Inför årsskiftet – missa inte att se över dessa viktiga frågor!

2015-12-17

Har du sett över alla viktiga frågor innan du sätter punkt för 2015? Om inte – här är fem saker att tänka på inför årsskiftet.
 

1. Se över ditt löneuttag

Driver du aktiebolag och har personal så behöver du innan årsskiftet kontrollera att du har tagit ut tillräckligt med egen kontant lön för att få en så låg skatt som möjligt på din utdelning kommande år. Gör en sammanställning av din lön under året och kontrollera så att du tagit ut tillräckligt, om inte se till att ta en extra lön som betalas ut innan den 31 december.
 

2. Löner ska till Fora och Skatteverket

Den 31 januari 2016 vill både Skatteverket och Fora veta hur mycket lön du har betalat ut till dig själv och dina anställda under 2015. Att vara sen straffar sig – om du lämnar in uppgifterna till Fora för sent får du betala en extra avgift. Mitt tips är att du redan innan årsskiftet förbereder sammanställningen så slipper du lägga tid på det när du kommer tillbaka från eventuell julledighet. Skatteverket jämför dina inlämnade skattedeklarationer med de inskickade kontrolluppgifterna, för att förekomma förfrågningar från dem kan du själv göra en likadan avstämning. Har du deklarerat digitalt med e-legitimation och kör lönerna i ett löneprogram går avstämningen snabbt.
 

3. Stämmer din pension med lönen?

När du ändå kontrollerar att du tagit ut tillräckligt med lön under året, passa även på att ta fram uppgifterna om hur mycket pensionspremier du har betalat in. I ditt aktiebolag får du som huvudregel dra av premier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsinbetalningar (dock max 10 basbelopp). Här är det viktigt att relationen mellan uttagen lön och inbetald premie rimmar så att inte tar ut för lite lön eller betalar in för mycket i pension, eller tvärtom. Än hinner du betala in både mer premier och ta ut mer lön. Det här gäller även dig som är ensam anställd i ditt aktiebolag.
 

4. Ta redan nu sats inför bokslutet

Fortfarande har de flesta aktiebolag i Sverige kalenderår som räkenskapsår, det vill säga årsbokslut den 31 december, trots att man numera får välja vilken månad på året som helst. Är du en av dem så kan du redan nu börja förbereda dig. Att sammanställa löner, pension och information till Skatteverket (som jag tar upp i punkt 1-3) är sådant du har nytta av även i bokslutet. Passa på att samtidigt ta fram underlag till redovisningskonsulten eller revisorn. Några exempel på sådant material är; skattekontoutdrag för hela året, försäkringsbrev för företagsförsäkringen, F-skattsedel, kvitton och fakturor, lagerlista och kontoutdrag från banken.
 

5. Julklappar till anställda och kunder

Så här i slutet av året vill många ge anställda och kunder någon gåva. För att en julgåva ska vara avdragsgill och inte skapa någon förmånsbeskattning för den anställde får den vara värd högst 450 kronor inklusive moms. Gåvan får inte avse kontanter eller liknande. Vill du ge något till dina övriga kontakter måste ni ha en ha en affärsmässig relation och gåvan måste vara en reklam- eller representationsgåva för att vara avdragsgill. Tänk på att värdet på en sådan reklamgåva inte får överstiga 350 kronor inklusive moms.

Följ oss i sociala medier