Nya regler i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter kan ändra klassificeringen av långfristiga skulder till kortfristiga

2023-09-13

man läser på smartphone om nya regler i IAS1

International Accounting Standards Board (IASB) har vid två olika tillfällen under 2020 och 2022 publicerat tillägg (amendment) till IAS 1. Tilläggen tydliggör vilken information som skall lämnas när det finns covenanter kopplade till lån samt principer för när skulder ska klassificeras som långfristiga. De nya tilläggen i IAS 1 kan resultera i att skulder ska omklassificeras från långfristig till kortfristig.

Tillägget som kom 2022 ändrar en del av tillägget som kom 2020 och i denna artikel redogör vi för vad som gäller för räkenskapsår som inleds 1 januari 2024 eller senare till följd av de två tilläggen.

Lån med covenanter

För att ett företag ska kunna klassificera ett lån som långfristig skuld krävs att företaget har en rätt att skjuta upp reglering (settlement) med minst tolv månader. I de flesta lånearrangemang så måste låntagaren uppfylla vissa villkor (hädanefter refererat till som covenanter) vid specifika tidpunkter för att få ha kvar lånet. Om covenanterna inte är uppfyllda kan det innebära att låntagaren kan tvingas att betala tillbaka hela lånet omedelbart.

När det förekommer covenanter i lån så ska detta tas hänsyn till när bedömningen görs huruvida ett företag har rätt att skjuta upp reglering mer än tolv månader eller ej. I bedömningen så skiljer man på covenanter som ska vara uppfyllda före eller på rapporteringsdagen och covenanter som ska vara uppfyllda efter rapporteringsdagen.

exempel covenant

Illustrationen ovan visar ett exempel där en covenant mäts på den finansiella positionen för en rapportperiod som slutar 31 december 2024 men där den faktiska mätningen av covenanter sker först den 28 februari 2025. Mätningen i februari ska dock baseras på företagets finansiella position per 31 december 2024. Det innebär att om covenanterna inte är uppfyllda baserat på den finansiella positionen 31 december 2024 så finns det ingen rätt att skjuta upp reglering av lånet. Även om den finansiella positionen per 28 februari 2025 har förbättrats så är det inte den dagens underlag som används i mätningen av covenanterna.

Illustrationen ovan visar också att om det finns covenanter som ska mätas  på en finansiell position som infaller efter rapporteringsdagen så ska dessa inte påverka bedömningen av huruvida rätten att skjuta upp reglering finns per rapporteringsdagen. Exempelvis kommer inte en mätning av covenanter baserat på den finansiella positionen 30 juni 2025 att påverka huruvida rättigheten (att skjuta upp reglering) finns per den 31 december 2024.

Vem påverkas?

Vi förväntar oss inte att ändringarna från 2022 kommer att väsentligt ändra ett företags klassificering av skulder som kortfristiga eller långfristiga från den nuvarande vägledningen i IAS 1. Ändringarna från 2022 kan dock leda till en betydande förändring av klassificeringen om ett företag i förtid tillämpat 2020 års ändringar. Även företag som inte förtidstillämpat ändringen från 2020 behöver se över vilka lån som har covenanter och säkerställa att dessa beaktas på rätt sätt.

Anna Lööw, PwC

Anna Lööw
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-mail
010-213 38 82

Se även PwC:s tidigare publikation för ytterligare bakgrund

Amendments to IAS 1: non-current liabilities with covenants

Konvertibla skuldebrev

Utöver tillägg i IAS 1 avseende lån med covenanter så tillkommer även ett förtydligande kring skulder som kan regleras med ett företags egna aktier, dvs konvertibla skuldebrev. När ett företag ger ut ett konvertibelt skuldebrev så tillämpas reglerna i IAS 32 för att avgöra om konverteringsoptionen ska redovisas som en skuld eller som eget kapital. IASB har nu förtydligat att när ett företag klassificerar skulden i värdkontraktet som kortfristig eller långfristig så är det endast när konverteringsoptionen redovisas som eget kapital som villkoren i konverteringsoptionen kan ignoreras. I de fall det inte finns någon egetkapital-del (exempelvis när konvertering sker med ett variabelt antal aktier) redovisad ska hänsyn tas till konverteringsvillkoren vid klassificering som lång eller kort skuld.

För att förtydliga ovan så tänker vi oss ett exempel med en konvertibel som har en kvarvarande löptid på fem år och där innehavaren av konvertibeln när som helst har rätt att påkalla konvertering under löptiden för instrumentet. Om konverteringsoptionen redovisas i eget kapital så klassificeras skulddelen av instrumentet som långfristig, dvs vi har inte tagit hänsyn till konverteringsoptionen. Om konverteringsoptionen inte redovisas som eget kapital så klassificeras skulden som kortfristig, dvs hänsyn har tagits till konverteringsoptionen där innehavaren när som helst har möjlighet att påkalla konvertering.

Vem påverkas?

Innan ändringen i IAS 1 så ignorerades konverteringsoptionen vid klassificering som lång eller kort skuld. Ändringen kan därför komma att påverka redan utgivna konvertibler som kan behöva omklassificeras när ändringen träder i kraft.

Nya upplysningskrav

Med de två tilläggen till IAS 1 så introduceras även nya upplysningskrav. Upplysningar som krävs sedan innan är bl.a IAS 1 punkt 76 om upplysningar om händelser som inträffar mellan rapportperiodens slut och avgivande av den finansiella rapporten kopplat till:

  • Långsiktig refinansiering av en skuld klassificerad som kortfristig

  • Korrigering avseende ett brott mot ett långfristigt låneavtal (där skulden klassas som kort)

  • Beviljande av anstånd från långivaren för att korrigera ett avtalsbrotts mot ett långfristigt låneavtal (där skulden klassas som kort) som förfaller efter minst 12 månader efter rapportperiodens slut 

Till ovan tillkommer nu även upplysning i det fall det skett en reglering/återbetalning av ett lån som är klassificerat som långfristigt. 

Som framgår ovan kan företag klassificera lån som långfristiga i situationer där företagets rätt att skjuta på reglering av dessa skulder är beroende av att företaget uppfyller lånecovenanter inom tolv månader efter utgången av rapportperioden. I sådana situationer ska företaget lämna information i noterna som gör det möjligt för användare av finansiella rapporter att förstå risken för att skulderna kan återbetalas inom tolv månader efter rapportperioden, inklusive:

  • information om covenanterna (inklusive arten av villkoren och när företaget är skyldigt att uppfylla dem) och det redovisade värdet av relaterade skulder.

  • fakta och omständigheter, om några, som indikerar att företaget kan ha svårt att följa villkoren.

När ska det tillämpas?

Tilläggen i IAS 1 ska tillämpas för räkenskapsår som inleds 1 januari 2024 eller senare. Det innebär att ovan regler ska beaktas redan till delårsrapporterna som avser räkenskapsår som inleds 1 januari 2024 eller senare. För ett företag med kalenderår som räkenskapsår innebär det att de nya reglerna ska tillämpas redan i Q1 2024.

Följ oss i sociala medier