Förändringarna är en del av förbättringspaketen 'Omnibus I' som syftar till att minska regelverksbördan för företag inom EU. Förändringarna, förutsatt att inte parlamentet eller rådet har invändningar, kan tillämpas redan i årsredovisningen för 2025, men företag får även tillämpa de nu gällande ”gamla” reglerna. För årsredovisningen 2026 ska de nya reglerna tillämpas i Taxonomirapporten.
Medan den nya delegerade akten påverkar innehållet och presentationen av upplysningar enligt EU Taxonomin, är det de pågående förhandlingarna i det så kallade innehållsförslaget (”content proposal”) inom Omnibus I, som EU kommissionen utgav i februari, som avgör vilka företag som i framtiden ska rapportera enligt EU Taxonomin. För information om innehållsförslaget och processen kring det, se https://www.pwc.se/omnibus.
Förändringarna i korthet
Ändringarna är avsedda att minska den administrativa bördan, förbättra precisionen hos nyckelresultatindikatorerna (KPI), och förkorta och förenkla de föreskrivna rapporteringsmallarna. Även om typerna av ändringar är i linje med intentionerna som uttrycktes i det ursprungliga utkastet till delegerad akt som släpptes i februari 2025, skiljer sig den slutliga delegerade akten i vissa avseenden.
För icke-finansiella företag innebär ändringarna fastställande av specifika kvalitativa och kvantitativa väsentlighetströsklar. De förenklar också vissa ”gör ingen betydande skada” (DNSH)-kriterier och de nödvändiga rapporteringsmallarna (kortare och enklare mallar). De nya mallarna är bifogade som bilagor till den delegerade akten. De extra rapportmallarna för kärnkraft och gas tas bort.
Väsentlighetströsklar
Företag behöver inte bedöma om aktiviteter är tillämpliga eller förenliga om de bedöms som oväsentliga, det görs genom tillämpning av väsentlighetströsklar för respektive nyckeltal. Aktiviteter som anses vara oväsentliga måste rapporteras separat som icke-väsentlig omsättning, kapitalutgifter eller driftskostnader. Företag måste tillhandahålla information om sektorn för dessa icke-väsentliga ekonomiska aktiviteter och en förklaring till avsaknaden av väsentlighet.
Gör ingen betydande skada (DNSH)
Den delegerade akten justerar de allmänna kriterierna för att fastställa huruvida en ekonomisk aktivitet orsakar ingen betydande skada gällande föreningar av kemikalier genom att ersätta bilaga C till klimat- och mijöakterna. Den nya bilagan:
Klargör tillämpningen av vissa undantag från EUs miljölagstiftning i punkt c) och d) i bilaga C.
Upphäver bestämmelsen om det ytterligare stycket efter punkt (f) i bilaga C angående ämnen (på egen hand, i blandningar eller i en artikel) som uppfyller kriterierna i artikel 57 i REACH-förordningen (förordning (EG) nr 1907/2006)
Den nu publicerade rättsakten med förändringar i upplysningskrav och vissa andra justeringar för väsentlighet och appendix C är en separat åtgärd för att ge omedelbar förenkling för rapporterande företag. En bredare översyn av de tekniska granskningskriterierna är planerad att komma senare.
För finansiella företag införs också en kvantitativ väsentlighetströskel. Förändringarna i den delegerade rättsakten begränsar också de exponeringar som krävs för att inkluderas i nämnaren av nyckelresultatindikatorer samt skjuter upp kravet att rapportera vissa KPIer. Ändringarna förenklar också de nödvändiga rapporteringsmallarna.
Kvantitativ väsentlighet
Finansiella företag behöver inte bedöma tillgångar enligt taxonomiförordningen när de är under angivna väsentlighetströsklar. Väsentlighetströskeln varierar beroende på typen av företag. De tillgångar som bedöms vara icke-väsentliga måste rapporteras separat som icke-väsentliga tillgångar.
KPI-nämnare
Paragraf 2 i artikel 7 i den ursprungliga Disclosure Delegated Act (kommissionens delegerad förordning (EU) 2021/2178) specificerade att derivat skulle undantas från täljaren av finansiella enheters KPI, även om derivat ingick i nämnaren. Ändringarna ersätter paragraf 2 för att kräva att derivat, kontanter och likvida medel, on demand inter banklån och andra kategorier av tillgångar som inte hänvisas till i artikel 7 paragraf 6, inklusive goodwill och råvaror, ska undantas från nämnaren av finansiella företags KPI. Tillgångar undantagna från nämnaren är därmed också undantagna från täljaren.
