8 myndigheter nominerade till Sveriges modernaste myndighet

2015-04-28


Den svenska statsförvaltningen av i dag håller världsklass. Ändå finns det ett behov av att modernisera och effektivisera den statliga förvaltningen ytterligare. Åtta myndigheter är nominerade till Sveriges Modernaste Myndighet 2015.
 

Utmärkelsen instiftades 2009 och syftet är att främja en utveckling av statliga myndigheter i linje med målen för den statliga förvaltningspolitiken.
 

Sverige har 370 statliga myndigheter som arbetar för att medborgare och företag ska få en bra och effektiv service. Alla myndigheter, stora som små, bjöds in till tävlingen. Fyra kriterier ligger till grund för utmärkelsen:

  • Kvalitet, enkelhet och effektivitet
  • Engagerade och kompetenta chefer och medarbetare
  • Förnyelse och innovation
  • Hållbar och miljömedveten utveckling
     

I år anmälde sig 16 myndigheter och nu har alltså åtta nominerats att gå vidare. Dessa är Finansinspektionen, Jordbruksverket, Kammarkollegiet, Konsumentverket, Post- och telestyrelsen, Sida, Sjöfartsverket och Statens geotekniska institut.
 

De nominerade kommer att få presentera sitt utvecklingsarbete vid en öppen hearing i Stockholm den 3 juni. Därefter går cirka tre till fem vidare till slutnominering. Vem som slutligen kommer att stå som vinnare avgörs av en jury.
 

– Det är fantastiskt roligt med så bra bidrag som deltar i tävlingen. De har alla erbjudits en första utvärdering och återkoppling på sina bidrag. Det blir grunden för en första standard för en vad som är en modern myndighet säger Anna Kelly, PwC:s representant i juryn.
 

Prisutdelningen sker på Kvalitetsmässan i Göteborg den 3 november där samtliga slutnominerade myndigheter medverkar. Prisutdelare är civilminister Ardalan Shekarabi. Sveriges Modernaste Myndighet arrangeras av Kvalitetsmässan, Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling, i samarbete med PwC, Näringsdepartementet, VINNOVA, Naturvårdsverket, Saco-S och ST.
 

Läs mer om Sveriges Modernaste Myndighet 2015:
Kvalitetsmässan

Ladda ner och läs inbjudan:
Sveriges Modernaste Myndighet 2015

Följ oss i sociala medier