Zakarias Challis

Zakarias Challis

Management Consulting, PwC Sverige

Zakarias jobbar som managementkonsult och fokuserar på HR-frågor i samband med separationer och sammanslagningar av bolag (M&A) samt vid börsnoteringar (IPO). Min roll är att stötta kunderna med transferering av medarbetare och deras förmåner, utveckla operativ modell för HR, analysera företagskulturer samt organisationsdesign.

Kontaktuppgifter

Tel 0702-84 95 72

Email

 

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för dina kunder?

 – I dag är alla bolag kunskapsintensiva, och medarbetarna står för en stor del av värdet  vid ett förvärv. Dagens arbetskraft är inte speciellt lojala och ett ägarbyte kan göra att missnöje uppstår i personalstyrkan. Beräknade synergier och förväntad tillväxt kan då gå förlorad, särskilt om nyckelpersoner väljer att lämna bolaget efter förändringen. Det är vanligt att svårigheter underskattas med att slå ihop två vitt skilda företagskulturer, något som vi ser ofta hos våra kunder. Kultur är komplext och tar väldigt lång tid att förändra, men många av dom största kulturkrockarna vid en sammanslagning kan undvikas om man är medveten om utmaningarna på förhand. Ett strukturerat People in Deals-arbete får medarbetarna med på tåget i stormiga transaktionsprojekt och ökar chansen att affären blir lika framgångsrik som i de optimistiska prognoserna.

 

Vilka är dina kompetenser?

  • Strukturerad förändringsledning (change management)
  • Stöttar kunder vid upphandling och implementering av HR system, payroll och förmåner   
  • Är bra på att entusiasmera teamet och försöker sprida god stämning vilket är viktigt för uthålligheten i långa projekt.

 

Zakarias Challis surfar
"Fokusera på mätbara beteenden när du jobbar med företagskultur. Det har senaste åren varit mycket fokus på luddiga begrepp som värderingar, trots att medarbetare kan lägga in diametralt olika innehåll i samma värdeord. Men värderingar är svåra att mäta och styra, medans beteenden är mätbara och går att påverka. 

Att förändra ett företags kultur tar år och är väldigt komplicerat – fokusera i stället på ett fåtal nyckelbeteenden som går att mäta och följa upp.
Zakarias Challis

Född och uppvuxen

– Jag är född och uppvuxen i Norrlands huvudstad, Sundsvall, närmare bestämt lite utanför, på den natursköna Alnö, känd för sina ljuvliga stränder. Familjen har en segelbåt där och jag spenderar så mycket tid som möjligt längst norrlandskusten.

Vad gör du på fritiden?

– Jag älskar läsning, specifikt Karl Ove Knausgård. Jag är således inte bara intresserad av företagskultur, utan också kultur i lite mer normal bemärkelse. På vinterhalvåret åker jag längdskidor på kalfjället, sommartid seglar jag så mycket det går. Bastar gör jag året om, after sail eller after ski! Blandar en riktigt stabil Negroni, samt kockar en helt okej risotto.
 

Följ oss i sociala medier