Tullavgifter: Priset på global handel höjs i den finansiella rapporteringen

2025-04-11

kollegor diskuterar tullavgifter

I korthet

  • Införandet av nya eller höjda tullavgifter kan innebära att företags rörelseresultat, likviditet och finansiell rapportering påverkas

  • Företagsledningen bör analysera effekterna på den finansiella rapporteringen, inklusive inköp av tillgångar, intäkter från avtal med kunder, nedskrivning av icke-finansiella tillgångar och inkomstskatter 

  • Upplysningar om bolagets likviditet, fortsatt drift samt risker och osäkerheter till följd av tullavgifter kan påverkas 

Vad har hänt?

Som en del av internationell handelspolitik har många länder historiskt sett infört tullavgifter på importerade varor. Införandet av nya tullavgifter och höjningar av befintliga, i kombination med potentiella motåtgärder, förväntas påverka företag inom många branscher. Nya och höjda tullavgifter kan leda till flera redovisningsmässiga implikationer och aktualisera upplysningskrav.

Hur påverkas företagens finansiella rapportering?

Tullavgifter kan påverka företag på olika sätt. Företag som köper varor som påverkas av tullavgifter kommer sannolikt att drabbas av kostnadsökningar. Intäkterna för företag som säljer varor som omfattas av tullavgifter kan också påverkas. Som en konsekvens av detta kan finansiella nyckeltal såsom bruttoresultat påverkas. Företag kommer att behöva utvärdera en mängd faktorer när de bedömer den potentiella påverkan av tullavgifter på den finansiella rapporteringen. Några huvudsakliga redovisningsmässiga konsekvenser berörs nedan.

Inköp av tillgångar

Företag kan drabbas av ökade kostnader för inköp av tillgångar som omfattas av tullavgifter, såsom lager eller materiella anläggningstillgångar. Dessa ökade anskaffningskostnader utgör inte "onormala kostnader". Därför bör de kostnader som uppstår till följd av nya eller höjda tullavgifter betraktas som direkt hänförbara kostnader som ska inkluderas i anskaffningsvärdet för tillgångar som redovisas enligt såväl IAS 16 Materiella anläggningstillgångar som IAS 2 Varulager. Till exempel kräver metoden med vägda genomsnittskostnader att företag justerar anskaffningsvärdet för varje enhet för de högre kostnaderna för nyinköpta varor.

Lager redovisas vanligtvis som en kostnad i resultaträkningen vid försäljning. Därför kan företag erfara en ökning av kostnad såld vara på grund av de högre lagervärden som blir resultatet av införda eller höjda tullavgifter. Högre anskaffningsvärden för materiella anläggningstillgångar leder till högre kostnader i resultaträkningen när tillgången skrivs av.

Intäkter från avtal med kunder

Eftersom tullavgifter betalas av importören (eller köparen) av varorna, leder det för säljaren av varor som omfattas av tullavgifter inte till någon direkt redovisningskonsekvens. Men tullavgifter påverkar sannolikt marknaden för dessa varor och kan leda till att företag omprövar sin prissättnings- eller distributionsmodell. 

Även om vissa avtal innehåller prisjusteringsklausuler som automatiskt tillåter prisökning vid höjning av tullavgifter, saknas detta i många avtal. Oavsett vilket kommer prisändringar orsakade av höjda tullavgifter att redovisas som varje annan prisändring enligt IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder. Om prisändringen framgår av ursprungligt avtal är det föremål för vägledning för rörligt transaktionspris. Om prisändringen är ett resultat av en omförhandling behandlas det som en modifiering av avtalet.

För företag som mäter fullgörandet av prestationsåtaganden över tid och tillämpar en inputmetod med uppskattning av totala kostnader, medför nya eller höjda tullavgifter att beräkningen måste uppdateras för att beakta detta. 

Nedskrivning av icke-finansiella tillgångar

Införandet av nya eller höjda tullavgifter kan resultera i ökade kostnader, minskad efterfrågan eller andra störningar på marknaden, vilket kan leda till minskade framtida kassaflöden och därmed en potentiell nedskrivning av icke-finansiella tillgångar.

