Internprissättning är ett löpande arbete som pågår under räkenskapsåret. Internprissättning ska implementeras vid den löpande faktureringen under årets gång och efter årets slut dokumenteras i en så kallad internprissättningsdokumentation.
I internpissättningsdokumentationen beskrivs bland annat varför prissättningen är marknadsmässig. Dokumentationen behöver innehålla en jämförelsestudie som visar hur oberoende parter hade agerat. I vissa fall krävs även att en jämförelsestudie i form av en så kallad benchmarkstudie, genomförs. I benchmarkstudien jämförs vinstmarginaler i den koncerninterna transaktionen med vinstmarginaler oberoende bolag tjänat i sina transaktioner med oberoende parter. Detta för att ge stöd för att den koncerinterna transaktionen prissatts på ett marknadsmässigt sätt.
I många fall är det lämpligt att upprätta koncerninterna avtal i enlighet med internprissättningspolicyn för att formellt och legalt tydliggöra respektive bolags roll i den koncerninterna transaktionen samt hur prissättningen går till.
Koncerner verksamma i olika länder som omsätter minst 7 miljarder kronor är även skyldiga att lämna en land-för-land-rapport, även kallad Country-by-Country-report eller CbCr. Land-för-land-rapporteringen ska innehålla vissa uppgifter om den multinationella koncernen. Uppgifter kan dels behöva lämnas per land, dels per företag.
En annan typ av dokumentation som kan behövas i vissa fall, är uppgifter om rapporteringspliktiga arrangemang enligt DAC 6 (Directive on Administrative Cooperation). Rapporteringspliken enligt DAC 6 gäller främst rådgivare såsom skattekonsulter och advokater men kan i vissa fall även gälla skattebetalaren, det vill säga det företag som utformar eller utför ett så kallat gränsöverskridande arrangemang.
Fredrik Hillälv
Director, regionansvarig södra, Transfer Pricing, PwC Sverige
Tel 0728-80 97 25
Amanda Ivansson
Director, tjänsteområdesansvarig, regionansvarig mellan och södra, Transfer Pricing, PwC Sverige
Tel 0709-29 14 44