Utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn till Svenska Turistföreningen

2018-11-23

Anna-Mia Rådberg, Addira, och Jenny Engström, STF

Anna-Mia Rådberg projektledare, Addira, och Jenny Engström, kommunikationsansvarig, STF.

För 17:e året i rad står PwC bakom utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn. Utmärkelsen delades ut på Ideellt Forum som PwC anordnar tillsammans med Swedbank och Ideell Arena. 

Svenska Turistföreningen prisas bland annat för en redovisning som är direkt och intresseväckande och som på ett transparent sätt redovisar såväl historisk utveckling som arbetsgivarperspektiv. Svenska Turistföreningen lyfter också i sin redovisning på ett föredömligt sätt fram intressentperspektiv och riskbedömningar.

"Äntligen! Efter fem år som finalister vann vi guldet! Detta är resultatet på samarbete när det funkar som bäst. Alla på STF har varit med och bidragit till detta vinnaralster. Händelser, foton, fakta, statistik, expertkunskap, idéer och en massa, massa engagemang. Då blir det bra."

Anna-Mia Rådberg projektledare, Addira, och Jenny Engström, kommunikationsansvarig, STF

Juryns motivering

"Årets vinnande redovisning är både direkt och intresseväckande. Med ett tydligt och transparent anslag redovisas allt från föreningens 100-åriga medlemsutveckling till dess nuvarande arbetsgivarperspektiv. Trots omfattning och emellanåt mycket information ges goda förutsättningar för ansvarsutkrävande. Inte minst vill vi lyfta ett föredömligt användande av intressentperspektiv och riskbedömningar. Kort sagt, en redovisning att turista i."

Följande nio organisationer gick vidare till finalen i Årets redovisning i den ideella sektorn:

 • BRIS
 • Diakonia
 • Plan International Sverige
 • Rädda Barnen
 • Svenska Afghanistankommittén
 • Svenska Kommunalarbetareförbundet
 • Svenska Kyrkan i Umeå
 • Svenska Röda Korset
 • Svenska Turistföreningen

Hedersomnämnande för Bästa hållbarhetsrapport till Röda Korset

År 2017 var första året med krav på presentation av hållbarhetsrapport för större organisationer. Vi ville därför i år titta extra på hållbarhetsrapporter och lyfta fram goda exempel inom detta område. För 2017 delar vi därmed också ut ett hedersomnämnande för Bästa Hållbarhetsrapport inom ideell sektor. Röda Korset erhåller omnämnandet för Bästa Hållbarhetsrapport i den ideella sektorn.

Juryns motivering

"Årets hedersomnämnande går till en redovisning som tydligt visar hur en ideell organisation kan förhålla sig till hållbarhetsarbetet. Genom att enkelt och tydligt utgå från medlemmarnas värderingar andas redovisningen hållbarhet. Ett särskilt plus går till hur väsentlighetsanalysen och den historiska översynen ger läsaren god inblick i poängen med hållbarhetsarbetet."

Anna Lithander och Erica Lindblom, Röda Korset

Anna Lithander och Erica Lindblom, Röda Korset.

"Hållbarhet är en sådan viktigt del av vår verksamhet och det känns väldigt roligt att nå ända fram nu när vi har paketerat detta för första gången!"

Anna Lithander och Erica Lindblom, Röda Korset

Följande organisationer gick vidare till finalen för hedersomnämnandet Bästa hållbarhetsrapport i den ideella sektorn:

 • Lärarförbundet
 • Rädda Barnen
 • Svenska Röda Korset
 • Svenska kyrkan nationell nivå

Om utmärkelsen

I snart två decennier har PwC granskat årsredovisningar och har varje år utsett ca tio finalister. En oberoende jury beslutar vilken av dessa som är den bästa redovisningen inom den ideella sektorn. Genom att lyfta fram goda exempel och peka på konkreta förbättringsområden vill utmärkelsen inspirera organisationer till att ytterligare utveckla sin redovisning.

Kontakta oss

Maria Fränne

Revisor, PwC Sverige

Tel 0723-53 01 69

Följ oss i sociala medier