CSDDD – regelverket som stärker de mänskliga rättigheterna och miljön

Stora företag spelar en nyckelroll för att skapa ett mer hållbart och rättvist samhälle. Genom att rapportera om negativ påverkan kopplat till mänskliga rättigheter och miljön i globala värdekedjor blir det lättare att identifiera och agera på dessa. För att stärka detta arbete har EU presenterat Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), som trädde i kraft den 25 juli 2024.

CSDDD innebär en skyldighet för företag att visa due diligence (på svenska “tillbörlig aktsamhet”) i sin verksamhet och i relationer med leverantörer och affärspartners. EU:s medlemsländer har två år på sig att implementera direktivet i nationell lagstiftning.

CSDDD är ett komplement till Corporate Sustainability Reporting-direktivet, CSRD. Enligt CSRD bör ett företag implementera processer för att samla in information för rapporteringsändamål. Denna skyldighet är förknippad med skyldigheterna för tillbörlig aktsamhet att hantera negativ påverkan, som nu alltså införs genom CSDDD. CSRD är ett transparensverktyg där bolag rapporterar kring sina hållbarhetsområden. CSDDD styr bolagens beteende för att agera hållbart och ansvarsfullt. 

Företag som faller inom tillämpningsområdet för båda direktiven rapportera (enligt CSRD) om sina due diligence-skyldigheter (enligt CSDDD).  

 

Hur påverkas CSDDD av Omnibusförslagen från EU?

Läs mer om Omnibus

kvinna sitter på berg med utsikt över hav

Så förbereder du dig

  • Policyer
    Du måste implementera en due diligence-policy som uppdateras årligen. Du måste också se till att due diligence integreras i andra centrala policyer och bolagets ledningssystem.
  • Identifiera negativ påverkan
    Du bör vidta lämpliga åtgärder för att identifiera faktisk och potentiell negativ påverkan på mänskliga rättigheter och negativ miljöpåverkan som uppstår från den egna verksamheten eller från dotterbolagen. Du bör också identifiera negativ påverkan som uppstår från etablerade affärsrelationer, om dessa relationer är relaterade till företagets kontrakterade partners.
  • Förebyggande och minimering
    Du måste vidta relevanta åtgärder för att förhindra och begränsa den potentiella negativa påverkan på mänskliga rättigheter eller miljö som identifierats. Om du identifierar faktiskt negativ påverkan behöver du agera för att detta upphör, och vara beredd att ge gottgörelse för skadan som uppstått.

 

  • Regelbunden bevakning
    Arbetet med tillbörlig aktsamhet är en kontinuerlig process som behöver ses över regelbundet. Du behöver göra uppdateringar och bedömningar av ovan nämnda aktiviteter och åtgärder utifrån omvärldsbevakning samt om du exempelvis kontrakterar nya leverantörer, genomför affärsutveckling i form av nya tjänster eller geografisk expansion.
  •  Klagomålsförfarande
    Du måste ha en klagomålsfunktion på plats för att ge individer och organisationer möjlighet att lämna in klagomål till företaget där de kan lyfta misstankar angående faktisk eller potentiell negativ påverkan på mänskliga rättigheter eller miljö.

CSDDD berör stora bolag inom och utanför EU 

Direktivet omfattar bolag inom EU som har över 1 000 anställda och en global nettoomsättning som överstiger 450 miljoner euro. Även bolag utanför EU med en nettoomsättning på över 450 miljoner euro som genereras inom unionen omfattas av CSDDD.

Företag kommer att behöva efterleva CSDDD inom olika tidsperioder beroende på storlek: 

  • Företag med fler än 5 000 anställda och en nettoomsättning över 1 500 miljoner euro har tre år på sig att efterleva kraven från och med 2027.

  • Företag med fler än 3 000 anställda och en nettoomsättning över 900 miljoner euro har fyra år på sig att efterleva kraven från och med 2028.

  • Företag med fler än 1 000 anställda och en nettoomsättning över 450 miljoner euro har fem år på sig att efterleva kraven från och med 2029.

CSDDD omfattar  cirka 5 400 företag i EU, varav cirka 500 är svenska bolag. Indirekt kommer många fler företag att påverkas som underleverantörer till de större företagen genom den så kallade supply chain-effekten. Företag som omfattas av CSDDD kommer att ställa krav på sina partners och leverantörer, vilka i sin tur kommer behöva visa efterlevnad för att vara konkurrenskraftiga på marknaden. 

Företag som inte efterlever CSDDD kan få stora ekonomiska påföljder. Den maximala gränsen för böter kommer att sättas av respektive medlemsland, men kommer att vara minst 5% av företagets globala nettoomsättning under det räkenskapsår som föregår beslutet om böter.

 

Lyssna på PwC-podden om CSDDD-direktivet 

Våra hållbarhetsexperter förklarar hur direktivet kommer att påverka företag. Avsnittet ger en tydlig överblick över CSDDD:s mål och hur det kan bidra till mer hållbar affärsutveckling.
Lyssna på avsnittet

Vi hjälper dig med ditt arbete kring mänskliga rättigheter

Med ett effektivt arbete med mänskliga rättigheter kan du uppnå konkurrensfördelar då dina kunder, investerare och allmänheten förväntar sig att du tar dessa frågor på allvar. 

Vi stödjer dig med konsekvensbedömningar och strategier för mänskliga rättigheter samt full due diligence-implementering. Kontakta oss om du vill veta mer.

Kontakta oss

Theodora Frisk

Theodora Frisk

ESG | Social and Sustainable Supply Chain, PwC Sverige

Tel 0738-60 18 74

Följ oss i sociala medier