"Det är först på senare tid som jag känt mig stolt över min brokiga bakgrund"


Per har gått från journalist till IT-chef

Per, du har en bakgrund där du hoppat mellan olika yrkesroller – berätta om det?

– Jag är uppvuxen i en liten by i Värmland och hade inte den där förståelsen i hemmet i hur man bygger en karriär. När jag var yngre ville jag bli journalist och blev antagen till journalistutbildningen i Kalmar som en av många sökande. Jag hade läst allt om yrket förutom att det inte finns jobb. Efter min utbildning har jag bland annat jobbat som säljare, systemutvecklare och utbildare. Jag gav mig tusan på att bli managementkonsult och blev till slut nästan partner på PA Consulting group. Det var ett bra företag men jag ville något nytt. I stället bestämde jag mig för att börja jobba på PwC och gick efter en tid som managementkonsult till en intern roll som IT-chef. Att ha en bakgrund som konsult är ovärderligt i min nuvarande roll, jag har möjlighet att omsätta alla erfarenheter från kunderna internt och det ger genererar ett stort värde till PwC:s IT-utveckling.
 

På vilket sätt har du nytta av din bakgrund i dag?

– Det är först på senare år som jag har blivit stolt över min bakgrund. Nu har jag förstått att jag har enorm nytta av mina olika roller. Pedagogik och kommunikation är oerhört viktigt i mitt nuvarande yrke. Metodiken och förståelse för komplexa processer har jag fått från min tid som managementkonsult. Att göra det krångliga enkelt är det viktigaste som finns i min yrkesroll.
 

Hur är PwC som arbetsgivare?

– Det som är så häftigt med PwC är ett det är en federation, vilket innebär en spännande balans mellan globala satsningar och lokalt mandat. Det finns stora möjligheter att komma med idéer och få ansvar att driva projekt som kan utveckla PwC som företag. Men du behöver vara uthållig och lite envis. För mig passar det bra i min ambition att IT ska ha ett större perspektiv än tidigare. Vi ska bli ännu mer relevanta för verksamheten.

Namn: Per Defalva

Yrke: IT-chef

Utbildning: Journalistutbildning med multimediainriktning på Kalmar högskola (numera Linnéuniversitetet).

Roligast med mitt jobb: Möjligheten att använda alla erfarenheter från min tid som managementkonsult internt här på PwC. Jag har lärt mig massor av att jobba med andra företag, och det genererar nu ett stort värde för vår IT-utveckling här på PwC.

Per Defalva – tidslinje

Kontakta oss

Sara Järdler

Head of Employer Branding, PwC Sverige

Tel 0709-29 28 95

Följ PwC Karriär