Vad har skatter och internprissättning med ESG att göra?

Internprissättning och hållbarhet

Kopplingen mellan skatter och ESG är inte bara en fråga om att bocka av en lista med aktiviteter för att gällande regler ska efterlevas. Tvärtom är ESG en indikator på hur företagsledare ser på företagets roll i samhället, hur de väljer att beskriva sin syn på hållbarhet i sin vision, i sina värderingar och hur de faktiskt agerar.

Europeiska Unionens taxonomi

Stora företag påverkas redan av betydande rapporteringsskyldigheter relaterade till ESG. EU:s taxonomi-ramverk anger ett klassificeringssystem för hållbar ekonomisk verksamhet och investeringar. Ramverket har tillämpats i EU sedan januari 2022 och förväntas spela en allt viktigare roll under de kommande åren. Ramverket för EU:s taxonomi inkluderar en skyldighet att uppfylla vissa sociala standards (Minimum Safeguards), vilket bland annat inkluderar due diligence avseende skatter.

Direktiv om företagens hållbarhetsrapportering

Den 5 januari 2023 trädde direktivet om hållbarhetsrapportering för företag, CSRD, i kraft i EU. CSRD kräver att stora och/eller börsnoterade företag offentliggör information om sina risker relaterade till sociala och miljömässiga frågor, såväl som deras verksamhets inverkan på samhället och miljön. Enligt Europeiska rådet måste företag som omfattas av CSRD tillämpa reglerna för räkenskapsåret 2024. Företag som omfattas av CSRD förväntas följa minimum safeguards inom EU:s taxonomi.

ESG – Environmental, Social and Governance

ESG är en avgörande del i ett företags strategi och en fråga som företag inte längre kan bortse ifrån. Genom att titta på skatt och internprissättning, TP, ur ett ESG-perspektiv kan företag definiera och visa sitt engagemang för hållbarhet och socialt ansvar samtidigt som de bygger förtroende och bidrar till samhället.

Hur påverkas multinationella företag av ESG?

Skatt är en avgörande del av ESG. När komplexiteten inom TP och ESG fortsätter att utvecklas har multinationella koncerner, MNE:s, ett ansvar att hålla sig uppdaterade kring aktuella trender, regulatoriska förändringar och utveckling. MNE:s behov av att anta ett proaktivt sätt att arbeta för att hantera den administrativa bördan som ofta kommer som en effekt av regelförändringar har ökat, eftersom trycket för skattetransparens har blivit allt tydligare sedan införandet av OECD:s Base Erosion and Profit Shifting, BEPS, under 2015. Mot bakgrund av ovanstående behöver MNE:s för närvarande överväga hur de påverkas av Pillar I och II, DAC6 och ATA-direktiven, för att nämna några.

Förändringar i leverans och/eller värdekedja

ESG är en katalysator för förändring och ett företags befintliga leverans- eller värdekedja kan resultera i betydande risker när det gäller regelefterlevnad ur ett ESG-perspektiv. När man överväger ESG-aspekter som miljö, korruption, bedrägerier och mänskliga rättigheter, kan multinationella företag behöva förändra den befintliga försörjningskedjan för att förbättra sin ESG-profil och möta sina intressenters förväntningar. I sådana förändringar behöver olika skatterisker och möjligheter (inklusive TP) analyseras och utvärderas. ESG kan också vara en utlösande faktor för ett multinationellt företags förändring i värdekedjan, vilket kan innebära att nya ledande befattningshavare anställs eller att immateriella rättigheter utvecklas.

Offentliga CbcR

År 2021 trädde EU-direktivet om offentlig land-för-land-rapportering, CbcR, i kraft, genom att göra det obligatoriskt för vissa företag att offentliggöra skatte- och andra ekonomiska uppgifter. Med offentlig CbCR möter multinationella företag ett ökat tryck när det gäller skattetransparens.

Kontakt

Om du är intresserad av att diskutera hur PwC Sverige kan hjälpa ditt företag att ta rätt väg framåt på sin ESG-resa, vänligen kontakta oss.

Är din grupp påverkad? Hur vi kan hjälpa till

Vi hjälper gärna till med att förstå hur din verksamhet påverkas av ESG-relaterade frågor och hur vi kan hjälpa till att formulera och definiera ditt företags skattestrategi på ett så tydligt sätt som möjligt.

Några av de tjänster som vi kan tillhandahålla finns sammanställda nedan:

  • Analysera ESG som en viktig värdedrivare

  • Analysera effekter av leverans- och värdekedjans transformation

  • Offentlig land-för-land-rapportering, CbcR

  • Anpassa skatte-, TP- och ESG-strategier

  • Formalisera skatte- eller TP-policyer i linje med din ESG-agenda

  • Granskning och dokumentation av ESG-aktiviteter för efterlevnad och Transfer Pricing Documentation, TPD, -ändamål

  • Analysera ESG-effekter på finansiella transaktioner

  • Definiera skattestrategier för offentliggörande

Kontakta oss

Marcus Hammarstrand

Marcus Hammarstrand

Partner, Transfer Pricing, PwC Sverige

Tel 0709-29 14 34

Amanda Ivansson

Amanda Ivansson

Director, regionansvarig mellan, Transfer Pricing, PwC Sverige

Tel 0709-29 14 44

Följ oss i sociala medier