2024-04-16
Den 9 april publicerades IFRS 18, den nya standarden för presentation och upplysningar i finansiella rapporter som ersätter IAS 1 Utformning av finansiella rapporter, med fokus på ändringar av presentationen i resultaträkningen.
De viktigaste nya koncepten som introduceras i IFRS 18 är:
Förändrad struktur i resultaträkningen
Krav på upplysning i de finansiella rapporterna för vissa resultatmått som rapporteras utanför företagets finansiella rapporter (det vill säga så kallade “Management-defined performance measures”)
Principer för aggregering och disaggregering som gäller för räkningarna och noterna har förtydligats
IFRS 18 kommer att ersätta IAS 1; många av de befintliga principerna i IAS 1 behålls dock med enbart begränsade ändringar. IFRS 18 kommer inte att påverka redovisning eller värdering av poster i de finansiella rapporterna, men standarden kan ändra vilka transaktioner som ingår i ett företags rörelseresultat.
IFRS 18 kommer att gälla för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2027 eller senare och gäller också för jämförelseinformation. De förändringar i presentation och upplysningar som krävs enligt IFRS 18 kan kräva system- och processförändringar, så företag bör redan nu påbörja arbetet med att implementera standarden.
Daniela Casadei
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-post
010-212 61 01
Cecilia Nordenadler
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-post
010-212 40 50
Claes Janzon
Partner och redovisningsspecialist samt vice ordförande i FAR:s Operativa grupp Finansiell rapportering – Redovisning, PwC Sverige
E-post
0709-29 30 42
IFRS 18 “Presentation and Disclosures in Financial Statements” är ett svar på investerares oro över jämförbarheten och transparensen i den finansiella rapporteringen. De nya krav som införs i IFRS 18 ska bidra till att uppnå jämförbarhet avseende den finansiella rapporteringen hos liknande företag, särskilt när det gäller definitionen av rörelseresultat. De nya upplysningskraven för vissa sk. Management-defined Performance Measures (MPM) syftar också till att förbättra transparensen.
1. Struktur i resultaträkningen
IFRS 18 reglerar resultaträkningens struktur. Målet med att reglera strukturen är att reducera olikheter i rapporteringen av resultaträkningen, att hjälpa användare av finansiella rapporter att förstå informationen och förbättra jämförbarheten mellan företag. Den nya strukturen innebär dels att kategorier och dels att obligatoriska delsummor införs:
(a) Kategorier: Poster i resultaträkningen måste klassificeras i en av fem kategorier; rörelsen, investeringar, finansiering, inkomstskatter och avvecklade verksamheter. IFRS 18 innehåller vägledning för hur poster ska klassificeras i dessa kategorier - de tre huvudkategorierna är:
Rörelsen | Investeringar | Finansiering |
Denna kategori definieras inte av IFRS 18, detta är en "residualkategori" för intäkter och kostnader som inte klassificeras i de två andra kategorierna. Detta inkluderar vanligtvis företagets resultat från den ordinarie verksamheten | Denna kategori inkluderar vanligtvis: - Resultat från intresseföretag och JV - Resultat från likvida medel och - Resultat från tillgångar som genererar avkastning individuellt och till stor del oberoende av andra resurser |
Denna kategori inkluderar: - Alla intäkter och kostnader från skulder som endast innebär finansiering (till exempel vanliga banklån) - Räntekostnader och effekterna av förändringar i räntesatser från andra skulder (till exempel diskonteringseffekten avseende en pensionsförpliktelse) |
IFRS 18 inkluderar ytterligare krav för företag som tillhandahåller finansiering till kunder (till exempel banker) eller som investerar i tillgångar med specifika egenskaper (till exempel ett investmentföretag) som sin ordinarie affärsverksamhet. Vissa intäkter och kostnader som normalt skulle ha klassificerats i investerings- eller finansieringskategorin enligt de allmänna principerna kommer att presenteras i rörelsekategorin för dessa företag. Resultatet av detta är att rörelseresultatet kommer att innehålla poster som avser företagets ordinarie affärsverksamhet.
