Tisdag 24 september bjöd PwC in till Finansdagen 2024. Under en förmiddag träffades beslutsfattare inom den finansiella sektorn för att nätverka, lyssna till intressanta talare, keynotes, korta energifyllda samtal och paneldiskussion med trendspaning och omvärldsanalys, utifrån både makro- och mikroperspektiv.
PwC stod återigen värd för denna årliga händelse, där vi samlar branschens mest inflytelserika beslutsfattare för en förmiddag fylld av nätverkande, insiktsfulla diskussioner och inspirerande talare.
Hur kan finansbranschen göra skillnad i en tid av geopolitisk osäkerhet och snabb teknikutveckling? I år vill vi tillsammans med er se bortom det uppenbara och fördjupa oss i dagens stora frågor!
Vi bjuder in till samtal som kretsar kring omvärlden, trender, hållbarhetsagendan, teknikutveckling, talang och ledarskap – allt utifrån finansbranschens möjligheter och utmaningar. För att vara konkurrenskraftig gäller det att vara en trovärdig och pålitlig aktör som kan erbjuda kunder och övriga intressenter säkra och tillförlitliga tjänster.
Några av årets talare och medverkande: Claudia Rocklind, DNB, Elisabeth Beskow, DNB, Emelie Norling, Summa Equity, Fredrik Lindblad, PwC, Gustav Manninge Lange, Varbergs Sparbank, Jens Henriksson, Swedbank, Jens Magnusson, SEB, Joakim Paasikivi, militärexpert, Johan Florén, AP7, Johanna Bergman, AI Sweden, Lena Palmklint, Finanspolisen, Sara Wimmercranz, känd från Draknästet SVT, Sebastian Petersen, PwC, Sofia Lindelöw, Norrsken, Stephan Révay, PwC. Tara Abdi, Länsförsäkringar, Tina Emami, PwC.
9.00 Välkommen till Finansdagen 2024!
(Sändningen startar 9.30)
Dagen leds av moderatorerna Hanne Setane, Hampus Engzell och Måns Liljenlov, PwC Sverige.
9.35 Inledning
Hur är det att leda en bank i dag? Vilken är bankernas viktigaste roll för att göra skillnad i samhället?
Keynote med Jens Henriksson, Swedbank.
9.45 Omvärldstrender och makroekonomi
Vilka globala trender ser vi inom ekonomi och hållbarhet? Hur stärker vi beredskapen för kriser och hot?
Keynote och samtal med Joakim Paasikivi, militärexpert, Jens Magnusson, SEB och Sara Wimmercranz, investerare & entreprenör.
10.30 Hållbarhet och kapitalflöden
Hur säkerställer vi att kapitalet gör nytta och skillnad på riktigt? Vad gör vi för att hantera intressekonflikterna inom hållbarhetsagendan?
Panelsamtal med Sofia Lindelöw, Norrsken, Johan Florén, AP7 och Emelie Norling, Summa Equity.
11.00 Paus
11.25 Brottslighet och finansbranschen
Vilken roll har finansbranschen i att förebygga och förhindra brottslighet? Hur samverkar vi för att göra större skillnad?
Keynote och panelsamtal med Lena Palmklint, Finanspolisen, Tara Abdi, Länsförsäkringar och Claudia Rocklind, DNB.
11.55 Att leda i förändring
Hur går det med effektivisering, digitalisering och automatisering i finansbranschen? Vad engagerar medarbetarna i omställningen?
Keynote, samtal och paneldiskussion med Elisabeth Beskow, DNB, Johanna Bergman, AI Sweden, Victoria Beica, PwC, Fredrik Lindblad, PwC.
Case: Gustav Manninge Lange, Varbergs Sparbank, Tina Emami, PwC, Sebastian Petersen, PwC.
12.40 Finansdagen 2024 avrundas
Summering med PwC:s styrelseordförande Stephan Révay.
12.50 Lunch och mingel för deltagare på plats.
Claudia Rocklind är Head of Risk & Quality på DNB Banks filial i Sverige, där bland annat områdena Financial Crime och Fraud ingår. Hon har lång erfarenhet från finansbranschen och har arbetat i flera nordiska banker, bland annat som Head of Group Non-Financial Risk för Wealth Management på Danske Bank och CRO för Danske Banks filial i Sverige.
Elisabeth Beskow är vd på DNB Sverige.
Emelie Norling är Impact Director på Summa Equity, där hon ansvarar för att skapa och genomföra processer som främjar positiv samhällspåverkan inom ESG och hållbara investeringar. Tidigare ledde hon ansvarsfulla investeringar på Afa försäkring och har erfarenhet från ESG-konsultföretaget ISS ESG. Emelie har även forskat på hur hållbar utveckling kan regleras juridiskt som en del av rättssystemen.
