Redovisning av hållbarhetslänkade låneskulder

2024-09-25

person läser om hållbarhetslänkade låneskulder

I samband med att det har blivit vanligare med så kallade hållbarhetslänkade lån, det vill säga lån där det ofta finns kovenanter kopplade till hållbarhetsmål, så har även frågeställningar kring dess redovisning blivit föremål för diskussion.

I maj utfärdade International Accounting Standards Board, IASB®, ändringar avseende IFRS 9 Finansiella instrument och IFRS 7 Finansiella instrument: upplysningar. Ett av de tillägg som gjordes avser ytterligare vägledning för att bedöma om en finansiell tillgång uppfyller kriteriet för enbart betalningar av kapitalbelopp och ränta (SPPI), det vill säga hur ska långivaren av hållbarhetslänkade lån klassificeras och värdera lånefordran. Ni kan läsa mer om detta här. Artikeln nedan fokuserar på skuldsidan och på hur låneskulden ska redovisas hos låntagaren.

Har något ändrats?

I takt med att hållbarhetslänkade lån har blivit vanligare har även frågor om hur förändringar i förväntade kassaflöden ska hanteras i redovisningen också blivit mer frekventa.  Reglerna för redovisning av finansiella skulder finns i IFRS 9. Dessa regler är oförändrade, det vill säga det är fortfarande som grundregel en redovisning till upplupet anskaffningsvärde (med tillämpning av effektivräntemetoden) som gäller.

Tillämpning av effektivräntemetoden

I hållbarhetslänkade lån så är det inte ovanligt att den nominella ränta som löper på lånet är beroende av vissa nyckeltal, exempelvis kan den nominella räntan öka eller minska beroende på hur mycket koldioxid ett företag släpper ut. När man har ett lån med kassaflöden som kan ändras beroende på om ett hållbarhetsmål uppfylls eller inte så är det nödvändigt att göra en bedömning av vad utfallet av framtida kassaflöden kommer att bli. Denna ursprungliga bedömning bestämmer vad den effektiva räntan ska vara. Vad händer då om det vid ett senare tillfälle sker en förändring i ett nyckeltal kopplat till ett hållbarhetsmål och exempelvis räntan på låneskulden också ändras så att framtida kassaflöden blir annorlunda än de som användes i den ursprungliga beräkningen av effektivräntan? Beroende på anledningen till de ändrade kassaflödena så hanteras de på ett av två sätt i redovisningen:

  1. Skulden omvärderas inte till följd av de ändrade kassaflödena

  2. Skulden omvärderas till följd av de ändrade kassaflödena genom att de förväntade kassaflödena uppdateras och diskonteras med ursprunglig ränta. Omvärderingseffekten redovisas i resultaträkningen.

illustration hållbarhetslänkade lån

Vem påverkas?

Alla som har låneskulder som redovisas och värderas till upplupet anskaffningsvärde och som har lånevillkor som kan innebära att kassaflödena ändras.

Nya upplysningskrav

Redovisning och värdering av låneskulder har inte ändrats, men i och med tillägget till IFRS 9 och IFRS 7 (se ovan) så har IASB även lagt till utökade upplysningskrav för lån som har avtalsvillkor som kan förändra kassaflöden på grund av händelser som inte är direkt relaterade till förändringar i grundläggande utlåningsrisker. Detta innefattar bland annat det vi kallar hållbarhetslänkade lån. Upplysningskraven träffar både långivaren och låntagaren och inkluderar:

  • en kvalitativ beskrivning av de händelser som kan förändra kassaflödena (som inte är direkt relaterade till förändringar i grundläggande utlåningsrisker);

  • kvantitativ information om möjliga förändringar av avtalsenliga kassaflöden — till exempel omfattningen av möjliga förändringar; och

  • det redovisade bruttovärdet för finansiella tillgångar, samt upplupet anskaffningsvärde för finansiella skulder som har dessa avtalsvillkor

De nya upplysningskraven ska tillämpas från det räkenskapsår som inleds den 1 januari 2026 eller senare.

Anna Lööw, PwC

Anna Lööw
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-mail
010-213 38 82

Johanna Strahl, PwC

Johanna Strahl
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-mail
0709-29 34 19

Följ oss i sociala medier