Behovet att ställa om är här för att stanna – och takten verkar öka

I dagens turbulenta näringsliv kämpar många företagsledare med uppgiften att parera instabilitet och djupgående förändringar. Nya kundpreferenser och regelverk, utmaningar med kompetensbrist och en ständigt pågående teknisk utveckling kommer helt förändra affärslivet som det ser ut i dag. Spelplanen har förändrats och behovet av att modifiera affärsmodellerna är inte längre ett val, utan en nödvändighet.

Ett viktigt tema i årets globala vd-undersökning är just omställning. Förra året fick vi en bekräftelse på det förändringstryck som finns i näringslivet, då inte mindre än fyra av tio företag svarade att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i maximalt tio år, om de fortsätter på den inslagna vägen.

Den här trenden ser i år ut att förstärkas. Andelen globala företagsledare som menar att deras verksamhet endast förblir konkurrenskraftig upp till tio år, om de inte förändrar sin affärsmodell, har nu ökat till 45 procent.

Jämfört med de globala respondenterna har de svenska företagsledarna en något mer positiv syn på sin framtida konkurrenskraft. I Sverige tror 38 procent att det egna företaget endast förblir livskraftigt upp till tio år. På plussidan ser hela 61 procent av de svenska vd:arna den egna affärsverksamheten som konkurrenskraftig i mer än tio år.

företagare diskuterar omställning

Tänk nytt och ställ om tillsammans

I tider som dessa, som kräver stora verksamhetsförändringar, måste företagsledare ständigt bevaka sina affärer i förhållande till konkurrenter och våga utmana tidigare sanningar.

Företagsledningar kan ofta göra viktiga insatser för att ta itu med ineffektivitet och bana väg för omställning, men de kan inte göra allt. Därför är det avgörande att skapa samsyn mellan ledare och medarbetare kring prioriteringar vid förändring, och att bygga en förtroendebaserad kultur där medarbetarna känner sig trygga med att initiera nytänkande i verksamheten.

Ny teknik, samt nya produkter och tjänster, lägger grunden för ökad konkurrenskraft

För att företag ska fortsätta vara framgångsrika behöver de vara innovativa och ständigt hitta nya sätt att skapa värden för sina kunder. När de globala företagsledarna får ange vilka egna åtgärder som främst förändrat hur de skapar värden under de senaste fem åren, är det introduktion av ny teknologi samt framtagandet av nya produkter och tjänster som ligger i topp (42 respektive 40 procent). Högt upp på listan ligger också åtgärder som att ingå nya strategiska partnerskap (34 procent), samt att företaget på egen hand utvecklat ny teknik (33 procent).

Företagsledare i Sverige ser inte alls samma starka koppling mellan egna åtgärder och förmågan att skapa värde. Endast var tredje svensk vd menar att ny teknik har bidragit til värdeskapande under den senaste femårsperioden, medan var femte ser en koppling mellan värdeskapande och nya produkter och tjänster.

Svenska företag ligger däremot relativt högt när det gäller synen på vikten av strategiska partnerskap respektive förvärv. 24 respektive 23 procent av respondenterna anger dessa båda områden som viktiga för att skapa och leverera värden.

Fråga
Om ert bolag fortsätter på den inslagna vägen, hur länge tror du då att er verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig? (Svar från samtliga globala företagsledare*)

graf omställning

*Under både 2023 och 2024 svarade 2% av företagsledarnsa “vet ej”.

Svenska vd:ar värderar ny teknologi, liksom nya produkter och tjänster, betydligt lägre som ett medel för värdeskapande jämfört med sina globala kollegor. Det är förvånande med tanke på hur starkt Sverige kommer ut i olika innovationsindex, landets relativa digitala mognad samt hur mycket svenska bolag investerar i forskning och utveckling. Detta väcker också frågan om svenska företag är tillräckligt nytänkande när det gäller att utveckla sina affärsmodeller, med tanke på den snabba omställning vi nu upplever.

Fredrik Lindblad, ansvarig för strategi och innovation, PwC Sverige

Teknikutveckling, reglering och kundpreferenser driver på förändring

Vilka är då de externa faktorer som har drivit på och förändrat sättet som företagen skapar värde under de senaste fem åren? Av de globala företagen anser knappt hälften att teknikutvecklingen är den främsta drivkraften, följt av statlig reglering och ändrade kundpreferenser. Den snabba utvecklingen inom generativ AI och lanseringen av Chat GPT i slutet av november 2022 är en viktig anledning, likaså långtgående regleringar på hållbarhetsområdet.