Gustav Manninge Lange är Head of Risk & Operations (COO) vid Varbergs Sparbank. Den senaste tiden har han initierat olika projekt inom automatisering och AI, och med snabba resultat vill han nu inspirera en större del av finansbranschen att våga påbörja samma resa. Varbergs Sparbank har bland annat valt att fokusera på att utbilda anställda för att accelerera medarbetardriven automatisering med hjälp av AI.
Jens Henriksson är civilingenjör och civilekonom, vd och koncernchef i Swedbank sedan oktober 2019 och har tidigare haft samma uppdrag i Folksam och Nasdaq OMX Stockholm. Han har haft seniora positioner i Regeringskansliet och verkat internationellt inom organisationer som IMF, EU:s ekonomiska och finansiella kommitté (EFC) samt OECD. Jens Henriksson är livslång medlem i Kungl.Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), hedersdoktor i ekonomi vid Lunds universitet och är av Frankrikes president utnämnd till riddare av Nationalförtjänstorden.
Jens Magnusson är SEB:s chefsekonom och har det övergripande ansvaret för SEB:s svenska och globala analyser av makroekonomin och den ekonomiska politiken. Han kom till SEB 2005 från en tjänst som kansliråd i Finansdepartementet. Jens har bland annat varit bankens privatekonom, chef för investeringsanalysen inom kontorsrörelsen och chef för omvärldsanalysen inom SEB Pension & Försäkring. Han är utbildad vid Stockholms Universitet och Australia National University med examen i nationalekonomi, statsvetenskap och internationella relationer.
Joakim Paasikivi är expert på säkerhetspolitik och strategi med fokus på det spända omvärldsläget. Joakim har en bakgrund i den svenska Försvarsmakten och har bred internationell erfarenhet efter att ha arbetat vid bland annat strategiledningen i Försvarsmaktens Högkvarter, lärare vid strategiavdelningen vid Försvarshögskolan och vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Johan Florén arbetar på AP7 sedan 2009. Innan dess har han arbetat i den privata sektorn sedan mitten på 1990-talet. Johan är medlem i TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures) och har tidigare varit ordförande för Sveriges forum för hållbara investeringar (SWESIF) och för Amnesty Business Group i Sverige. Han har flera examina, bland annat i filosofi, statsvetenskap och företagsekonomi från Stockholms och Uppsala universitet.
Johanna Bergman är Director of Strategic Development på AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad AI. Johanna har en bakgrund som civilingenjör i medicin och teknik och har bland annat blivit uppmärksammad på Forbes-listan "30 under 30" för sitt bidrag till uppbyggnaden av AI Sweden.
Lena Palmklint är chef på Finanspolisen sedan ett år tillbaka. Innan dess arbetade Lena på Ekobrottsmyndigheten och har lång erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet.
Sara Wimmercranz är investerare, entreprenör, greenfluencer, styrelsemedlem och advisor med lång erfarenhet av e-handel och digitalisering. Sara har grundat Footway, i dag Nordens största digitala skohandlare, och driver nu riskkapitalbolaget BackingMinds som investerar i techbolag som den traditionella riskkapitalbranschen missar. Aktuell som investerare i "Draknästet" på tv och som influencer inom hållbarhetsfrågor.
Sofia Lindelöw är vd för den nordiska delen av Norrsken Foundation, ett globalt ekosystem för påverkansarbete där entreprenörer kan få tillgång till kapital, nätverk och kunskap de behöver för att kunna inrikta sina företag på att rädda världen. Hon har tidigare arbetat på Procter & Gamble och haft flera positioner på Epidemic Sound, där hon spelade en central roll i att säkra en investeringsrunda och uppnå en värdering som "unicorn"-företag 2020.
Tara Abdi är jurist, compliance-expert och regulatorisk strateg med lång erfarenhet av försäkringsbranschen och finansiell brottslighet. Tara är i dag Head of Compliance Financial Crime på Länsförsäkringar och har ett starkt engagemang för att utveckla och implementera strategier som motverkar finansiell brottslighet som också omfattar helheten i affärsverksamheten. Hon har även varit aktiv i branschen som medlem i referensgruppen för Svenska institutet mot penningtvätt. Hennes hjärtefråga är att stärka riskmedvetenheten i branschen samt säkerställa att medarbetare och ledning har den nödvändiga kompetensen för att kunna identifiera, analysera och hantera risker på ett sätt som är anpassat efter verksamhetens specifika behov och förutsättningar.
Över 110 000 personer i Sverige arbetar inom finansbranschen som omfattar bank, försäkring och kapitalförvaltning (enligt statistik från SCB, februari 2024). Sektorn har en viktig roll i näringslivet och växer trots att exempelvis storbankernas kontor blir allt färre runt om i landet. IT-avdelningarna växer trots outsourcing, likaså har jobben blivit fler inom regelefterlevnad, marknadsföring och rådgivning. Ökade regleringar, konkurrens från nya uppstickare och ökade cyberrisker och cyberhot är några av utmaningarna som sätter hård press på branschen.
Läs om PwC:s tjänster för den finansiella sektorn