Cyberattack - så skyddar du dig mot WannaCry - det nya ransomwarehotet

2017-05-13

man i serverhall


Hur skyddar du dig mot WannaCry?

Den senaste ransomwareattacken som bland annat har drabbat flera sjukhus i England kan även ha drabbat svenska företag. Är ditt företag drabbat har vi ett team som står redo att hjälpa dig. Vi rekommenderar dig att snarast göra följande för att skydda företaget mot cyberattacken.


4 konkreta tips på hur du skyddar dig mot WannaCry 

  1. Betala aldrig utpressarna
  2. Säkerställ backuper (så att man kan återläsa den krypterade informationen)
  3. Se till att uppdatera Windows och kör regelbundet Windows update till de senaste versionerna. Säkerställ att samtliga system uppdateras med de senaste säkerhetsrättningarna från Microsoft. Installera aldrig programvara som du inte vet varifrån den kommer.
  4. Håll uppsikt (ransomware används ofta som avledande manöver)

Nyttiga länkar om WannaCry

Läs mer om ransomware, vad det är och hur du kan undvika detta aktuella cyberhot.

Anledningen att attacken blev så omfattande är att många inte gjort hemläxan genom att kolla på patchprocesser och backup-processer. Vill man minska sin sårbarhet för framtiden bör man redan nu påbörja ett jobb kring att stärka sina patch och back-up/restore processer.

Rolf RosenvingePwC Sverige

Vad är WannaCry ransomware?

WannaCry är ett datavirus som började spridas i massiv omfattning den 12 maj och spridningen kommer sannolikt att fortsätta. Det räcker med att en dator i ett nätverk smittas för att en hel organisation eller företag ska drabbas.
 

Hur fungerar WannaCry ransomware?

Dataviruset sprids framför allt via webbplatser och e-post (nätfiskeattacker). WannaCry infekterar drabbade datorer med ett gisslanprogram, ransomware, som låser filerna på datorn och kräver en betalning i bitcoin.
 

Vad gör du om ditt företag eller organisation är drabbad av WannaCry?

Är du drabbad av WannaCry - kontakta vårt Incident Response-team som står redo.

Är du drabbad? Vi har team inom Incident Response som är redo att hjälpa dig i ett akut skede. Är du orolig eller vill veta mer? Ta kontakt med oss! Vi på PwC är experter inom Cyber Security och kan hjälpa dig bygga upp en säker organisation med bland annat Business Continuity och säkra processer för bland annat patchar och back up. 

Tveka inte att kontakta vårt Cyber Security-team på PwC om du har funderingar kring WannaCry, ransomware eller förebyggande arbete kring IT-säkerhet.

Kontakta oss

Per-Arne Molin

Partner, PwC Sverige

Tel 0761-00 77 76

Johan Wiktorin

Director Intelligence Cyber Security, PwC Sverige

Tel 0728-80 90 08

Jakob Bundgaard

Cyber Security Leader & Partner, PwC Sverige

Tel 0709-29 13 23

Följ oss i sociala medier