2023-09-13
Genom propositionen Tryggare bostadsrätt (prop. 2021/22:171) har årsredovisningslagen (ÅRL) ändrats genom att det införts krav på kassaflödesanalys samt bestämmelser kring vissa upplysningar som brf:er måste lämna, oavsett om de tillämpar K2 eller K3. De nya bestämmelserna trädde i kraft 1 januari 2023 och ska tillämpas på räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2022.
Utöver ändringen i ÅRL har BFN gett ut en remiss på att alla brf:er måste tillämpa K3. Remissen innehåller också upplysningskrav utöver de som ÅRL inför. BFN har som mål att fatta beslut om remissen innan utgången av 2023 vilket i så fall innebär att alla brf:er måste tillämpa K3 på räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2022. Nedan går vi igenom vad ändringen i ÅRL och förslaget på tillämpning av K3 innebär.
Ändringar i ÅRL
Genom ändringarna i årsredovisningslagen har det införts en bestämmelse om att i årsredovisningen för en bostadsrättsförening ska det ingå en kassaflödesanalys.
Vidare krävs att en bostadsrättsförening ska lämna upplysningar i förvaltningsberättelsen om sådana nyckeltal som kan underlätta förståelsen av föreningens verksamhet, ställning och resultat, däribland:
1. årsavgift per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt,
2. skuldsättning per kvadratmeter,
3. sparande per kvadratmeter,
4. räntekänslighet, och
5. energikostnad per kvadratmeter.
Om verksamhetens resultat innebär en förlust ska bostadsrättsföreningen också lämna en upplysning om vad förlusten innebär för föreningens möjlighet att finansiera sina framtida ekonomiska åtaganden.
De nya bestämmelserna trädde i kraft 1 januari 2023 och ska tillämpas på räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2022.
Sune Edvardsson
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-mail
010-213 12 64
Remiss K2 och K3
BFN remitterade i mars 2023 ett förslag om ändring i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2016:10) om årsredovisning i mindre företag, K2. Förslaget innebär att bostadsrättsföreningar ska tillämpa Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) Årsredovisning och koncernredovisning, K3, i stället för K2.
Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 2 juni 2023 beslutat att remittera ytterligare ett förslag till allmänna råd som ska tillämpas av bostadsrättsföreningar. Till de allmänna råden finns även förklarande kommentarer och exempel. I denna remiss lämnas förslag på ett nytt kapitel (kapitel 38) i K3 med särskilda regler för bostadsrättsföreningar. Förslaget är i linje med det tidigare remitterade förslaget om att alla bostadsrättsföreningar ska tillämpa K3.
En bostadsrättsförening ska, utöver de nyckeltal som ska lämnas enligt ÅRL (se ovan) även lämna upplysningar om
a) nettoomsättning,
b) soliditet (eget kapital i procent av balansomslutning),
c) årsavgift per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt fördelad på bostäder och lokaler,
d) skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt, och
e) årsavgifternas andel i procent av de totala intäkterna.
Remissen innebär även att ovanstående nyckeltal definieras och förklaras hur de ska beräknas. Utöver detta ställs även krav på att förvaltningsberättelsen ska innehålla upplysning om bl a följande:
om föreningen innehar marken med tomträtt eller med äganderätt,
om föreningens fastighet eller tomträtt har del i en samfällighet
om föreningen har eller inte har en aktuell underhållsplan.
Om föreningen innehar marken med tomträtt ska upplysning lämnas om för hur lång tid tomträtten gäller. Upplysningen ska även innehålla uppgift om när avgäldsperioden går ut och ska omförhandlas.
Det förväntas inte att bostadsrättsföreningar ska tvingas tillämpa K3 redan för kalenderåret 2023. Det förväntas dock att BFN ska kunna besluta om ytterligare vägledning med anledning av lagändringen som innebär att föreningarna erhåller mer stöd när de ska rapportera de olika nyckeltalen som krävs av lagstiftningen, och då redan för de årsredovisningar som avser 2023.
Noterbart är också att för att föreningar som tidigare tillämpat K2 och som nu enligt remissens förslag måste byta till K3 så måste en komponentindelning av fastigheten göras.