Förändringar i ESRS påverkar hållbarhetsrapporten redan 2025

gryningsljus i skog

EU-kommissionen har ändrat infasningsreglerna i ESRS för våg 1-företagen. De svenska företag som ska upprätta en hållbarhetsrapport i årsredovisningen 2025 har fått infasningsmöjligheterna utökade så att de inte behöver rapportera på standarderna E4, S2, S3 och S4. Dessutom förlängs infasningarna fram till och med 2027.

Quick fix – förändrar ESRS

Kommissionen har den 11 juli antagit sin ”Quick fix”-delegerade rättsakt som förändrar infasningsreglerna i ESRS. Den gäller för räkenskapsår som inleds på eller efter den 1 januari 2025. Tanken är att detta ska minska bördan för företag inom EU som är först ut att rapportera enligt CSRD), så kallade våg 1-företag. 

Quick fix togs fram eftersom våg 1-företag inte omfattades av "stoppa-klockan"-direktivet, vilket försenade hållbarhetsrapporteringskraven med två år för så kallade "våg 2"- och "våg 3"-företag. Detta direktiv var en del av Omnibus I-paketet som antogs av kommissionen i slutet av februari 2025. 

Förändringarna i korthet

Den nya delegerade rättsakten justerar appendix C i ESRS 1 så att våg 1-företagen både får förlängd infasning av redan gällande infasningsregler och även får tillämpa infasning på flera standarder, delvis beroende av ifall antal anställda är över 750 personer eller inte. Tanken är att våg 1-företagen ska få sin infasning synkad med våg 2- och 3-företagen och även få tillämpa merparten av lättnaderna som i dagsläget bara gäller för företag med upp till 750 anställda. Dessutom breddas infasningen till att omfatta flera standarder så att inte våg 1-företag ska behöva lämna upplysningar för sådant som kommer att ses över i uppdateringen av ESRS. 

En effekt av förändringen av ESRS 1 är bland annat att ett våg 1-företag inte behöver rapportera alls på standarderna E4, S2, S3 eller S4 även om det har väsentlig påverkan, risker eller möjligheter som omfattas av de standarderna. 

Summering av infasningsjusteringarna – upplysningar framskjutna till och måste rapporteras först för räkenskapsåret 2028

Alla våg 1-företag

  • Upplysningar om förväntade finansiella effekter

Våg 1-företag med under 750 anställda

  • Scope 3 växthusgasutsläpp

  • Hela E4

  • Hela S1-S4

Våg 1-företag med mer än 750 anställda

  • Hela E4

  • S1 upplysningar som inte behöver rapporteras i årsredovisningen 2025 enligt ursprunglig infasning

  • Hela S2-S4

Upplysningar när företag skjuter upp hela standarder

Våg 1-företag som använder de temporära undantagen för en komplett tematisk standard får inte glömma att de ändå måste rapportera viss sammanfattad information om det berörda ämnet om de kommer fram till att ämnet i fråga är väsentligt, inklusive bland annat: 

  • att standarden/ämnet är väsentlig

  • vilka underämnen (sub topics) som är väsentliga inom standarden/ämnet

  • beskriva affärsmodell och strategins koppling till ämnet 

  • beskriva satta mål, policies och handlingsplaner (actions) för att nå målet

  • samt vilka mätetal man ska rapportera på i framtiden kopplat till ämnet

(se ESRS 2, Allmänna Upplysningar, punkt 17).

Quick fix – effekten för svenska våg 1-företag jämfört med andra EU-företag

I och med att CSRD-rapportering med tillämpning av ESRS är obligatoriskt enligt årsredovisningslagarna för Svenska våg 1-företag för räkenskapsår som inleds den 1 juli 2024 eller senare innebär det att infasning startar med det första obligatoriska räkenskapsåret. När EU-kommissionen förklarar och sammanfattar sina nya infasningsregler utgår den från att våg 1-företag inom EU redan har rapporterat sitt första år 2024 och beskriver därför en förlängd infasning med 2 år för ett rapporteringskrav som att företag slipper rapportera även för räkenskapsåren 2025 och 2026 (se kommissionens sammanfattning i länken nedan). I ett svenskt sammanhang innebär en förskjutning med 2 år för ett våg 1-företag att ett rapporteringskrav som ursprungligen hade 1 års infasning är obligatoriskt att rapportera och upplysa om först i årsredovisningen för räkenskapsår 2028, det vill säga företag behöver inte rapportera 2025, 26 eller 27. Rapportering 2028 för våg 1-företaget skulle då sammanfalla med att svenska våg 2-företag börjar rapportera på räkenskapsåret 2027 och har det året som sitt infasningsår, men sedan måste rapportera upplysningskravet 2028. 

Omnibus för hållbarhetsrapportering pågår på flera fronter

Samtidigt med justeringarna i Quick fix arbetar kommissionen vidare med den bredare översynen av de europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna (ESRS), ett arbete som just nu utförs av EFRAG och där utkast till nya uppdaterade standarder kan förväntas i månadsskiftet juli/augusti 2025 med en remissperiod på två månader. Parallellt med detta debatteras också för närvarande olika förslag inom EU-parlamentet och ministerrådet angående nya tröskelvärden för att företag ska behöva upprätta en hållbarhetsrapport (se beskrivningar och lägesuppdateringar om det så kallade innehållsförslaget i Omnibus I

EU-kommissionens publicerade dokument för Quick fix: 

Delegerade rättsakten

Annex II med infasningskraven

Kommissionens sammanfattning, obs att den utgår från att ett våg 1-företag började rapportera redan 2024

Mikael Scheja

Mikael Scheja

Ek dr, redovisningsspecialist, PwC Sverige

Sanna Efraimsson

Sanna Efraimsson

Manager, PwC Sverige

Karin Schäfer-Juslin

Karin Schäfer-Juslin

Partner, Sustainability Reporting Leader, PwC Sverige

Isabelle  Hammarström

Isabelle Hammarström

Executive Director, Sustainability & Climate Change, PwC Sverige

Följ oss i sociala medier