Varulager

Lagervärdering sker till det lägsta av anskaffningsvärde och nettoförsäljningsvärde enligt IAS 2. Särskilt nedskrivning av produkter i arbete kan påverkas av framtida tullavgifter när återstående utgifter för att färdigställa varorna påverkas av höjda tullavgifter. Ett företag behöver även utvärdera om de eventuellt ökade anskaffningsvärdet på varulager påverkar bedömningen av “det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet” vilket kan leda till nedskrivning av lager, beroende på om företaget kan höja priserna för att täcka ökade kostnader.

Goodwill och andra icke-finansiella tillgångar

För företag som påverkas väsentligt av höjda tullavgifter, kan utsikter om ökade kostnader, minskad försäljning och omprövning av investeringsplaner eller omstruktureringar indikera behov av att genomföra ett nedskrivningstest. Goodwill och immateriella tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod ska testas årligen med avseende på om ett nedskrivningsbehov föreligger. Företagsledningen måste bedöma parametrar som försäljningsvolymer, produktionsvolymer och marginaler, då dessa kan påverkas av tullavgifter. Till exempel kan höjda tullavgifter leda till högre insatskostnader, lägre marginaler och eventuellt lägre försäljningsvolymer, vilket ökar risken för nedskrivningsbehov.

Inkomstskatter

Oförutsedda kostnader och långsiktig påverkan på ett företags verksamhet på grund av nya eller höjda tullavgifter bör beaktas vid bedömning av om skattepliktiga överskott kommer att finnas tillgängliga för att kunna nyttja uppskjutna skattefordringar. 

Företag bör också överväga påverkan av nya tullavgifter på befintliga internprissättningsavtal och eventuella ändringar i dessa för att mildra effekterna av tullavgifter, vilket kan leda till nya osäkra skattepositioner enligt IFRIC 23 Osäkerhet i fråga om inkomstskattemässig behandling.

Upplysningar och fortsatt drift

Företag kan behöva se över sina upplysningar, bland annat upplysningar om risker och osäkerheter som nya eller höjda tullavgifter kan medföra. IAS 1 kräver också att ett företag ska upplysa om de antaganden det gör om framtiden och andra viktiga källor till osäkerheter i uppskattningar vid rapportperiodens slut.

Exempelvis bör ett företag överväga att lämna upplysningar om tullavgifternas effekter på:

  • betydande antaganden eller källor till osäkerhet i uppskattningar vid nedskrivningsprövningar;

  • antaganden kring framåtriktad information i beräkningen av förväntade kreditförluster (ECL);

  • återvinning av uppskjutna skattefordringar; eller

  • företagets likviditetsrisk.

Om nya eller höjda tullavgifter förväntas ha en betydande påverkan på företagets verksamhet kan det ha implikationer för likviditeten och därigenom bedömningen av företagets förmåga att fortsätta verksamheten (going concern). Även om företagets finansiella rapporter fortsatt upprättas utifrån fortlevnadsprincipen, är upplysningar nödvändiga när det finns betydande tvivel eller väsentliga osäkerhetsfaktorer om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.

Vad mer behöver beaktas?

Företag behöver kontinuerligt bevaka utvecklingen av tullpolitiken för att identifiera potentiella effekter på redovisningen och den finansiella rapporteringen. Beroende på när ändringar tillkännages eller implementeras i relation till företagets rapporteringsdatum, kan företaget behöva överväga om kraven i IAS 10, "Händelser efter rapporteringsperioden", leder till ändringar i värdering eller upplysningar.

Cecilia Nordenadler, PwC

Cecilia Nordenadler
Partner och redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-post
010-212 40 50

Claes Janzon, PwC

Claes Janzon
Partner och redovisningsspecialist samt vice ordförande i FAR:s Operativa grupp Finansiell rapportering – Redovisning, PwC Sverige
E-post
0709-29 30 42

Följ oss i sociala medier