Samspelet mellan politik och näringsliv

 

Den forne ministern Carl Bildt i videointervju med PwC:s vd Peter Nyllinge.
– I dag behöver man även hantera politiken som företagsledare, säger Nyllinge.

 

I början av året lanserade PwC sin flaggskepps-undersökning "CEO Survey". Där ger 1379 företagsledare i 79 länder sin syn på ekonomi, möjligheter och utmaningar, samt strategiskt viktiga förutsättningar inom det globala näringslivet. Rapporten visar att politiska trender har blivit allt viktigare och att samspelet mellan politik och näringsliv kommer att få en allt viktigare roll framöver.
 

I anslutning till detta intervjuade Peter Nyllinge, vd för PwC, den internationellt omtalade före detta statsministern och utrikesministern Carl Bildt.
 

– En av de stora slutsatserna i undersökningen är samspelet mellan den politiska världen och näringslivet och det är denna dimension vi tar upp i intervjun, säger Peter Nyllinge.
 

Bildt har god insikt i näringslivet, vilket alla politiker inte har och han refererar till hur nära sammanlänkade den politiska världen och näringslivet är. Skattefrågor är ett gott exempel på samspelet mellan de olika sfärerna.
 

– Som företagsledare behöver man i dag även hantera politiken, säger Nyllinge.
 

Dags att välkomna robotar och automatisering

Men Carl och Peter diskuterar inte enbart politik och näringsliv utan omfamnar också ämnen som teknik och arbetsliv.
 

I rapporten "CEO Survey" lyfter man fram att robotar i en nära framtid kommer att kunna utföra enklare uppgifter, liksom att lära sig att tänka själva för att kunna utföra nya mer avancerade uppgifter. Och diskussionen om automatisering och artificiell intelligens har gett upphov till frågor om huruvida mänsklig arbetskraft kommer att behövas i framtiden.

 

I videointervjun säger Carl Bildt att tekniken kommer att förändra allt, men till det bättre. Debatten om automatisering har tagit fel ton, enligt Bildt.
 

– De tre länder som har den högsta användningen av industrirobotar är Tyskland, Sydkorea och Japan – och de har den minsta arbetslösheten i världen, fortsätter Bildt. 
 

Läs mer om hur näringsliv och politik gifter sig på Carl Bildts blogg https://carlbildt.wordpress.com och på Twitter

loading-player

Playback of this video is not currently available

Se hela intervjun här.

Kontakta oss

Peter Nyllinge

Peter Nyllinge

Styrelseordförande, PwC Sverige

Tel 010-213 30 60

Följ oss i sociala medier