"Vi tog ofta så kallade red-eye flights mellan New York och London"


Karin har gjort finansbranschen i USA

Karin, du har en bakgrund inom finansbranschen i USA. Hur hamnade du där?

– Efter min examen från Handels ville jag fördjupa mig inom finans och fick möjligheten att gå ett MBA-program i Boston (Master of Business Administration). Väl där fick jag plugga med yrkesverksamma människor i alla åldrar, och det var så inspirerande. Efter jag pluggat klart bestämde jag mig för att försöka stanna i USA. Jag fick hjälp av en av mina professorer att få jobb hos en fondförvaltare där jag började jobba med hållbara investeringar. Därefter var jag fyra år på investmentbanken Lehman Brothers. Om jag inte flyttat till USA hade jag inte varit där jag är i dag, och jag hade dessutom en del tur. Som svensk hade jag inga relationer, det fanns ingen historik i den miljön. Professorn är en person jag har mycket att tacka för, han introducerade mig för Bostons näringsliv.

Du flyttade från Boston för att uppleva New York, hur var det?

– Jag tog ett jobb som konsult för Oliver Wyman som enbart jobbar mot finansbranschen. Under de här åren reste jag över hela världen och jobbade ständigt. Det var kul, spännande och lärorikt men också otroligt slitsamt. Vi flög ofta så kallade red-eye flights mellan New York och London, det vill säga att man jobbar på flyget och fortsätter när man kommer fram. Jag trodde att det var så det var att vara konsult, men sedan jag kom hem och började jobba på PwC har jag förstått att så behöver det inte vara.

Tillbaka i Sverige valde du PwC som arbetsgivare, varför?

– När jag kom hem till Sverige var det inte helt enkelt att välja väg. Jag ville inte bli konsult igen, men det kändes inte heller rätt att jobba på bank, där jag hade fått en del erbjudanden. Efter en tids funderande valde jag ändå konsultlivet igen, men nu på PwC. Nu har jag varit här i 13 år och blivit partner, vilket jag blev när jag var gravid. Det finns en stark support här under hela karriären och det är inspirerande. Att vara konsult på PwC i Sverige är inte samma sak som det intensiva konsultlivet i USA, tempot är mycket mer humant. Medarbetarna måste hålla i längden och det gör man inte genom att jobba jämt. 

Namn: Karin Hjalmers

Yrke: Konsult i finansbranschen.

Utbildning: Handelshögskolan i Göteborg, MBA-program (Master of Business Administration) på Boston University.

Roligast med mitt jobb: Att vara konsult innebär att lösa problem och det ger mig en jättekick. Kundernas frågeställningar är spännande. Sedan är det fantastiskt kul att få jobba med juniora medarbetare på PwC. De är så otroligt skarpa och drivna, och greppar ny information mycket snabbare än jag gjorde i deras ålder.

Karin Hjalmers – tidslinje

Kontakta oss

Simon Fjellner

Simon Fjellner

Employer Brand Manager, PwC Sverige

Tel 0730-74 18 74

Följ PwC Karriär