I samband med införandet av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) blir hållbarhetsrapporteringen ett obligatoriskt inslag i företagens verksamhet. I första hand riktar sig CSRD till större företag från och med årsredovisningar 2024, men inom ett par år kommer även mindre företag att omfattas av detta viktiga hållbarhetsregelverk. För dig som arbetar med internrevision och interna kontroller är det viktigt att känna till hur CSRD kan införlivas med det befintliga COSO-ramverket.
COSO:s ramverk kan förbättra både de interna och externa processerna bakom hållbarhetsrapporteringen. Trots att COSO:s ramverk tidigare främst har anpassats för finansiell rapportering, kan det nu fungera som ett kraftfullt verktyg för dig som vill förbättra din hållbarhetsrapportering. Genom att integrera COSO:s ramverk med CSRD kommer företag att öka tydligheten i sin hållbarhetsrapportering.
COSO-ramverket (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission) är en standard för intern kontroll och riskhantering. Nyckelkomponenter inkluderar:
I mars 2023 släppte COSO "Intern kontroll över hållbarhetsrapportering" (ICSR) – en hållbarhetsbaserad redogörelse av 2013 års integrerade ramverk för intern kontroll. Riktlinjerna hjälper organisationer att förbättra hållbarhetsrapporteringen genom att främja tankesätt som förbättrar intern kontroll och riskhantering utifrån COSO:s fem huvudkomponenter: kontrollmiljö, riskbedömning, kontrollaktiviteter, information och kommunikation samt övervakningsaktiviteter.
Genom att använda COSO:s ramverk för hållbarhetsrapportering kan du säkerställa att du har en helhetsåtgärd för miljö-, sociala och styrningsrelaterade (ESG) områden. Även om det blir en översiktlig granskning som revisorn ska genomföra på en CSRD-rapport, så ska revisorerna även fortsättningsvis ta och granska stickprov för vissa datapunkter. Därför är det viktigt att ha effektiva interna kontroller så att revisorerna kan förlita sig på dessa och därmed minska antalet begärda stickprov för granskning, vilket sparar tid för alla involverade.
För att påbörja denna resa är det viktigt att se över den befintliga kontrollmiljön och hur datainsamling och rapportering faktiskt genomförs. Standardisering är avgörande för att se till att allt som rör hållbarhetsrapportering är förståeligt inom hela organisationen. Genom att ställa frågan "varför" blir det lättare att förstå var och hur man bygger upp en effektiv process för hållbarhetsrapportering. COSO:s ICSR använder fem komponenter:
Åtagande för kompetens och etiska värderingar:
Styrelsens oberoende och tillsyn:
Då väsentlighetsanalyser utifrån dubbel materialitet är en central faktor inom CSRD, är det viktigt att definiera och avgränsa fokusområdet för den aktuella riskbedömningen. Dubbel materialitetsarbetet innefattar en holistisk analys av både interna och externa faktorer, där man inte bara identifierar risker utan också bedömer påverkan och möjligheter. Här begränsar vi oss dock till att specifikt belysa och analysera risker kopplade till hållbarhetsrelaterade interna processer.
Identifiera och analysera risker:
Uppskatta betydelsen av rapporteringsrisker och bedöm bedrägerisker:
Designa och implementera kontrollaktiviteter, -policyer och processer:
Relevant kvalitetsinformation och intern kommunikation:
Pågående och separata utvärderingar och rapporteringsbrister:
Vi hjälper dig att implementera CSRD fullt ut. Du kan få hjälp att designa och implementera kontrollprocesser som överlappar med befintliga finansiella processer. Vi kan effektivisera och standardisera den dubbla väsentlighetsanalysen, samt upprätta policyer, förfaranden och praxis för att skräddarsy de relevanta CSRD-kraven. Kontakta oss om du vill ha en workshop om CSRD, COSO och hur du bör tänka kring interna processer för hållbarhetsrapportering.