Kristna Fredsrörelsen får utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn 2021

Julius Copcutt, Kristna Fredsrörelsen

För tjugonde året i rad har PwC arrangerat Årets redovisning i den ideella sektorn. Årets vinnare blev Kristna Fredsrörelsen.
– Det känns jättekul och vi kände oss lite som en bubblare i sammanhanget, säger Julius Copcutt, kommunikatör på Kristna Fredsrörelsen.

Vinnaren presenterades på Ideellt Forum, som anordnas årligen av Ideell Arena och Giva Sverige i samarbete med PwC och Swedbank.

Kristna Fredsrörelsen prisas bland annat för att de på ett överskådligt sätt, genom både grafik och berättande, tydligt visar kopplingar mellan hur deras identitet hänger samman med de mål de satt upp, samt de strategier och metoder som används för att nå resultat inom de olika områden organisationen verkar i. Som extra plus uppmärksammas att de i sin redovisning även lyfter fram och tydliggör de utmaningar som organisationen står inför. 

I två decennier har PwC erhållit och granskat ett stort antal nominerade årsredovisningar och har varje år utsett cirka tio finalister. En oberoende jury beslutar sedan vilken av dessa som är den bästa redovisningen inom den ideella sektorn. Genom att lyfta fram goda exempel och peka på konkreta förbättringsområden är målsättningen med utmärkelsen att inspirera organisationer till att ytterligare utveckla sin redovisning. 

– Det känns jättekul och vi kände oss lite som en bubblare i sammanhanget. Vi är en ganska liten organisation men med lång och gedigen historia av fredsarbete. Det känns extra roligt att vinna i år då det var ett så tydligt fokus på hur ändamålsuppfyllnad beskrivs som bedömningskriterium.  Vi vill att våra givare ska se vad vi gör och vi vill att våra medlemmar ska känna sig stolta och trygga över att varenda krona går till det viktiga uppdraget som vi har, kommenterar Julius Copcutt, kommunikatör, Kristna Fredsrörelsen.

Som kommentar till juryns motivering om tydlig koppling mellan identitet, mål, strategier och metoder för att presentera verksamheten, berättar Julius Copcutt att de har haft utgångspunkt i ett helhetsgrepp där olika delar av verksamheten vävts samman för att hitta den gemensamma berättelsen om Kristna Fredsrörelsen. 

– Vi jobbar delvis i Sverige med utbildning och påverkansarbete, men den största del av vår verksamhet är projekt i Latinamerika. Det viktigaste har varit att hitta den röda tråden som för oss är ickevåld i tanke och i handling och bygga en logisk helhet kring det.
 

Årets redovisning i den ideella sektorn – juryns motivering

"Årets vinnande redovisning tar tydlig utgångspunkt i organisationens identitet och vision. Trots, eller kanske tack vare, ett kompakt format lyckas de på ett överskådligt sätt visa hur denna identitet hänger samman med de mål som sätts upp och de strategier och metoder som används för att nå resultat inom olika verksamhetsområden och i de sammanhang som organisationen verkar i. Kopplingarna tydliggörs både grafiskt och genom de mer berättande delar som ingår i redovisningen. Ett extra plus är att även utmaningar som organisationen står inför inom olika områden lyfts upp och tydliggörs i redovisningen."
 

 

 

Kontakta oss

Johan Sverker

Johan Sverker

Verksamhetskonsult, PwC Sverige

Tel 0709-29 39 17

Martin Askman

Tf Presschef, PwC Sverige

Tel 0733-58 31 43

Följ oss i sociala medier