Disclosureförordningen

EU lanserade år 2018 en handlingsplan för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Här ingår disclosureförordningen, med målet styra om det privata kapitalet till mer hållbara investeringar. 

Disclosureförordningen ställer krav på finansbranschen att informera om hur de tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i sina investeringsbeslut. Företag som vill göra sig attraktiva för finansiellt kapital får riktlinjer för hur finansbranschen bedömer deras hållbarhetsarbete, samt vilken information och vilka resultat som kommer att efterfrågas. Disclosureförordningen går hand i hand med uppdateringar i de befintliga regelverken MiFID II och IDD.  

Aktörer som träffas av förordningen ska ange hur de integrerar relevanta hållbarhetsrisker som kan ha en negativ inverkan på den finansiella avkastningen av en investering respektive rådgivning. 

Informationen ska ingå i de handlingar som lämnas innan avtal ingås, i företagens regelbundna årsrapporter och på webbplatser. Finansinspektionen är ansvarig tillsynsmyndighet.
 

Vad du måste göra

Du behöver göra en grundlig analys för att se över det interna riskarbetet, styrningsmodeller, policys och produkterbjudande. Klargör vilken information som din verksamhet behöver kommunicera.  

Enligt Disclosureförordningen ska informationen finnas på företagets hemsida eller lämnas till kunden innan avtal ingås. Det kräver att du har policies och information som lämpar sig för extern kommunikation. Fastställ om respektive produkt har miljörelaterade eller sociala egenskaper samt hur de uppnås.

Vad gäller investerings- eller försäkringsrådgivning behöver du fastställa hur hållbarhetsrisker kan integreras i rådgivningen eller komma fram till varför det inte är relevant för den rådgivning du bedriver.
 

Kontakta oss

Catrine Engström

Catrine Engström

Rådgivare Sustainable Finance, PwC Sverige

Tel 0725-80 06 44

Isabelle  Hammarström

Isabelle Hammarström

Director, Sustainability & Climate Change, PwC Sverige

Tel 0709-29 39 37

Följ oss i sociala medier