De svenska vd:arna har samma syn som sina globala kollegor på vilka faktorer som är viktigast, men ligger konsekvent på en lägre nivå. En av tre svenska vd:ar tycker att teknikutvecklingen är den viktigaste faktorn bakom förändringar i värdeskapande medan 29 procent väljer statlig reglering.

Den enda faktorn där svenska företagsledare ligger något högre än det globala resultatet är när det gäller klimatförändringar. I Sverige menar 29 procent att dessa är en starkt bidragande faktor till förändringar i hur man skapar värde, jämfört med 22 procent globalt.

När vi bad vd:arna sia om vilka faktorer som kommer att bli avgörande för värdeskapande under de kommande tre åren blir svaren ungefär desamma. Det vill säga teknikutveckling, kundpreferenser och statlig reglering ligger i topp. Även här sticker svenska företag ut genom att värdera klimatförändringarnas påverkan som större.

vägar sedda ovanifrån kvällstid

Vikten av ett visionärt ledarskap

Genom att analysera pågående trender kan företagsledare identifiera de möjligheter som den egna verksamheten kan bygga vidare på. Vissa trender behöver ses i en gemensam kontext och hur de kan påverka och förstärka varandra. Ett exempel är hur teknik och klimatförändringar samverkar med regleringar och kundpreferenser, och tvingar fram en total omställning av vårt industriella system. Företagsledare måste kunna förstå vad olika intressenter efterfrågar. Utöver kunder handlar det till exempel om leverantörer, affärspartners och investerare.

Företagsledare behöver ha en vision av det framtida ekosystem där företaget ska vara verksamt. Förutom att förstå företagets olika roller i detta system, behöver man även skapa en tydlig bild av hur värden förändras över tid.

Regelverk och kompetensbrist hinder för värdeskapande

När de globala företagen får rangordna de hinder som de upplever för att skapa och leverera värden nämner de främst regelverk (36 procent), begränsade ekonomiska resurser (24 procent) och operationella prioriteringar (24 procent). Även de svenska bolagen ser regelverk som det största hindret, men för dem kommer brist på kompetens bland medarbetarna på plats två, följt av utmaningar inom infrastruktur.

Andra hinder för värdeskapande som företagsledare nämner i undersökningen är instabila försörjningskedjor, byråkratiska processer inom det egna företaget, samt brist på teknisk kompetens.

Vägen till värdeskapande

Företagsledare måste ha en tydlig känsla för hur affärer, projekt eller andra investeringar skapar värde. Med detta som utgångspunkt behöver man ta modiga beslut, oavsett om det handlar om att omfördela resurser eller omdefiniera ett företags verksamhetsområden och samarbeten. Resursallokering kan ske på flera nivåer. Dels kan det handla om långsiktiga strategiska vägval, dels om dagliga beslut inom verksamheten, något som företagsledarna betonade vikten av i vår vd-undersökning från 2022.

Fråga
I vilken utsträckning har följande faktorer drivit förändringar i hur ert företag skapat, levererat och fångat värden under de senaste fem åren?

graf omställning

Stor potential att arbeta mer effektivt

I dessa tider – när AI-tekniken ger förhoppningar om nya arbetssätt – är det intressant att företagsledare ser en stor potential i att effektivisera företagets aktiviteter och processer. Faktum är att de betraktar cirka 40 procent av tiden som läggs på olika aktiviteter som ineffektiv.

De globala vd:arna menar till exempel att 65 procent av tiden används effektivt i beslutande möten, följt av processer för investeringsbeslut (62 procent) och hantering av tekniska frågor (61 procent). I botten kommer hanteringen av e-post, där endast 55 procent av tiden används på ett effektivt sätt.

De svenska företagsledarna har samma syn på vilka aktiviteter som är mest respektive minst effektiva (det vill säga beslutande möten och e-post) och svaren ligger generellt sett också på ungefär samma nivå.

Kontakta oss

Sofia Götmar-Blomstedt

Sofia Götmar-Blomstedt

Vd, PwC Sverige

Tel 0709-29 28 82

Jörgen Haglund

Jörgen Haglund

Partner, PwC Sverige

Tel 0709-29 31 51

Johan Eriksson

Johan Eriksson

Kommunikationschef, PwC Sverige

Tel 0728-80 95 08

Följ oss i sociala medier