Många företag redovisar enligt såväl svensk som internationell redovisningsstandard där redovisningen enligt svensk standard bör stämma överens med skatterapporteringen.
Redovisning av pensioner upplevs av många företag som komplex och krånglig.
Inom svensk redovisningsstandard kan komplexa frågor uppstå vad gäller exempelvis direktpensioner, skuldföring av pensionsåtaganden i egen balansräkning, redovisning av kapitalförsäkringar, särskild löneskatt, uppskjuten skatt med mera.
Upplysningskraven i internationella redovisningsstandarder som exempelvis IFRS (IAS 19) och USGAAP är väsentligt mycket mer omfattande vilket resulterat i att noten för pensioner många gånger kan uppgå till flera sidor i årsredovisningen.
Skatterapporteringen bör följa redovisningen enligt svensk standard.
Majoriteten av arbetsgivarens pensionskostnader ska därför ingå i underlaget för särskild löneskatt. Det finns dock situationer när företaget ska reservera för framtida kostnader för särskild löneskatt. I dessa situationer blir det även aktuellt att fundera kring redovisning av uppskjuten skatt.
Vad gäller avdragsrätt på pensionskostnader har företaget rätt att dra av kostnaden för de anställdas tjänstepension i rapporteringen till Skatteverket. Det finns två regler för att fastställa företagets avdragsrätt, huvudregeln och kompletteringsregel som kan medge ett högre avdrag vid till exempel avgångspensionering eller ändrad pensionsålder.
Det är av stor vikt för arbetsgivare att vara medvetna om och förstå de pensionsavtal som erbjuds. Det är pensionsavtalen som reglerar hur dessa ska redovisas och rapporteras skattemässigt.
Vår erfarenhet har lärt oss mycket och den viktigaste slutsatsen är att företag som arbetar proaktivt med pensionsfrågan och som har god samverkan mellan HR, Lön, Finans och Redovisning, är de som når bäst resultat och dessutom undviker kostsamma misstag. Samarbete och transparens mellan olika organisatoriska enheter är avgörande för att lyckas med en pensionshantering i framkant.
Vi arbetar med företag och verksamheter inom alla sektorer och anpassar vår rådgivning efter förutsättningarna. Vi har mångårig erfarenhet av att hjälpa företag med redovisning och skatterapportering av pensioner. Vi arbetar med och kan vara ett stöd till företag vid tillämpning av gällande lagar och regler vilka träffar pensionerna på företaget.
PwC är objektiva rådgivare har kunskap om gällande lagstiftning, redovisningsregler och har en god förståelse för de förutsättningar och utmaningar som finns i olika branscher och verksamheter.
Vi arbetar bland annat med följande frågeställningar:
Bedömning av huruvida pensionsavtalen bör redovisas som avgiftsbestämda eller förmånsbestämda
Policy för bestämmande av aktuariella antaganden enligt svensk redovisningsstandard, IAS 19 och USGAAP. Relevanta antaganden kan vara diskonteringsränta och demografiska antaganden
Riktlinjer för redovisning av pensioner enligt svensk och internationell redovisningsstandard
Hantering av betalningar till och från pensionsstiftelser (avsättningar, gottgörelser)
Redovisning av direktpensioner säkerställda via kapitalförsäkringar
Redovisning av särskild löneskatt, uppskjuten skatt och avkastningsskatt på pensionsmedel
Dokumentation som redogör för administrativa processer, rutiner för redovisning samt rapportering av skatt
Second opinion av aktuariellt resultat enligt vid värdering i samband med årsbokslut, kvartalsrapportering samt vid andra väsentliga händelser som till exempel i samband med förvärv
Second opinion av underlag och beräkning av poster som går in i företagets deklaration som till exempel särskild löneskatt, uppskjuten skatt, avkastningsskatt på pensionsmedel och avdragsrätt på pensionskostnader
Förvärvsanalys med avseende på pensionsåtaganden och andra långsiktiga förmåner som till exempel gåvor för lång och trogen tjänst