För att säkerställa att de biobaserade bränslen som används i Sverige verkligen är hållbara, måste de förhållas till hållbarhetslagen (lag om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen).
Hållbarhetslagen är det svenska genomförandet av förnybartdirektivet (Renewable Energy Directive, RED). Lagstiftningen fastställer kriterier som måste uppfyllas för att bränslen ska anses vara hållbara. Det handlar om att inrätta så kallade kontrollsystem, det vill säga riktlinjer och rutiner som ska säkerställa att spårbarhet, massbalans, markkriterier och växthusgasberäkningar hanteras på ett visst sätt.
Du som använder eller säljer bränslen som uppfyller hållbarhetskriterierna måste ansöka om hållbarhetsbesked från Energimyndigheten för att de ska anses hållbara i lagens mening. Om ditt kontrollsystem kan säkerställa att kriterierna uppfylls får du ett hållbarhetsbesked. Energimyndigheten omprövar hållbarhetsbesked löpande, för att säkerställa att aktörerna faktiskt lever upp till sina åtaganden. Kraven som ställs är många, och de är inte alltid lätta att förstå eller åtgärda på ett bra sätt. Energimyndigheten kräver dessutom att oberoende granskare verifierar att aktörer lever upp till kraven på ett tillfredsställande sätt.
Det svenska regelverket är uppbyggt på ett sätt som innebär att stort förtroende placeras dels hos berörda aktörer, men också hos de granskare som utfärdar utlåtanden. Vissa kompetenskrav är fastställda i regelverket och Energimyndigheten.
I takt med att kraven på att minska utsläpp, och företagens egna ambitioner att sänka sina växthusgasutsläpp, är frågan om vilka bränslen som bör användas helt central. Allt ifrån fossila bränslen såsom bensin och diesel till transport, liksom biobränslen i samma syfte eller till värme ger upphov till växthusgasutsläpp – men skillnaderna kan vara mycket stora. Biodrivmedel av olika slag såsom HVO och biogas, eller biobränslen för uppvärmning som biooljor och fasta biobränslen, har ofta avsevärt lägre växthusgasutsläpp än sina fossila motsvarigheter.
Vi har lång erfarenhet av att arbeta med hållbara bränslen samt hållbarhetslagen. Vi hjälper dig med: