CSRD: Så kan du skapa affärsmöjligheter

herobild CSRD

CSRD kan skapa affärsnytta genom att stärka förtroendet hos dina investerare och kunder.

Vad är CSRD?

CSRD är ett EU-direktiv som syftar till att skapa bästa förutsättningar för att EU skall klara sina Net Zero-målsättningar till 2050. Direktivet kravställer att ESG- information finns tillgänglig för investerare. Genom att höja kvalitetskraven på hållbarhetsrapportering till samma nivå som den finansiella rapporteringen, minskas riskerna för green eller social washing. Med CSRD kopplas också ESG tydligare till bolagens affärsmodeller och strategier.

Vilka företag omfattas av CSRD och när?

När direktivet är fullt implementerat (räkenskapsåret 2026) kommer fler än 50 000 företag inom EU att omfattas av CSRD, varav cirka 4 100 är svenska bolag. Olika företag träffas vid olika tidpunkter:

  • 1 januari 2024 (rapportering 2025) för företag/koncerner som är stora*, är av allmänt intresse och med fler än 500 anställda.  

  • 1 januari 2025 (rapportering 2026) för stora företag/koncerner*

  • 1 januari 2026 (rapportering 2027) för små och medelstora företag noterade på reglerad marknadsplats samt små och icke-komplexa kreditinstitut och captivebolag.

Reglerna kring förstagångsapplicering kräver en mer djupgående analys. Bland annat kan noterade SME-bolag välja att skjuta upp sin rapportering från 2026 till 2028, och det finns speciella regler för moderbolag utanför EU men som bedriver väsentlig verksamhet med omsättning inom EU i sin koncern. 

*bolag/koncern som möter två av tre av följande kriterier: 350 miljoner kronor i omsättning, 175 miljoner kronor balansomslutning, 250 anställda.

  Antal anställda Omsättning Balansomslutning
Stora Flera än 250 Över 50 miljoner euro
(40 miljoner euro)
Över 25 miljoner euro
(20 miljoner euro)
Medel Färre än 250 Under 50 miljoner euro
(40 miljoner euro)
Under 25 miljoner euro
(20 miljoner euro)
Små Färre än 50 Under 10 miljoner euro
(8 miljoner euro)
Under 5 miljoner euro
(4 miljoner euro)
Micro Färre än 10 Under 900 000 euro
(700 000 euro)
Under 450 000 euro
(350 000 euro)

*Tidigare gränsvärden inom parentes

Kontakta oss

Kontakta oss så hjälper vi dig ta reda på nästa steg.

Så kan ni förbereda er

Du bör börja med att genomföra en omfattande gap-analys för att identifiera skillnader mellan nuvarande rapporteringsprocesser och CSRD-kraven. Det är viktigt att etablera en intern arbetsgrupp för hållbarhet som kan driva förändringsarbetet och säkerställa att alla relevanta avdelningar är involverade. Du bör också investera i datainsamlings- och rapporteringssystem som kan hantera de ökade kraven på transparens och detaljerad information. Inte minst bör du utbilda personalen i de nya rapporteringsstandarderna och hållbarhetsmålen för att säkerställa en framgångsrik implementering.

Så kan vi hjälpa dig

Vi hjälper dig med både implementeringen och förvaltningen av ditt CSRD-arbete genom rådgivning om hur du uppfyller de nya rapporteringskraven och integrerar hållbarhetsstrategier i affärsmodellen. Vi genomför bland annat gap-analyser för att identifiera skillnader mellan nuvarande praxis och CSRD-standarder. Vi kan också erbjuda utbildning och workshops för att öka medvetenheten och förståelsen inom organisationen. Dessutom kan vi bistå med tekniska lösningar för att effektivisera insamling och rapportering av hållbarhetsdata.

Med CSRD Lookbook får du konkreta tips på hur din CSRD-rapportering kan se ut. Ladda ned den i dag!

Hållbarhetsrapporteringen utifrån CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) innebär att företag ska tillämpa både de obligatoriska rapporteringsstandarderna ESRS (European Sustainability Reporting Standards) och EU-taxonomin.  

CSRD Lookbook visar hur integrationen av hållbarhetsfrågor i årsredovisningen kan struktureras och hur du kan utforma hållbarhetsrapporten. Vidare kan CSRD Lookbook bidra till inspiration och initiera till interna diskussioner på ditt företag om kraven i ESRS.

Ladda ner CSRD Lookbook

ladda ner CSRD Lookbook

Lär känna några av våra rådgivare

Isabelle Hammarström, PwC

Svårt att komma igång med CSRD? Isabelle hjälper dig.

Isabelle Hammarström är rådgivare med fokus på hållbarhetsrapportering och ESG-regelverk.

Lär känna Isabelle

Johan Jacobsson, PwC

Johan hjälper dig med Scope 1, 2 och 3-arbetet inom CSRD

Johan Jacobsson driver projekt inom främst miljö- och energiområdet. Här ingår naturligtvis CSRD.

Lär känna Johan

Mikael Scheja, PwC

Redovisning kopplat till CSRD? Mikael hjälper dig.

Mikael Scheja är CSRD-specialisten med bland annat finansiell rapportering som huvudfokus.

Lär känna Mikael

ESRS S1 – utmaningar och möjligheter för svenska arbetsgivare 

I samband med hållbarhetsdirektivet CSRD behöver svenska företag berätta om hur medarbetarna  trivs på sin arbetsplats. Rapporteringen som berör anställda görs i ESRS S1, en av de 12 standarder som ingår i CSRD. ESRS S1 inkluderar även grupper och medarbetare som arbetar i direkt anslutning till bolaget såsom egenföretagare, konsulter eller medarbetare som kommer in via bemanningsföretag.

Läs mer om CSRD och ESRS S1

Därför har du som skatteansvarig en nyckelroll i CSRD-arbetet

För att undvika risker och skapa värde i CSRD-arbetet är det viktigt att skatteansvarig medverkar från början och samarbetar nära hållbarhetsteamet.
Läs artikeln

 

PwC-podden om CSRD

CSRD, vad är det och vilka omfattas? Lyssna på våra poddavsnitt om kommande hållbarhetsdirektivet CSRD,  Corporate Sustainability Reporting Directive.

Läs mer om podden här

CSRD Deep Dives: Insiktsfulla seminarier som granskar CSRD på detaljnivå. Se dem här!

Kontakta oss

Isabelle  Hammarström

Isabelle Hammarström

Director, Sustainability & Climate Change, PwC Sverige

Tel 0709-29 39 37

Mikael Scheja

Mikael Scheja

Ek dr, redovisningsspecialist, PwC Sverige

Tel 0709-29 30 38

Följ oss i sociala medier