Förändra din verksamhet med innovation inom supply chain
Supply Chain står nu inför den mest omfattande förändringen på decennier, detta enligt PwCs globala studie som innefattar 1000 chefer inom området. Geopolitiska kriser, teknologiska framsteg och klimatförändringar är några av de främsta drivkrafterna bakom denna förändring. För att anpassa sig till de nya förutsättningarna transformerar ledarna inom supply chain sina verksamheter för att bli mer anpassningsbara, hållbara och intelligenta. Ledare ökar transparens, integrerar teknologier som förbättrar effektiviteten och främjar samarbete med intressenter för att snabbt identifiera och åtgärda problem.
Även om många ledare har ambitiösa planer är det endast ett fåtal som framgångsrikt uppnår sina mål. Industriledare menar att stora förändringar är komplexa och kräver nya förmågor och avancerad teknologi tillsammans med en tydlig vision, fokus och förankring hos medarbetarna. Insikter från vår rapport om bästa praxis, tillsammans med vår Supply Chain Compass som anpassar disruptiva trender med effektiva lösningar, kan vägleda dig på din resa mot förändring.
Utmaningar inom sin Supply Chain är nu vardag för chefer, geopolitiska kriser, klimatpåverkan, ökade kostnader och inflation är några av dessa utmaningar. Dessutom ställs företag inför ökade krav från regeringar att följa ESG-regleringar, och kunder vill att företag intensifierar sina miljömässiga och sociala satsningar samtidigt som de förväntar sig högkvalitativa produkter till låga kostnader levererade direkt hem. Disruptiva trender som dessa skapar möjligheter för nya versioner av supply chains och konkurrenskraftiga ekosystem att växa fram. Den komplexa helhetsbilden försvåras ytterligare av en stor brist på global talang och snabba teknologiska framsteg. PwC har sammanställt dessa störningar i sex nyckeltrender enligt nedan:
Ledare inom supply chain sätter ambitiösa mål, men det är endast en handfull industriledare som lyckas realisera dem. Dessa industriledare har ett integrerat tillvägagångssätt där de tvärfunktionellt och med ökad transparens arbetar tillsammans med intressenter för att adressera gemensamma utmaningar och främja ekonomisk tillväxt. Dessa ledare har tre gånger så stor sannolikhet att vara en del av ett ekosystem jämfört med andra företag, och de är mer benägna att anpassa sina affärsmodeller efter förändrade kundbehov eller regleringskrav. Ledare som etablerat kritiska förmågor och avancerade teknologier kan förvänta sig kostnadsbesparingar på ungefär 19% relaterade till supply chain och en motsvarande vinstökning på 16%.
Den snabba takten i vilken teknologisk förändring och utveckling sker bidrar till stora förändringar inom supply chains, samtidigt som den också banar väg för nya möjligheter. Företag omfamnar dessa teknologier för att öka datasynlighet, automatisera manuellt arbete, processer och beslutsfattande, liksom för att förbättra kommunikation och samarbete. På så vis strävar de i slutändan efter att skapa supply chains som är mer hållbara och motståndskraftiga. Fyra teknologier klassas som allra viktigast enligt deltagarna i studien:
Marknadsturbulens och störningar kommer att fortsätta påverka Supply Chains prestanda, vilket kräver storskaliga insatser för att undvika driftstopp, ökade kostnader och vinstförluster.
För att bättre kunna hantera dessa utmaningar bör företag investera i ökad transparens, integrerade partnersamarbeten, liksom flexibel transporthantering tillsammans med alternativa inköpsstrategier.
För att kunna hantera störningar och samtidigt möjliggöra hållbar tillväxt bör bolag etablera en process för att kontinuerligt förbättra sin motståndskraft. Genom att använda robusta mätvärden och ett bedömningssystem kan företag övervaka och följa upp på risker, vilket gör det möjligt att hantera turbulens av både kortsiktig och långsiktig karaktär.
Ekosystemen växer i omfattning och komplexitet. Det finns en stark konkurrens kring att få vara med och skapa dessa.
Ledande ekosystem kännetecknas av sömlöst samarbete med partners genom hela sin Supply Chain i form av ökad transparens, delade data och information och processer tvärs parterna
Företag måste förstå syftet och fördelarna med olika typer av ekosystem, samt den insats som krävs för att ansluta sig till eller etablera ett sådant.
Drivet av demografiska förändringar, förändrade förväntningar hos arbetstagare och nya teknologiska krav , skapar bristen på talang flaskhalsar inom flertal områden, vilket leder till försämrad produktivitet och effektivitet.
Trots bristen på arbetskraft kan produktivitet och effektivitet upprätthållas genom automatisering (till exempel med hjälp av robotik) och beslutsfattande, för att därmed kunna omskola medarbetare till att kunna ta sig an mer teknologiskt avancerade och problemlösande roller.
Eftersom supply chains och teknologier ständigt utvecklas är det svårt att förutse vilka färdigheter som kommer att behövas i framtiden. Företag bör därför främja lärande kulturer genom att utbilda och stötta anställda i att ta sig an nya roller.
Att omfamna snabbföränderliga teknologier står högst upp på agendan hos de flesta chefer, vilka uppskattar fördelarna och den disruptiva potentialen hos teknologin.
De mest återkommande disruptiva teknologierna inom supply chain området är digitala tvillingar, AI, system för intelligent beslutsfattande och avancerade robotsystem.
Istället för att använda teknologi för att stegvis förbättra arbetssätt bör företag främja en uppfinningsrik kultur för att frigöra den inneboende kraften hos teknologin för att innovera och hantera disruptiva trender.
Företag behöver gå mot att bli mer tjänsteorienterade, hållbara och cirkulära i sina modeller för att förbli fortsatt konkurrenskraftiga.
Nya affärsmodeller kräver investeringar i cirkulära nätverk, segmenterade flöden och teknologier som möjliggör automatisering av lager och integrering av finansiell planering.
Förändring av affärsmodeller kräver mod. Det är ett tydligt steg som kan underminera lönsamhet och hållbarhetsmål på kort sikt, men som på lång sikt leder till fördelar såsom ökad marknadsandel och vinst.
Företag måste efterleva ESG-krav som växer i både omfattning och komplexitet. Om inte riskerar de att ställas inför ekonomiska påföljder, exkludering från offentliga kontrakt och erhålla en negativ varumärkesbild.
Förbättringar inom ESG kan uppnås genom att förbättra transparensen uppströms, introducera cirkulära nätverk och integrera ESG-relaterade mål i planering för både efterfrågan och tillgång.
Att upprätta en hållbar supply chain från produktdesign till slutgiltig leverans förbättrar process för inköp och beslutsfattande, sparar energi, minskar avfall, ökar försäljningen och skapar en positiv varumärkesbild.
Vi genomförde en kvantitativ studie som innefattade intervjuer med över 1000 seniora chefer från 28 företag världen över mellan december 2023 och februari 2024 . Majoriteten av deltagarna är antingen seniora chefer eller ledare med övergripande ansvar för den operativa verksamheten och företagets supply chain. De medverkande företagen representera sex olika industrisektorer; fordonsindustrin,elektronikindustrin, tillverkningsindustrin, farmaceutisk industri, medicintekniska industrin, processindustrin liksom industrin för detaljhandel och konsumentvaror.