Bluffakturan – så känner du igen den

2017-11-26

Bluffakturan – så känner du igen den

De flesta företagare har någon gång hittat den i brevlådan – bluffakturan. Så här hanterar du skojarföretagen som skickar ut falska fakturor.

Oseriösa företag finns tyvärr där ute – och de vill gärna tjäna pengar på företagare. Därför är det viktigt att du ständigt är vaksam på dina fakturor. Slentrianbetala inte, utan kolla alltid igenom vad det egentligen är du signerar. Blufföretagen försöker likna "riktiga" företag så långt som möjligt. Är du uppmärksam och noggrann upptäcker du relativt enkelt en bluffaktura, men samtidigt är skojarna påhittiga och ligger ofta steget före i att hitta nya metoder.

De här företagen vill gärna vilseleda genom att efterlikna seriösa bolag eller myndigheter, allt för att du så enkelt som möjligt ska betala och gå på bluffen. De är också snabbfotade och plockar upp vad som händer just nu, och hittar sätt att skapa påhittade produkter eller tjänster kring frågor som cirkulerar i företagarnas värld just nu.

Bluffakturan är ett faktum – så här agerar du nu

Har du fått ett erbjudande eller faktura som du misstänker är en bluff kan det vara en god idé att gå in på Svensk handels varningslista. Där kan du kontrollera om företaget redan är listat som ett blufföretag. Finns företaget inte på listan är det ingen garanti att det är ett seriöst företag eftersom det ständigt kommer nya oseriösa spelare på marknaden. Har du fått en bluffaktura bör du bestrida den. Kom ihåg att alltid behålla kvitton, dokumentation och mail kring korrespondens kring bestridandet. Skicka även in en kopia av underlaget till varningslistan@svenskhandel.se. Samma sak gäller om du har fått ett erbjudande som liknar en faktura, skriv aldrig under något utan att läsa all text.

Betala inte av misstag

Genom att ha goda attesteringsrutiner och kontroll på ditt leverantörsregister i bokföringssystemet kan du lättare undvika bluffakturor. Får du in en okänd faktura upptäcker du den både genom kontrollen som attesteringen ger och genom det systemstöd du får av leverantörsregistret. När du hanterar fakturan får du meddelande från systemet att leverantören är ny, vilket får dig att kontrollera fakturan lite extra. Om du har personal som sköter ekonomin bör du vara särskilt noggrann att informera attesteringsvikarier kring vilka leverantörer företaget gör affärer med, allt för att inga okända bluffakturor ska slinka igenom.

5 tecken på att fakturan är en bluff

  1. Fakturan är något slags erbjudande som är formulerad som en faktura du ska betala.
  2. Fakturan innehåller ett betalningskrav på en vara eller tjänst du inte beställt.
  3. Du får en betalningspåminnelse på en faktura du inte fått.
  4. En försäljare kontaktar dig muntligt och hävdar att du beställt en vara eller en tjänst, där du anser att du inte har det. Du får sedan en faktura på beställningen.
  5. Fakturan du har fått liknar ett etablerat företag, kanske i namn, logga och färger. Men tittar du närmare finns små skillnader som skvallrar om att du har fått en bluffaktura.

Kontakta oss

Jone Sølvik

Jone Sølvik

Riskspecialist, PwC Sverige

Tel 010-212 76 45

Följ oss i sociala medier