Jobba som skatterådgivare

Som skatterådgivare hjälper du dina kunder att ta fram strategier för sin skattehantering så att de betalar rätt skatt

Är du nyfiken på hur olika regelverk kan skapa värde för ett företag? Vill du förstå hur skatt är en viktig pusselbit för att skapa en hållbar omställning? Då är det kanske skatterådgivare du ska bli!

Vad gör en skatterådgivare?

En skatterådgivare hjälper verksamheter att ta fram långsiktiga lösningar på komplexa frågor kring skatt. Några exempel på områden du kan specialisera dig inom är

  • direkt och indirekt skatt
  • internprissättning
  • företags- och fastighetstransaktioner
  • fondstrukturering
  • individbeskattning.

Hur är det att jobba som skatterådgivare på PwC?

På PwC arbetar du i team med kompetenta och engagerade kollegor. En del arbetar med skatt, men du kommer också arbeta nära kollegor som specialiserat sig på till exempel hållbarhet, it-lösningar eller företagstransaktioner. Eftersom vi är en del av ett globalt nätverk finns det bra möjligheter att arbeta med internationella kunder tillsammans med kollegor från andra länder. Många skattefrågor kräver specialistkompetens inom ett visst område och kännedom om den lokala marknaden och där är vår internationella organisation en stor fördel. 

Vår ambition att du ska få prova på flera olika roller och arbetsuppgifter, utifrån dina intressen och drivkrafter. Eftersom det är viktigt att våra medarbetare har aktuella kunskaper investerar vi mycket i olika utbildningsinsatser.,

Karriär som skatterådgivare

Plugga till skatterådgivare

Skatterådgivare är ingen skyddad titel och kräver inte en specifik utbildning. Men de flesta som arbetar som skatterådgivare har minst en kandidatexamen från universitetet. Det vanligaste är att gå en inriktning inom ekonomi eller juridik.

Junior skatterådgivare

Efter din utbildning kan du börja arbeta som junior skatterådgivare. Du får då arbeta i team med mer erfarna rådgivare och lära dig de praktiska grunderna i yrket. Genom vårt rotationsprogram finns möjlighet att testa på olika inriktningar för att sedan specialisera dig inom frågor du brinner extra för.

Senior skatterådgivare

Som senior skatterådgivare har du ett större ansvar och egna kunduppdrag. Trots att du har arbetat flera år så finns det självklart möjlighet till kompetensutveckling, lära från kollegor och testa nya inriktningar.

Bild på PwC:S skatterådgivare Femke van der Zeijden

Möt, Femke van der Zeijden, en av våra skatterådgivare på PwC

Femke är en mångfacetterad rådgivare, som utöver rollen som skattejurist arbetar med frågor inom hållbarhet och digitalisering.

– Jag har alltid velat påverka och bidra till att göra världen lite bättre och såg först inte hur skatt skulle kunna bidra till en mer hållbar värld. Men ESG och digitalisering är nästan de viktigaste områdena i min roll. Jag vill lära mig så mycket det bara går, för att kunna vara en skatterådgivare som inte bara vet vad det står i lagstiftningen utan som kan ligga i framkant och vara relevant på ett högre plan.

Skatterådgivarens vardag – allt från juridik till strategi

Kanske har du bilden att en skatterådgivare jobbar med juridik och beräknar rätt skatt för ett företag? Förvisso stämmer det, men en skatterådgivares uppdrag är mycket bredare än så. Eftersom vår komplexa omvärld ger oss allt fler utmaningar att förhålla oss till, så måste en skatterådgivare vara proaktiv, strategisk och framåtlutad.

Råden du ger ska inte bara resultera i rätt skatt, utan även hjälpa kunden att bygga sin verksamhet så den blir motståndskraftig och ger långsiktigt hållbara resultat.

Följ oss i sociala medier