Världspolitik, cybersäkerhet och innovation i fokus på Post Davos Nordic Summit

2020-03-03

Jacob Wallenberg på Post Davos Nordic Summit 2020

Jacob Wallenberg på Post Davos Nordic Summit. Foto: Teodor Axlund

Den 2 mars arrangerade PwC för tionde året i rad Post Davos Nordic Summit på Grand Hôtel i Stockholm. Dagen – med temat "Prepare for the Future" – bjöd på föredrag och diskussioner om aktuella ämnen bland annat om läget i världspolitiken och cybersäkerhet.

Moderator Johan Norberg, Post Davos Nordic Summit 2020

Det låg förväntan i luften när vd Peter Nyllinge och tillträdande vd Sofia Götmar-Blomstedt hälsade välkommen och introducerade dagens program. Moderatorn Johan Norberg inledde med att summera det händelserika året som ligger bakom oss med ökad populism, Brexit och USA:s president Donald Trumps framfart.

Med referens till coronavirusets spridning i världen i början av året sade han: 

– Enligt en undersökning nyligen säger 38 procent av amerikanerna att de inte skulle dricka ölsorten Corona med tanke på viruset, trots att det inte finns någon koppling. Den här historien har spridits i sociala medier över världen och understryker svårigheterna att i dagens uppkopplade värld bygga ett varumärke.

Carl Bildt på Post Davos Nordic Summit 2020

Carl Bildt. Foto: Teodor Axlund

Nyckelordet är klimatförändring

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt talade om flera aspekter av ordet "klimatförändring". Förutom den miljömässiga klimatförändringen, menade Bildt att Sverige i hög grad även kommer att påverkas av en "politisk" klimatförändring i form av ökande konkurrens mellan stormakterna USA, Kina och EU. 

– Den största förändringen som skett är att Kinas makt har växt, både politiskt och ekonomiskt. Detta kommer bli ännu mer markant framöver. Även på det tekniska området håller Kina på att komma ikapp både USA och Europa, sade Carl Bildt. 

För Sveriges del är det avgörande vad som händer inom EU, där de viktigaste initiativen och utmaningarna kan sorteras in under tre rubriker: miljö, digital och geopolitik. Inom miljö blir målet att uppnå klimatneutralitet ett av de mest omfattande.

Wallenberg: "Davos lockar fortfarande"

Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor, berättade på ett lättsamt sätt om sina intryck från årets World Economic Forum i Davos och varför han tycker det är lika spännande som tidigare. 

– Vissa frågar om det fortfarande är värt att åka dit och mitt svar är: ja, absolut. Ett viktigt skäl för mig att vara där är att det går att lära sig så mycket och att det är lätt att lära känna andra deltagare, och det oavsett om de är premiärministrar eller rockstjärnor, sade Jacob Wallenberg.

Bland alla talare lyfte han bland annat fram den kinesiska politikern Han, som gjorde klart att Kina är för global frihandel och att landet är helt beroende av att handeln med andra länder fungerar väl. Kanske något förvånande, med tanke på det handelskrig som brutit ut mellan Kina och USA.

Keren Elazari. Foto: Teodor Axlund

Cybersäkerhet – ur en hackers perspektiv

Keren Elazari, analytiker inom cybersäkerhet och forskare vid Tel Avivs universitet i Israel, gav ett annorlunda perspektiv på cybersäkerhet – nämligen utifrån en bakgrund som hacker. 

Ett av hennes viktigaste budskap var att datavirus som sprids över världen – exempelvis NotPetya som bland annat drabbade transportföretaget Maersk – äventyrar tilltron till våra IT-system generellt, vilket är förödande. Dessutom går ingen helt säker från cyberattacker. Företag och enskilda kan bli drabbade även om de inte är de primära målen.   

Att samarbeta med hackers är ett bra sätt att förbättra företags och organisationers IT-säkerhet, menade Elazari. Som ett exempel nämnde hon Pentagon, som bjudit in hackers att testa myndighetens IT-säkerhet.

Innovativa företag skapar nya värden

I slutet av dagen stod Niklas Adalberth, grundare till Klarna, och hans innovationshub Norrsken Foundation i fokus. Fyra innovativa företag som fått finansiering inom ramen för Norrsken presenterade sig:

  • Care to Translate – en översättningstjänst riktad till vårdsektorn

  • Elsa Science – diagnosverktyg för reumatoid artrit

  • Heart Aerospace – batterier för eldrivna flygplan

  • Einride – transportlösningar för självkörande fordon

Det här var några nedslag från programmet under Post Davos Nordic Summit. Ett fullständigt program hittar du här.

Kontakta oss

Marie-Anne Brändström

Projektledare events, PwC Sverige

Tel 0723-53 05 00

Följ oss i sociala medier