Investerare ser utmaningar med hållbarhetsrapportering

grön skog sedd ovanifrån

Det finns tydlig förbättringspotential när det gäller innehåll i hållbarhetsrapporter. I alla fall enligt en klar majoritet av de investerare och analytiker som deltagit i en global undersökning framtagen av PwC. Fler än nio av tio medverkande menar nämligen att det finns delar av hållbarhetsrapporteringen som inte överensstämmer med verkligheten. Nu sätter de sitt hopp till ny reglering, och många tror även att AI kommer att utveckla branschen.

– Tre av fyra investerare anser att hållbarhet är viktigt för deras investeringsbeslut. Samtidigt menar hela 94 procent att hållbarhetsrapporteringen innehåller delar som inte överensstämmer med verkligheten, vilket är en ökning med sju procentenheter sedan förra året.. Vi ser en utveckling där det ställs allt högre krav på hållbarhetsinsatser. Med nya regelverk, som till exempel CSRD, kommer företag att få helt andra möjligheter att möta de förväntningar som finns från bland annat investerare, berättar David Ringmar, ansvarig för hållbarhetsrådgivning inom PwC Sverige.

Fokus på regelverk och kostnadsbeskrivningar

Även om investerarna är tveksamma till delar av innehållet i hållbarhetsrapporteringen, så anser många av de medverkande att nya regler och standarder kan utveckla området. 57 procent menar att deras informationsbehov kommer att tillgodoses om företag uppfyller kommande regler och standarder som till exempel CSRD.

– Vi ser också att intresset för kostnader kopplat till hållbarhet ökar. Tre av fyra investerare ser det som viktigt att få överblick över utgifter för hållbarhetsaktiviteter. Lika stor andel svarar att företag bör vara transparenta med kostnaden för verksamhetens miljö- och samhällspåverkan, berättar David Ringmar.

Blickarna riktas mot ny teknik och AI

Undersökningen visar också att 59 procent anser att teknikförändring är den viktigaste faktorn för hur företag kan skapa värde under de kommande tre åren. 61 procent menar också att snabbare användning av AI är mycket eller extremt viktigt för värdeskapande. Men även om många är positivt inställda till AI-effekter, så lyfter de även fram riskmoment. 86 procent oroas över vad AI innebär för datasäkerhet och integritet, och nästan lika många för bristande styrning och kontroll samt felaktig information.

– Teknikutvecklingen driver i allt högre grad omställning och investeringar. Därför är det logiskt att investerare efterlyser ett samlat grepp på hur företag hanterar möjligheterna och riskerna med ny teknik, och inte minst generativ AI, menar David Ringmar.

Investerares syn på risker med AI

När det gäller användning av AI inom företag, i vilken utsträckning anser du att följande områden innebär en risk?
Risk i viss grad/hög grad/mycket hög grad (andel svar i procent)
Datasäkerhet och integritet 86
Bristande styrning och kontroll 84
Felaktig information 83
Källa: PwC:s Global Investor Survey 2023  

Klimatriskerna väger allt tyngre

Undersökningen visar också att inflation och makroekonomisk instabilitet fortfarande toppar oroslistan, även om de här områdena har sjunkit tillbaka rejält från 2022 års nivåer. Parallellt ökar klimatriskerna och social ojämlikhet markant sedan förra året.

Investerare som tror att företag som de investerar i eller följer, kommer att exponeras för olika hot (andel i procent)
  2023 2022
Inflaton 46 67
Makroekonomisk instabilitet 39 62
Geopolitisk konflikt 34 37
Cyberrisker 32 36
Klimatförändring 32 22
Källa: PwC:s Global Investor Survey 2023    

– Det räcker inte längre att lyfta vikten av klimatarbete och nya tekniklösningar. Idag har investerare allt större kunskaper och vill ha tydliga svar på hur de här frågorna finns med i strategier, och hur möjligheter och risker bedöms. Som en konsekvens måste företagsrapporteringen fortsätta att utvecklas, så att den ger relevant och förtroendeskapande information till investerare och andra intressenter, avslutar David Ringmar.

Om rapporten Global Investor Survey

I "Global Investor Survey" har 345 investerare och analytiker från 30 länder medverkat. Datainsamlingen har även kompletterats med 15 djupintervjuer. Två tredjedelar av de medverkande arbetar i verksamheter som förvaltar över en miljard dollar. Undersökningen genomfördes i september 2023 och är den tredje sedan starten.

Kontakta oss

David Ringmar

David Ringmar

Head of ESG Strategy & transformation, PwC Sverige

Tel 0702-06 31 69

Följ oss i sociala medier