Fyra orsaker till varför artificiell intelligens är människans nya bästa vän

bergsklättrare bestiger berg i soluppgång

Artificiell intelligens har vunnit över oss i schack och slagit oss i Jeopardy. Det är bara början. Ny teknik kommer att revolutionera otaliga branscher. Hur kan din verksamhet dra nytta av den tekniska utvecklingen?
 

AI-robotar ska köra våra bilar, behandla våra sjuka och utbilda våra barn och rätt utnyttjat kommer AI kunna bli en förlängning av den mänskliga hjärnan, men med en väsentligt större kapacitet.

"Tänk om din bankrådgivare skulle vara en AI-robot helt fri från förutfattade meningar med uppdrag att förvalta dina pensionspengar? Eller om din läkare hade kapacitet att lära in all världens forskning inom ditt vårdärende för att ställa din diagnos och med större precision kunna medicinera dig?"

De senaste åren har det blivit allt tydligare att världen är på väg in i en ny tid och världen ser ut att stå inför en omvandling lika stor som den industriella revolutionen.

 

Vad säger företagsledare om den tekniska utvecklingen?

Listan över företagsledare som försökt spå framtiden och hur den tekniska utvecklingen påverkar vår samtid kan göras lång. En av dem är Jamie Dimon, vd för den internationella storbanken JP Morgan, som skrev 2015 i ett uppmärksammat brev och pekade på de fintech-bolag som på kort tid börjat konkurrera med traditionella banker. Liksom CISCO:s dåvarande vd som sade "om tio år kommer 40 procent av existerande bolag inte finnas kvar på ett meningsfullt sätt".

"Vad dessa ledare ville lyfta är att den genomsnittliga livslängden för ett börsnoterat företag minskat väsentligt de senaste decennierna."

Den tekniska utvecklingen kan bland annat vara ödesdigra för exempelvis företag som Kodak och svenska Facit, och livslängden bland bolag på S&P 500 (ett aktieindex med över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA) har sjunkit stadigt.

Den genomsnittliga livslängden på börsnoterade aktiebolag har minskat med cirka 50 år. Framgångsrika företag varade i genomsnitt 67 år på 1920-talet och snittet har krympt till under 20 år i dag.
 

Robotlösningar och AI - en förlängning på den mänskliga hjärnan

Den tekniska utvecklingen är inte bara hot och utmaningar, utan den skyddar oss mot cyberhot, bidrar till tillväxt, utbildning, välstånd och bättre hälsa. Artificiell intelligens har sakta men säkert tagit sig in i de flesta delar av samhället, främst i västländer.

"Med hjälp av AI kan exempelvis vården bli mer precis och det går att minska andelen feldiagnoser och felbehandlingar."

AI kan också förbättra förutsättningarna för preventiv vård och rädda liv och för vårdlandskapet i Sverige kan det innebära högre vårdkvalité, mer förebyggande insatser, bättre resursutnyttjande och mer vård per krona.

Robotlösningar är också redan nu trenden i de flesta stora svenska försäkringsbolag och utvecklingen har gått så långt att bolag har sagt upp personal som följd.

AI-baserade lösningar inom cybersäkerhet finns redan i dag på marknaden. De är inte bara mer proaktiva, utan de kan förebygga attacker i ett tidigt skede genom att identifiera skadliga anomalier och mönster i datatrafik.

Oron för takten på den tekniska utvecklingen

Med tanke på den allt snabbare takten på den tekniska utvecklingen och nya företag som ser dagens ljus är det inte förvånande att oro blandas med entusiasm.

Den nya tekniken kommer i stor utsträckning att påverka hur företag och organisationer ska bedriva sin verksamhet i framtiden och både svenska och internationella företagsledare har identifierat hoten och möjligheterna i den nya tekniken.

Läs mer om vad svenska och globala företagsledare är oroade för i den stora vd-undersökningen CEO Survey.

Kontakta oss

Johan Rippe

Johan Rippe

Partner Assurance, PwC Sverige

Tel 0709-29 11 88

Följ oss i sociala medier