(b) Obligatoriska delsummor: IFRS 18 kräver att företag presenterar specificerade totaler och delsummor: den främsta förändringen gäller den obligatoriska inkluderingen av rörelseresultat. De andra obligatoriska delsummorna är "Årets resultat" och "Resultat före finansiering och inkomstskatt", med vissa undantag (till exempel när en bank har finansiering som ordinarie affärsverksamhet och har gjort vissa presentationsval).
Dessa principer illustreras i nedanstående exempel (se appendix):
Resultaträkning för ett "vanligt" företag
Resultaträkning för en försäkringsföretag
Resultaträkning för en bank
2. Upplysningar hänförliga till resultaträkningen
IFRS 18 inför specifika krav på upplysningar relaterade till resultaträkningen:
MPM: Företagsledningen kan definiera egna resultatmått, ibland kallade "alternativa resultatmått". IFRS 18 tar sikte på nyckeltal som är hänförliga till företagets resultatutveckling. Information relaterad till dessa mått ska upplysas om i de finansiella rapporterna i en enda not, inklusive en avstämning mellan MPM och den mest närliggande delsumman enligt IFRS® redovisningsstandarder. Detta innebär att alternativa resultatmått från exempelvis framvagnen kommer att upplysas om även i de finansiella rapporterna som upprättas enligt IFRS.
Upplysning om kostnader efter kostnadsslag, för företag som presenterar en funktionsindelad resultaträkning: Företag kommer att presentera kostnader i rörelsen baserat på kostnadsslag, funktion eller en blandning av båda. IFRS 18 inkluderar vägledning för företag att bedöma och bestämma vilken presentation som är mest lämplig, baserat på fakta och omständigheter. Om poster presenteras utifrån funktion, krävs det att ett företag upplyser om kostnadsslag för vissa specifika kostnader.
3. Aggregering och disaggregering (påverkar räkningarna och noter)
IFRS 18 innehåller utökad vägledning om principerna för aggregering och disaggregering, som fokuserar på att gruppera poster baserat på deras gemensamma egenskaper. Dessa principer tillämpas på de finansiella rapporterna och används för att definiera vilka rader som presenteras i räkningarna och vilken information som ska upplysas om i noterna.
4. Andra "mindre" ändringar
IFRS 18 innehåller också några andra mindre ändringar i presentation och upplysning i de finansiella rapporterna. Till exempel ändras IAS 7 Rapport över kassaflöden så att:
(a) "rörelseresultat" är utgångspunkt för avstämning av kassaflöden från löpande verksamheten; och
(b) möjliga alternativ för presentation av betalda och erhållna räntor och utdelningar tas bort.
Vägledningen om aggregering och disaggregering har ändrats. Detta kommer att kräva att företag omprövar sin kontoplan för att utvärdera om deras befintliga presentation fortfarande är lämplig eller om förbättringar kan göras i hur poster grupperas och beskrivs i räkningarna. Dessutom kan förändringar i strukturen för resultaträkningen och ytterligare krav på upplysningar kräva att ett företag gör betydande förändringar i sina system, kontoplaner, kartläggningar etc. Arbetsinsatsen som krävs för att kunna tillämpa den nya standarden bör inte underskattas, och företag bör ta tag i denna utmaning så snart som möjligt.
Det kan vara svårt att identifiera MPM:er, och revisorer kan behöva genomföra omfattande granskningsinsatser för att bedöma fullständighet.
Alla företag som rapporterar enligt IFRS Redovisningsstandarder påverkas. Samma krav gäller både för börsnoterade och privata företag, inklusive identifiering och upplysning om MPM:er.
När gäller det?
Den nya standarden träder i kraft för räkenskapsår som påbörjas den 1 januari 2027 eller senare, inklusive för delårsrapporter. Retroaktiv tillämpning krävs, och jämförelseinformation ska därmed presenteras enligt IFRS 18.
Under det år då IFRS 18 införs krävs i årsredovisningen en avstämning mellan hur resultaträkningen presenterades för jämförelseperioden enligt IAS 1 och hur den presenteras under innevarande år enligt IFRS 18. Delårsrapporter under det första året av införandet inkluderar liknande krav på avstämning.
1) Resultaträkning i ett "vanligt" företag
2) Resultaträkning i ett försäkringsföretag
3) Resultaträkning i en bank