Trelleborg - så skapar du en digital kommun i framkant

2017-10-19

personer på kafé tar del av effektiv och medborgarvänlig service

Varför leder digitala tjänster och robotisering till en mer effektiv och medborgarvänlig service? Det talade Cecilia Lejon, rådgivare inom kommunal sektor på PwC, om under Digitala strategidagarna den 25 oktober i Stockholm.

För offentlig sektor innebär digitaliseringens möjligheter nya innovativa tjänster, hög effektivitet och stor nytta för medborgaren.

  • Tid frigörs i verksamheten
  • Medborgaren får stöd
  • Och fler personer blir självförsörjande och kommer ut på arbetsmarknaden

– Sveriges kommuner står inför en stor utmaning i att behålla kvaliteten i välfärden samtidigt som behovet ökar. Därför är det vitalt att kommuner hitta vägar att effektivisera handläggningen, säger Cecilia Lejon rådgivare inom kommunal sektor på PwC. 

Trelleborg – det goda exemplet på digitalisering

Ett gott exempel på vad digitala tjänster och robotisering kan ge kommuner är Trelleborg som digitaliserat sin verksamhet. Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg har infört automatiserad handläggning av försörjningsstöd.

Och kommunen har under det gångna året belönats med Guldlänken 2017 liksom eDiamond Award för sin automatisering av försörjningsstödet.

Lejon med en tung bakgrund som chef för Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg ska på de Digitala Strategidagarna tala om sina erfarenheter av införandet av en handläggarrobot. Vad som krävs, lärdomar och effekten.

Så skapar du framtidens myndighet

Här följer Lejons fyra bästa råd vid införandet av digitala tjänster och robotisering:

  1. Se digitalisering och automatisering som ordinarie verksamhetsutveckling och integrera det i arbetet. Det krävs kommunal kreativitet och förändrade förutsättningar.
  2. Det personliga och organisatoriska ställningstagandet är en förutsättning för lyckat utvecklingsarbete.
  3. Var beredd på att möta motstånd. Det krävs mod för att förändra befintliga strukturer!
  4. Våga modigt stå i täten i en traditionsbunden samhällssektor. Det går inte diskutera sig in i framtiden, det krävs agerande. Ta ett steg i taget mot ett bestämt mål.

Redo att bygga framtidens myndighet? Delta då i seminariet eller kontakta Cecilia Lejon för mera information.

Kontakta oss

Susanna Collijn

Susanna Collijn

Branschansvarig Kommuner och landsting, partner, PwC Sverige

Tel 0709-29 20 04

Följ oss i sociala medier