Att investera i hållbarhet är att investera i framtiden. Redan nu ser vi hur företag och organisationer fokuserar på att bidra till en bättre miljö, mer anständiga sociala villkor genom att införliva ESG-relaterade strategier, modeller och initiativ. Inom till exempel private equity-sektorn (PE) arbetar allt fler riskkapitalbolag för att öka värdet i sina portföljbolag, för sina investerare och för samhället i stort genom att ta ESG-frågorna på allvar.
Ökad oro över klimatförändringar och nya konsumtionsmönster har fört kapitalförvaltningsindustrin till ett vägskäl. Kapitalförvaltare i Europa står inför en stor utmaning: Hur bygger man hållbara affärsmodeller med ESG-fokuserade investeringar? Att uppnå detta innebär att långsiktiga, strategiska beslut måste fattas inom den närmaste framtiden.
Skapa värde med ESG från Strategi – Due Diligence – Transformation – Exit
Aldrig tidigare har institutionella investerare varit lika angelägna att belysa hållbarhetsfrågorna i sina investeringar och portföljer. Miljö-, social- och styrningsfrågor är nu en nyckelkomponent i processen för investeringsbeslut och portföljförvaltning.
Läs mer om ESG och Due Diligence
Företag över hela världen anpassar sina verksamheter utifrån ESG som en drivkraft för värdeskapande. PwC:s "Global Private Equity Responsible Investment Survey" visar att private equity (PE) nu gör samma resa och har goda förutsättningar att lyckas tack vare PE- sfärens naturliga prioriteringar där långsiktiga strategier för värdeskapande anses vara självklara.
Läs rapporten Private Equity's ESG journey: From compliance to value creation
Vilka förväntningar kan man som investerare ha vad gäller hållbarhetsfrågorna när ett företag har passerat nålsögat och noterats på börsen?
Rapporten "Creating value beyond the deal" visar att faktorerna bakom de mest lyckosamma affärerna kan sammanfattas i tre huvudområden:
Ha tydliga strategiska prioriteringar
Ha en plan för värdeskapande aktiviteter redo vid tillträde
Använd kulturen för att behålla talangerna
I rapporten analyseras transaktionsdata från större M&A-affärer i världen under åtta år med uppföljande frågor till 600 globala företagsledare som varit inblandade i dessa affärer.