Julklappar till dina anställda – så här gör du avdrag

Ulrika Lundh Eriksson Skatterådgivare, PwC Sverige 2015-12-17

Så här gör du avdrag för julgåvor till dina anställda


Ger du dina anställda julklappar? Då finns det några saker du måste tänka på – så här funkar det med avdrag.

När du planerar företagets julklapp till personalen finns några saker att ta hänsyn till. Först och främst får gåvan inte kosta mer än 450 kronor (inklusive moms) för att den ska vara skattefri för dina anställda. Om julklappen kostar mer än 450 kronor måste mottagaren betala skatt för hela beloppet, och ditt företag får inte dra av momsen. Innehållet i julklappen får vara i princip vad som helst förutom pengar. Presentkort som inte kan lösas in mot pengar ses också som en skattefri julgåva.
 

Ge till välgörenhet på rätt sätt

Du kan ge dina anställda en julgåva i form av bidrag till en välgörenhetsorganisation istället för en julklapp. Det är dock viktigt att detta görs på rätt sätt, eftersom det i vissa situationer kan leda till förmånsbeskattning för de anställda. Anledningen till detta är att Skatteverket kan jämställa bidraget med kontanter.
 

Ge en gåva till dina kunder

Till skillnad mot julklappar till anställda är julgåvor till kunder inte avdragsgilla. Det enda undantaget till den regeln är om dina gåvor kan kategoriseras som reklam med direkt anknytning till din verksamhet. När du ger bort presenter av reklamkaraktär bör du inkludera företagets namn eller logotyp. Men du kan såklart fortfarande tänka på värdet för kunden – vad är användbart i vardagen? Kanske en fin termos, lyxigare penna eller ett USB-minne. Tänk på att reklamgåvan får vara värd max 350 kronor inklusive moms.
 

Vill du veta mer?
Kontakta Ulrika Lundh Eriksson på ulrika.lundh.eriksson@pwc.com eller 0709-29 14 17

Kontakta oss

Ulrika Lundh Eriksson

Skatterådgivare, PwC Sverige

Tel 0709-29 14 17

Följ oss i sociala medier