I ljuset av PwC:s senaste vd-undersökning där 4 av 10 ansåg att deras företag är konkurrenskraftigt i max 10 år med nuvarande inriktning kan vi konstatera att kartan för företagande är i ständig förändring. Det är därför kanske viktigare än någonsin att kunna balansera mellan operativt arbete nu och strategier för framtiden. På Kunskapsdagen ger vi dig nycklar till båda delarna.
– Att driva företag handlar, förutom att utveckla själva kärnverksamheten, om att kunna navigera mellan EU-förordningar, momsregler, risker, ägarfrågor och mycket annat. För att göra den resan lättare för dig som företagare hälsar vi på PwC dig åter välkommen till Kunskapsdagen, säger Inger Kollberg, revisor på PwC och ansvarig för Kunskapsdagen 2024.
Under dagen kommer vi ha två parallella spår, ett med mer praktisk information om bland annat redovisningsnyheter, företagsbeskattning och moms samt ett strategiskt spår där vi exempelvis lyfter frågor kopplat till cybersäkerhet, hur ekonomiavdelningen blir mer effektiv och företagstransaktioner. Du väljer om du vill följa ett spår eller välja bland enskilda pass. Oavsett hur du gör kommer våra specialister dela med sig av kunskap som vi hoppas du har nytta av på hemmaplan.
Du kommer även få lyssna på två inspirerande inbjudna talare: Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, som belyser det ekonomiska läget och Anders Tegnell, f.d. statsepidemiolog, som delar med sig av sina insikter från pandemin och vilka lärdomar vi kan dra från den, som individer, företag och samhälle.
Ett detaljerat program hittar du nedan.
Välkommen!
Inger Kollberg
Torsdag 28 november 2024
9.00-15.30, inklusive lättare lunch
Svenska Mässan i Göteborg och digitalt
Anmäl dig här!
Kl. 8:45-9:30 Registrering och förmiddagsfika
Kl. 9:30-9.40 Välkommen till Kunskapsdagen, Elin Kock och Viktor Bengtsson, revisorer på PwC och dagens moderatorer
Kl. 9.40-10.20 Makroekonomisk utblick, Andreas Wallström, prognoschef Swedbank
10:35-11:05 NIS 2 – ett praktiskt och värdeskapande tillvägagångssätt
NIS 2-direktivet är i kraft sedan oktober 2024 och förväntas börja gälla i Sverige, genom cybersäkerhetslagen, från mitten av 2025. Vilka krav ställer egentligen NIS 2 och hur kan företag arbeta med förberedelserna och införandet av förmågor som svarar upp mot kraven? Vi delar med oss av hur andra företag angriper frågan inklusive hur man kan fånga möjligheten att skapa långsiktiga och hållbara värden med hjälp av NIS 2.
Talare: Henrik Petré, ansvarig Cyber Security och Charlotte Arnell, rådgivare digitaliseringsjuridik, PwC
10:35-11:05 Aktuella redovisningsfrågor K2/K3
Välkommen att få en genomgång av aktuella frågor inom redovisningsområdet samt nyheter från Bokföringsnämnden.
Talare: Sune Edvardsson och Filip Wedlin, redovisningsspecialister, PwC
11:20-11:55 Panelsamtal: Trender på transaktionsmarknaden
Marknaden för företagsöverlåtelser fortsätter att utvecklas starkt och under det här samtalet kommer specialister från vår Corporate Finance/ M&A-avdelning tillsammans med kollegor som arbetar med legala frågor samt skatte- och ESG-området belysa de senaste trenderna i Sverige och internationellt. De diskuterar vad som driver värde i transaktioner och hur man som ägare kan påverka värdet på bolaget inför en kommande transaktion.
Panel: David Ringmar, ESG-och hållbarhetsledare, Jonas Ericson, Corporate Finance, Karin Ekman, skatterådgivare samt Karolina Palin, Legal PwC.
11:20-11:55 Vilka möjligheter medför de kommande direktiven/regelverken inom personalområdet för svenska arbetsgivare?
Majoriteten av svenska medarbetare uppger att de är nöjda eller ganska nöjda med sin lön och sin arbetsgivare. Samtidigt säger 25 procent att de är missnöjda med lönen och lika många överväger att byta arbetsgivare inom ett år. Parallellt med detta står svenska bolag nu också inför en situation med nya regelverk inom lönetransparens och personaluthyrning, som redan har eller kommer att implementeras i svensk lagstiftning. Vi går igenom hur dessa regelverk kommer påverka arbetsgivare och även kort beröra aktuella pensionsfrågor för medarbetare som rör sig i en internationell kontext. Hur ska man som arbetsgivare agera för att inte bara uppnå regelefterlevnad, utan även dra nytta av förändringarna i arbetet med att behålla, attrahera och rekrytera den talang som behövs i verksamheten?
Talare: Lisa Haglund, Alexander Esberg, Hanna Johansson och Jeanette Siwerman-Kjellqvist
11:55-12:45 Lunch
12:45-13:20 Välfärdsbrott: Upptäckt och förebyggande
Under passet kommer vi att fokusera på hur man kan identifiera och förebygga välfärdsbrott. Deltagarna kommer att få en djupare förståelse för de vanligaste typerna av bedrägerier och missbruk inom välfärdssystemet.
Talare: Cecilia Cederberg, Forensic Services, PwC
12:45-13:20 Företagsbeskattning: Så påverkas ränteavdrag av bolagsskatte- och internprissättningsregler
Välkommen till till det här passet om företagsbeskattning. Vi kommer att belysa såväl de aktuella som framtida aspekterna av ränteavdrag sett ur ett bolagsskatte- och internprissättningsperspektiv. Vi fokuserar på hur nuvarande regler påverkar verksamheten och gör en framtidsspaning på vilka förändringar som kan förväntas framåt.
Talare: Anna Baranowska och Sofia Jönne, skattespecialister, PwC
13:35-14:05 Framtidens ekonomifunktion accelererad med AI
Den snabba digitaliseringen och nya affärsmodeller ökar kraven på ekonomifunktionen. Med den snabba teknikutvecklingen och inte minst AI öppnas även nya möjligheter för CFO:er och ekonomifunktionen att ta en mer aktiv och rådgivande roll i det strategiska arbete och styrningen. Vi delar PwC:s syn på framtidens effektiva och digitala ekonomifunktion och vilka förändringar som krävs för att nå dit, samt konkreta exempel med fokus på AI-användning.
Talare: Anna Lovric, Management Consulting, PwC
13:35-14:05 Aktuellt om moms
Du får en genomgång av aktuella frågor inom momsområdet, bland annat nyheter, ställningstaganden från Skatteverket samt rättsfall från EU-domstolen, svenska domstolar och skatterättsnämnden.
Talare: Anders Carlbom och Hillevi Söderberg, momsspecialister, PwC
14:05-14:25 Eftermiddagsfika
14:25-15:15 Att våga stå upp för det man tror på, Anders Tegnell, föreläsare och f.d. statsepidemiolog
15:15 Tack för idag! Elin Kock och Viktor Bengtsson, moderatorer, PwC