PwC hjälper Region Gotland på vägen mot hållbarhet

Övergången till en ny styrmodell blev startskottet för Region Gotlands samarbete med PwC. Ett år senare har relationen utvecklats till ett strategiskt partnerskap där vi på PwC stöttar regionen i utvecklingen mot långsiktig hållbarhet.

Precis som många andra regioner står Region Gotland idag inför flera stora utmaningar. Det handlar till att börja med om den allmänna oron i omvärlden, både vad gäller ekonomin och energiförsörjningen, men även beredskapsfrågor och hållbar omställning ur ett större perspektiv.

När regionen under 2022 antog en ny modell för styrning av verksamheten började man leta efter en samarbetspartner som kunde tillföra spetskompetens inom organisations- och verksamhetsutveckling.

Det var i samband med att Region Gotland beslutade att upphandla dessa tjänster som Anna Derwinger Hallberg, kvalitetsdirektör och biträdande förvaltningschef för regionstyrelseförvaltningen, tog kontakt och sedan slöt avtal med PwC. Den första tiden därefter blev en läroprocess för båda parter.

– Vi har tillsammans utvecklat ett samarbetskoncept eftersom jag från början inte hade en helt klar bild av hur det skulle fungera. Grunden är en förtroendefull relation, och det tar tid att utveckla om man inte känner varandra sedan tidigare, säger Anna Derwinger Hallberg.

Anna Derwinger Hallberg, Region Gotland, och Susanna Collijn, PwC

Anna Derwinger Hallberg, Region Gotland, och Susanna Collijn, PwC.

Analys av styrande dokument blev första steget

Utgångspunkten var att PwC skulle hjälpa regionen att se över och utveckla organisationen, men uppdraget fick omgående en annan inriktning.

– Vi insåg snabbt att vi hade behov av att först gå igenom och analysera våra dokument som beskriver hur vi styr verksamheten, innan vi kunde titta på den större frågan, säger Anna Derwinger Hallberg.

PwC fick därför i uppdrag att göra en analys av dokumenten för att se om det fanns några inbyggda konflikter mellan verksamhetens olika mål. Syftet var att säkerställa att dokumenten verkligen stödde den nya styrmodellen.

Susanna Collijn, ansvarig på PwC för ramavtalet med Region Gotland, berättar att hennes projektteam tog stöd av AI i det här arbetet, inte minst eftersom det involverade en genomgång av stora textmängder.

– Vi tog fram en modell för analys av målkonflikter där vi tog hjälp av generativ AI. Samtidigt utvecklade vi ett verktyg för att kvalitetssäkra AI:ns svar, berättar Susanna Collijn.

Anna Derwinger Hallberg tycker att projektet har fallit mycket väl ut och lagt en god grund för vidare samarbete. Nu när relationen är etablerad kan regionen använda PwC som en “speaking partner” – en motpart som de kan diskutera och utvärdera olika handlingsalternativ med.

Nu är vi tillbaka i det som vi egentligen upphandlade, nämligen att se över hur vi ska organisera oss för långsiktig hållbarhet. Vi har redan en väldigt bred kompetens inom regionen, men här kan PwC förstärka och komplettera oss. En framgångsfaktor när vi går vidare är att vi inte tänker i termer av “ni” eller “vi”, utan jobbar tillsammans som ett gemensamt lag, säger Anna Derwinger Hallberg.

"Vi utvecklade en modell för analys av målkonflikter där vi tog hjälp av generativ AI. Samtidigt utvecklade vi ett verktyg för att kvalitetssäkra AI:ns svar."

Susanna Collijn, partner och branschansvarig kommuner och regioner, PwC Sverige

Kontakta oss

Kundtjänst

Kundtjänst

Kundtjänst, PwC Sverige

Tel 010-212 40 00

Följ oss i sociala medier