För drygt två år sedan engagerades PwC i fintech-bolaget Brites risk- och compliance-funktioner, som en del i ett outsourcingavtal. Samarbetet har varit framgångsrikt och blivit en viktig pusselbit i företagets snabba expansion.
Brite grundades i Stockholm 2019 och är en ledande leverantör inom betalningslösningar. Företagets teknik möjliggör att pengar kan överföras direkt och med samma säkerhetsnivå som hos bankerna.
Lena Hackelöer, grundare och vd för Brite, berättar att när företaget var nystartat var det helt avgörande att hitta en kunnig rådgivare med rätt kompetens inom risk- och regelverksfrågor. Outsourcing var ett logiskt val för att få tillgång till den breda kompetens som företaget behövde i den tidiga fasen. En tidigare kollega rekommenderade Lena att kontakta PwC.
– Särskilt viktigt var det att snabbt få tillgång till spetskompetens inom risk- och regelverksfrågor eftersom vi är verksamma inom ett område som ständigt utvecklas och där regler och lagar ändras hela tiden. Men vi behövde samtidigt en leverantör som kunde ge oss råd inom en bredare uppsättning frågor, säger Lena Hackelöer.
Samarbetet med PwC inleddes vid årsskiftet 2020/2021 då PwC fick ansvar för att driva Brites interna kontrollfunktioner: riskkontroll, compliance (regelefterlevnad) och rollen som informationssäkerhetsansvarig (CISO).
Sedan dess har Brite lagt ut riskkontrollfunktionen till en annan leverantör och rekryterat en intern chef för compliancefunktionen. Outsourcingen har därmed övergått i en co-sourcing där PwC för närvarande fokuserar på att stötta i kontroller av bolagets regelefterlevnad, löpande råd och stöd samt frågor som berör Brites verksamhet i Europa.
Lena Hackelöer, Brite.
Bred palett av frågeställningar
PwC har stöttat Brite i en mängd olika frågeställningar under åren, exempelvis gällande bolagets verksamhetsutveckling, rådgivning om befintliga regelverk samt analys av olika typer av risker.
– Periodvis har samarbetet varit intensivt med nästintill dagliga kontakter. Vi har genomfört kontroller, hållit i utbildningar, rapporterat till styrelse och ledning samt löpande deltagit i olika frågor kring företagets snabba expansion, säger Alexandra Prochéus, rådgivare på PwC.
Brite har idag mer än 80 anställda och har tillstånd att bedriva sin verksamhet i ett tjugotal länder i Europa. Eftersom företaget växt så snabbt utanför Sverige har det varit en stor fördel att kunna använda PwC:s globala nätverk i frågor om till exempel lokala regelverk och eventuella risker med expansionen.
– Jag vänder mig till PwC för att kunna få en större bandbredd i min funktion samtidigt som jag får tillgång till lokal expertis. De geografiska aspekterna är viktiga för oss eftersom vi är verksamma i många europeiska länder, inte enbart i Norden. Genom samarbetet har vi fått tillgång till ett nätverk av internationella PwC-kollegor som snabbt har kunnat besvara våra frågor, säger Lisa Edström, complianceansvarig på Brite.
Samarbetet med PwC:s team har fungerat väl och från Brites sida är ambitionen att fortsätta samarbetet på samma sätt som idag.
– Medlemmarna i PwC:s team är tillgängliga, professionella, ivriga att lära sig affären och har bra koll på vad som händer där ute på marknaden. Alexandra och PwC:s team är proaktiva och har en förmåga att fånga upp många olika typer av frågor som är relevanta för vår verksamhet, vilket är exakt vad vi behöver, framhåller Lena Hackelöer.
"Vi utvecklade en modell för analys av målkonflikter där vi tog hjälp av generativ AI. Samtidigt utvecklade vi ett verktyg för att kvalitetssäkra AI:ns svar."