Välfärdsbedrägerier är brott som riktas mot vårt välfärdssystem. Dessa brott är allvarliga och påverkar inte bara samhällets resurser utan även de som faktiskt behöver stöd i kommuner och regioner. Välfärdsbrottslighet är dessutom ett hot mot demokratin och därmed allas problem.
En växande del av välfärdsbrotten i dag har koppling till och finansierar den organiserade brottsligheten, vilket innebär att välfärdsbrotten i offentlig sektor behöver förstås i en bredare sammanhang. Kommuner och regioner behöver arbeta aktivt för att upptäcka, förebygga och motverka välfärdsbrott och säkerställa att det finns en systematisk och tydlig och arbetsprocess inom området.
"Välfärdsbrott finns där pengar och utbetalningar finns. Vi hoppas att checklistan kan stärka arbetet med att upptäcka, förebygga och motverka välfärdsbrott i kommuner och regioner."
Ta del av det nya stödmaterialet med checklista för tjänstepersoner och förtroendevalda i kommuner och regioner! PwC:s experter har tagit fram en praktisk vägledning med exempel på vad kommuner och regioner bör göra för att förhindra felaktiga utbetalningar till föreningslivet.
Ladda ner materialet
Adda-avtalet ger kommuner, regioner och deras bolag möjlighet att avropa hjälp för utredning av oegentligheter. Läs mer om Adda längre ner på sidan.
Visste du att fyra av tio organisationer har utsatts för bedrägeri eller ekonomisk brottslighet de senaste två åren? Och att brottsvinsterna för bedrägerier var cirka 7,5 miljarder kronor 2023? Trenden är tyvärr att detta ökar men genom riskanalyser, uppföljning och kontroll, samverkan samt att utreda och anmäla brott går det att vända den negativa utvecklingen. Lyssna på Cecilia Cederberg och Elinore Silander Hammarin, Forensic Services på PwC Sverige som höll ett pass kring detta på Kunskapsdagen 2024.
Se våra seminarier från Almedalen 27 juni
Behöver vi förändra våra välfärdssystem för att kunna stoppa välfärdsbrottsligheten?
Hur stärker vi skyddet mot otillåten påverkan för offentligt anställd?
För att komma åt välfärdsbrottsligheten krävs ett strukturerat arbete och tydliga prioriteringar. För att bistå kommuner och regioner i arbetet har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tagit fram konkreta stödmaterial. Som ett led i detta har ett team på PwC på uppdrag av SKR tagit fram ett verktyg i form av en checklista, "Att förebygga välfärdsbrott – en checklista för kommuner och regioner", med åtta steg i syfte att höja medvetenheten om riskerna och utgöra en grund för utbildning inom området. Om välfärdsbrott upptäcks i organisationen så finns även stöd i checklistan för agerande i form av utredning och underlag för polisanmälan och lärande för framtiden.
SKR:s bedömning är att det finns välfärdsbrottslighet i princip alla verksamheter där det är möjligt att göra en vinst, för en individ eller ett företag. Det gäller i alla kommuner och regioner och i flertalet verksamheter. Brotten orsakar ekonomisk skada för offentlig sektor, visar sig innebära brister i kvalitet på utförd verksamhet och drabbar systematiskt de mest värnlösa och utsatta grupperna i samhället.
Ladda ner checklistan
PwC har ramavtal (Gransknings- och rådgivningstjänster 2022) med Adda inköpscentral AB kring oegentlighetsutredningar.
Ramavtalet kan bland annat användas till arbetet med att förhindra välfärdsbrott, både i förebyggande syfte men också i arbetet med att upptäcka, utreda och analysera välfärdsbrottslighet.
Majoriteten av Sveriges kommuner och regioner inklusive deras bolag är avropsberättigade på ramavtalet.
Exempel på tjänster som kan avropas är:
Utredningar av misstänkta oegentligheter, mutor och korruption, jäv, intressekonflikter, avvikelser från regelverk och andra former av misstänkta missförhållanden
Avtalsefterlevnad - granskningar av avtalsföljsamhet vid misstanke om avvikelser/oegentligheter
Utredningar och hanteringar av visselblåsartips
Kartläggning av risker för oegentligheter, mutor och korruption (riskanalys)
Förebyggande av risker för oegentligheter och utredning av misstankar om oegentligheter i olika processer – exempelvis byggprojekt, föreningsbidrag, inköp, komplexa upphandlingar, konsultanvändning etc
Bakgrundskontroller av individer och företag
För mer information och vägledning, se Adda Inköpscentral
Läs mer om PwC:s tjänster för offentlig sektor
Vill du veta mer om ramavtalet med Adda eller boka in ett möte inför ett avrop?
Kontakta Victor Brusewitz