efter den senaste nedgången. Berlin har nu ersatt München som Europas mest attraktiva stad för fastighetsinvesteringar.

Rapporten ”Emerging Tends in Real Estate: Europe 2015” från PwC visar dramatiskt ökad popularitet för investeringar i Madrid, Aten, Birmingham, Amsterdam och Lissabon som samtliga klättrar rejält i ranking.

Hårdare konkurrens och brist på lämpliga investeringsobjekt har resulterat i att investerare nu tittar på ”andrastäder”, sekundära tillgångar och fastigheter med utvecklingsmöjligheter. Samtidigt som exempelvis London tappat fem placeringar i rankingen klättrar städer som Aten och Lissabon rejält i årets ranking.

- Trots hög ekonomisk osäkerhet i Europa visar rapporten att fastighetsmarknaden är attraktiv och att den fortsätter attrahera investeringar. Det största problemet enligt investerarna själva är en brist på objekt. Något som till och med anses vara en större utmaning än regleringar och finansieringskostnader, säger Robert Fonovich, branschansvarig för Real Estate på PwC Sverige.

Stockholm tappar sex placeringar från 9:e till 15:e plats i årets ranking.

*Stockholm tappar sex placeringar från 9:e till 15:e plats i årets ranking och hamnar således utanför ”topp tio”.

Ökning av bostadsinvesteringar i Stockholm de högsta på trettio år Stockholm är den mest välutvecklade och transparenta marknaden i Norden. Under 2015 kommer Stockholms fastighetsmarknad att gynnas av en relativt stark tillväxt som ligger väl över snittet i euroområdet och fortfarande vara på radarn för många internationella aktörer.

- Inhemsk efterfrågan driver den svenska ekonomin vilket bland annat lett till en hög byggaktivitet inom bostadssegmentet, säger Robert Fonovich.

Marknaden i Stockholm präglas av en stabil kommersiell fastighetsmarknad, låga vakansgrader och stigande hyror.

Investerare förflyttar sig utåt på riskkurvan

I takt med att förtroendet förbättrats för den internationella fastighetsmarknaden har investerare sakteliga rört sig allt längre ut på riskkurvan. Då investerare anser att förstklassiga objekt är både dyra och svåra att hitta tittar man på andra alternativ. Återhämtningen började i Storbritannien och Tyskland för några år sedan och nu ser vi det hända på bred front i resten av Europa.

- ”Club med” med Italien, Frankrike och Spanien i spetsen har samtliga visat tecken på återhämtning och det ser ut att hålla i sig. Investerare är nu beredda att gå längre ut på riskkurvan och man har även långivarna med sig många gånger. Det finns uppgifter på belåningsgrader upp till 85 procent och från bankhåll har man, om än med viss varsamhet, börjat finansiera utvecklingsprojekt och mindre centrala objekt. säger Robert Fonovich.

Ladda ner och läs rapporten här:
Emerging Trends in Real Estate: Europe 2015

För mer information kontakta:

Robert Fonovich, branschansvarig Real Estate PwC Sverige
Tel: 0709-29 33 64, e-post: robert.fonovich@se.pwc.com

Carlos Cancino, presskontakt PwC
Tel: 0768-36 98 73, e-post: carlos.cancino@se.pwc.com

Kontakta oss

Jonas Köpniwsky

Pressansvarig, PwC Sverige

Tel 010-200 79 29

Följ oss i sociala medier