På liknande sätt krävde paragraf 3 i artikel 7 av den ursprungliga Disclosure Delegated Act att exponeringar mot enheter som inte omfattas av CSRD skulle undantas från täljaren av en finansiell enhetens KPI, även om de var inkluderade i nämnaren. De enda undantagen var miljömässigt hållbara obligationer eller skuldebrev med syftet att finansiera specifikt identifierade aktiviteter, som krävdes ingå i täljaren oavsett om motparten omfattades av CSRD. Ändringarna ersätter paragraf 3 med ett krav att undanta exponeringar gentemot företag som inte omfattas av CSRD (eller som inte ingår i en CSRD-koncern) från nämnaren. Detta innebär att exponeringar mot företag som inte individuellt omfattas av CSRD, men som ingår i en grupp som omfattas av CSRD, måste ingå i nämnaren.
Ändringarna begränsar också undantaget av enheter som inte omfattas av CSRD genom att kräva att Special Purpose Vehicles (SPV) inkluderas i nämnaren om SPV finansierar (1) enheter som omfattas av CSRD eller som tillhör en koncern där SPV moderbolag omfattas av CSRD eller (2) tillgångar som drivs av enheter som omfattas av CSRD eller företag som tillhör en koncern där SPV-moderbolag omfattas av CSRD. Exponeringar som är undantagna från nämnaren är också undantagna från täljaren. Det finns inte längre något undantag som skulle kräva att exponeringar relaterade till miljömässigt hållbara obligationer eller skuldebrev med ett känt syfte ingår i täljaren.
Finansiella företag kan välja att inkludera exponeringar gentemot företag som inte omfattas av CSRD i nämnaren när den relaterade enheten frivilligt rapporterar alla tillämpliga nyckelresultatindikatorer eller när användningen av intäkterna är känd. Om sådana exponeringar inkluderas i nämnaren anger ändringarna hur man ska betrakta sådana exponeringar i täljaren.
Uppdelning (dissaggregation)
Paragraf 6 i artikel 7 i den ursprungliga Disclosure Delegated Act krävde att finansiella enheter skulle dela upp exponeringarna i täljaren och nämnaren av sina KPIer i specifika kategorier. Ändringarna ändrar upplysningskravet för antalet och typen av kategorier.
Exponeringar baserade på uppskattningar
Paragraf 7 i artikel 7 i den ursprungliga Disclosure Delegated Act tillät finansiella enheter att använda uppskattningar för att bedöma taxonomianpassningen av sina exponeringar mot företag som inte omfattas av CSRD. Om estimat användes, var företag skyldiga att redovisa andelen taxonomianpassade exponeringar baserade på uppskattningar separat från sina nyckelresultatindikatorer. Ändringarna tar bort paragraf 7 i artikel 7.
Övergångsregler
Fram till den 31 december 2027 är finansiella företag inte skyldiga att ta fram några KPIer eller relaterade upplysningar så länge de inte hävdar att de har några hållbara aktiviteter enligt taxonomiförordningen. Det vill säga, finansiella företag kan utelämna alla KPIer om de inte påstår att de har hållbara aktiviteter. För att göra detta val måste ett finansiellt företag inkludera följande uttalande i sin rapport:
"Inga aktiviteter påstås som förknippade med ekonomiska aktiviteter som kvalificerar sig som miljömässigt hållbara enligt artiklarna 3 och 9 i förordning (EU) 2020/852 (taxonomiförordningen)"
Finansiella motparter
Ändringarna specificerar hur man ska beakta exponeringar och investeringar som inte anses väsentliga av finansiella och icke-finansiella motparter.
Timing
Enligt den ursprungliga Disclosure Delegated Act skulle avgifter och provisions-KPI samt trading book-KPIer tillhandahållas av kreditinstitut från och med 2026. Ändringarna skjuter upp rapporteringen av dessa KPIer till 2028.
Ytterligare upplysningar
Ytterligare upplysningar krävs när man utför eller finansierar aktiviteter inom kärnkraft och gas.
Rapportmallar
Den delegerade akten inkluderar ändrade rapporteringsmallar för alla företag. De nya mallarna är avsedda att vara kortare och mindre komplexa än de ursprungliga. Ändringarna eliminerar också de separata mallar som tidigare krävdes för fossilgas och kärnkraftsaktiviteter. De nya mallarna är bifogade som bilagor till den delegerade akten.
Håll utkik efter uppdaterade kapitel 19, 20 och 21 om EU-Taxonomirapportering i vår guide för hållbarhetsrapportering. Du når Sustainability Reporting Guide gratis via PwCs Viewpoint.
