Föreningslivet i Sverige är en av hörnstenarna i vårt samhälle, med över 200 000 föreningar som engagerar miljontals svenskar. Dessa föreningar spelar en avgörande roll för att främja demokrati, gemenskap och inte minst för att förebygga brott bland barn och ungdomar. Men samtidigt som föreningslivet blomstrar, hotas det av välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar.
Sveriges kommuner och regioner betalar årligen cirka åtta miljarder kronor i bidrag till det svenska föreningslivet. Bidragsgivningen sker bland annat inom kultur-, idrotts- och fritidsområdet. Även andra kommunala och regionala verksamheter kan hantera olika former av stöd och bidrag till föreningar.
Andelen pengar som försvinner på grund av felaktiga utbetalningar och bedrägerier är betydande, men hur mycket som går förlorat är fortfarande ett stort mörkertal. Mot bakgrund av detta har experter på PwC Sverige tagit initiativ till en praktisk vägledning för kommuner och regioner. Genom att till exempel identifiera risker och stärka kontrollen kan välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar av föreningsbidrag förebyggas.
Praktisk vägledning ska förhindra välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar
PwC:s experter har tagit fram en praktisk vägledning med exempel på vad kommuner och regioner bör göra för att förhindra felaktiga utbetalningar till föreningslivet. De rekommenderas bland annat att öka kunskapen internt och se till att medarbetarna får en bättre förståelse för hur välfärdsbrott konkret tar sig uttryck. Det är även viktigt med tydliga riktlinjer och villkor för bidragsgivning, noggrannare bakgrundskontroller av föreningar och att regelbundet granska deras ekonomi och verksamhet.
"Kommunen och regionen behöver ha tillräcklig intern kontroll i den egna handläggningen. Det är också viktigt att kontrollera att bidragsgivningen till föreningar går till den verksamhet som avses och att bidragen används villkorsenligt."
Fyll i dina uppgifter och få länk till nedladdning av checklistan.