Benchmarkförordningen

korallrev

De senaste åren har ett antal referensvärden för ESG och "låga koldioxidutsläpp" utformats. Men det har hittills saknats harmoniserade metoder för framtagande av klimatanpassade referensvärden. Det har även saknats tydlighet kring vilka mål som eftersträvas med dessa index. Följden blir svårigheter ifråga om jämförbarhet, pålitlighet och tillämpning av låg-koldioxid-index.

Syftet med BMR (Benchmark regulation) är att möjliggöra metodjämförelser för klimatanpassade referensvärden, ge investerare verktyg som är i linje med investeringsstrategier samt minska risken för greenwashing.

Dessa klimatanpassade referensvärden (climate benchmarks) är ett referensvärde för investeringar som även innefattar specifika mål kopplade till utsläpp av växthusgaser och övergången till en koldioxidsnål ekonomi.  
 

EU Climate Transition Benchmark (EU CTB)

Möjliggör större diversifiering och tillgodoser institutionella investerares behov i deras kärntilldelning (core allocation). EU CTB är avsett att användas av  institutionella investerare och syftar till att skydda investeringar mot risker kopplade till klimatförändringar och transaktionsrisker.
 

EU Paris-aligned Benchmark (EU PAB)

Är utformat för klimatrelaterade investeringsstrategier och kännetecknas av stränga minimikrav. Detta referensvärde är avsett att användas av institutionella investerare som avser ge uttryck för mer brådska än CTB-investerare och som vill vara i framkant kring en övergång till ett +1,5 graders-scenario.
 

isberg i mörkt hav

Kontakta oss

Catrine Engström

Catrine Engström

Rådgivare Sustainable Finance, PwC Sverige

Tel 0725-80 06 44

Isabelle  Hammarström

Isabelle Hammarström

Director, Sustainability & Climate Change, PwC Sverige

Tel 0709-29 39 37

Följ oss i sociala medier