EU-kommissionens publicerade dokument:
Commission to cut EU taxonomy red tape for companies - European Commission
Tröskelvärden för icke-finansiella företag
Kvantitativ väsentlighetströskel
Icke-finansiella företag är inte skyldiga att bedöma huruvida vissa ekonomiska aktiviteter är tillämpliga (eligible) eller förenliga (aligned) om:
Omsättnings-KPI
• De kumulativa intäkterna (omsättning) från tillämpliga ekonomiska aktiviteter är under 10 % av nämnaren för omsättnings-KPI.
Kapitalutgifts-KPI (CapEx)
• Den kumulativa kapitalutgiften relaterad till ekonomiska aktiviteter är under 10 % av nämnaren för CapEx-KPI.
Driftsutgifts-KPI (OpEx)
• Den kumulativa driftsutgiften relaterad till alla ekonomiska aktiviteter är under 10 % av nämnaren för OpEx-KPI.
Kvalitativ väsentlighetströskel
Driftsutgifter (OpEx) behöver inte bedömas för tillämplighet eller förenlighet när de inte är väsentliga för företagets affärsmodell. Företag som på kvalitativ basis drar slutsatsen att OpEx som definieras enligt Taxonomiförordningen inte är väsentlig, måste dock redovisa det totala värdet av OpEx-KPI (nämnaren) och förklara varför driftsutgifter inte är väsentliga.
Tröskelvärden för finansiella företag
Under följande omständigheter är finansiella företag inte skyldiga att bedöma huruvida vissa tillgångar är tillämpliga (eligible) eller förenliga (aligned). Tröskelvärdena för väsentlighet är olika för olika finansiella företag och beror också på vilken KPI som ska bedömas.
Tillgångsförvaltare (Asset Managers)
Det ackumulerade värdet av förvaltade tillgångar (AuM) vars användning av intäkter (known use of proceeds) är kända är under 10 % av alla förvaltade tillgångar vars användning av intäkter är kända som ingår i nämnaren av AuM-KPI.
Kreditinstitut
Det ackumulerade värdet av balansräkningstillgångar vars användning av intäkter är kända är under 10 % av alla balansräkningstillgångar vars användning av intäkter är kända och som ingår i nämnaren av Green Asset Ratio (GAR) för respektive lager (stock) och flöde (flow).
Det kumulativa värdet av finansiella garantier (FinGuar) som stödjer lån och förskott eller skuldförbindelser är under 10 % av värdet av alla finansiella garantier som stödjer lån och förskott eller skuldförbindelser vars användning av intäkter är kända och som ingår i nämnaren av FinGuar-KPI för respektive lager och flöde.
Det kumulativa värdet av förvaltningskapital (AuM) vars användning av intäkter är kända är under 10 % av allt förvaltningskapital vars användning av intäkter är kända och som ingår i nämnaren av AuM-KPI, för respektive lager och flöde.
Det kumulativa värdet av avgifts- och provisionsintäkter (F&C) relaterade till specifika ekonomiska aktiviteter är under 10 % av värdet av alla avgifts- och provisionsintäkter relaterade till specifika ekonomiska aktiviteter som är inkluderade i nämnaren av F&C-KPI.
Det kumulativa värdet av finansiella tillgångar vars användning av intäkter är känd och innehas för handel är under 10 % av alla finansiella tillgångar som innehas för handel vars användning av intäkter är kända och som ingår i nämnaren av GAR för handelsportföljen.
Kreditinstitut kan utelämna KPI:er när det kumulativa värdet av nettoomsättningen genererad av aktiviteter som omfattas av dessa KPI:er är under 10 % av kreditinstitutets totala nettoomsättning.
Investeringsföretag (Investment firms)
Det kumulativa värdet av investeringsföretag som agerar för sin egen räkning är under 10 % av alla tillgångar vars användning av intäkter är kända och som ingår i nämnaren av GAR.
De totala intäkterna från investeringstjänster och aktiviteter, utom för egen räkning, relaterade till specifika ekonomiska aktiviteter är under 10 % av alla intäkter från investeringstjänster och aktiviteter, utom för handel på egen räkning, relaterade till specifika ekonomiska aktiviteter som är inkluderade i nämnaren av KPI för intäkter.
Icke-livförsäkring eller återförsäkringsföretag
Det kumulativa värdet av bruttopremier tecknade, intäkter från icke-livförsäkring eller, när det är tillämpligt, återförsäkringsintäkter, är under 10 % av nämnaren för KPI relaterad till försäkringsverksamhet.
Försäkrings- eller återförsäkringsföretag
Det kumulativa värdet av tillgångar vars användning av intäkter är kända är under 10 % av alla tillgångar vars användning av intäkter är kända som ingår i nämnaren för KPI relaterad till investeringar.