Hurra! Svenska Afghanistankommittén får utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn 2020

Christer Bengtsson, Svenska Afghanistankommittéen

För 19:e året i rad arrangerar PwC utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn. Vinnaren i år blev Svenska Afghanistankommittén.
– Vi är väldigt överraskade, stolta och glada, till och med lite tagna över att få utmärkelsen, säger Christer Bengtsson på Svenska Afghanistankommittén.

Utmärkelsen delades ut på eventet Ideellt Forum som anordnas av Ideell Arena och Giva Sverige i samarbete med PwC och Swedbank. Svenska Afghanistankommittén prisas för sätt att tydligt, transparent och lättförståeligt presentera uppdrag, mål och insatser samt verksamhetens resultat. De har på ett ödmjukt sätt även lyft fram de utmaningar som finns i den miljö där de verkar och de svårigheter som finns kopplat till att förverkliga all planerad verksamhet.

– Vi är väldigt överraskade, stolta och glada, till och med lite tagna över att få utmärkelsen, säger Christer Bengtsson på Svenska Afghanistankommittén. Vi visste att det var en bra redovisning men inte att vi skulle nå ända vägen fram till att vinna. Det är ett riktigt lagarbete, med mig och Klas Bjurström som tillsammans med hela organisationen  står bakom den fina redovisning som vi har. Den är viktig för oss för att redovisa arbetet vi gör på den afghanska landsbygden, där över 94 000 barn gick i våra skolor förra året, och våra sjukhus och kliniker hade 1,6 miljoner patientbesök.

– Vi ser att årsredovisningar är ett underutnyttjat verktyg för att kommunicera sin verksamhet, både internt och externt och vi är gärna med i fortsatta diskussioner kring detta inom civilsamhället, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare hos Svenska Afghanistankommittén.
 

Årets redovisning i den ideella sektorn – juryns motivering

"Vinnare av Årets redovisning i den ideella sektorn har visat hur man på ett tydligt och transparent sätt kan presentera sin verksamhet för flera olika intressenter. Inte minst ger den rika beskrivningen av både lokala och internationella sammanhang en värdig bild av målgruppen och de människor som ingår där. I kombination med en lättförstådd redovisning av uppdrag, mål och insatser samt verksamhetens resultat ges en trovärdig bild av vad som uppnåtts under det gångna året. Med ödmjukhet redovisas även de utmaningar som finns kring antikorruptionsarbete och med att lyckas förverkliga all planerad verksamhet. Sammantaget visar Årets redovisning i den ideella sektorn på en framkomlig väg att kommunicera den rikliga information som behövs för att förstå och utkräva ansvar för resultat, effekter och utmaningar i en komplex omvärld."
 

Kontakta oss

Maria Fränne

Revisor, PwC Sverige

Tel 0723-53 01 69

Följ oss i sociala medier