{{item.title}}
EU:s taxonomiförordning är det viktigaste verktyget i EU:s handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt. Syftet är att omdirigera privata investeringar från verksamheter med negativ miljöpåverkan till mer hållbara verksamheter. EU:s taxonomi sätter ramen för vad som ska anses vara en hållbar investering. Man ställer krav på finansmarknadsaktörer att informera om graden av hållbarhet i olika investeringar.
En investering definieras som hållbar om den väsentligt bidrar till något av de i taxonomin fastställda miljömålen, samtidigt som den inte avsevärt skadar något av målen och uppfyller grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter och arbetsrätt.
Våra specialister är ledande experter inom EU-taxonomin och självklart hjälper vi dig att implementera ett effektivt regelverksarbete.
Läs mer om Omnibus
Vilka specifika krav som ska uppfyllas, (till exempel tröskelvärden på utsläppsnivåer) varierar mellan olika branscher och fastställs i anslutna akter till förordningen.
PwC:s Sustainability Reporting Guide innehåller allt du behöver veta kring specifika frågor kopplade till ditt arbete inom hållbarhetsrapportering.
Ta del av vår Sustainability Reporting Guide
EU-taxonomin är ett viktigt men komplext regelverk som kräver att man har koll på alla detaljer. Våra hållbarhetsspecialister har tagit fram en gedigen serie utbildningsfilmer där de går igenom alla viktiga steg:
Introduktion och bakgrund till regelverket
Hur man analyserar för att se om man är tillämplig/omfattas av taxonomin
Utvärdering av förenlighet och miljökriterier
Minimiskyddsåtgärder - vad är det?
Rapportering av taxonomin. Vilka nyckeltal ska du rapportera på och hur beräknas de?
Varje film är mellan 15-30 min lång (totalt är alla fem moduler tillsammans ca 1 timme och 40 min lång) och du träffar några av Sveriges främsta experter inom EU-taxonomin: Isabelle Hammarström, Amanda Munther, Theodora Frisk, Josefine Thor, Peter Heyne, Anton Andersson, Emelie Söderlund samt Mikael Scheja.
Observera att inspelning gjordes i slutet av 2024 och baseras på den information och lagtext som fanns utgiven vid det tillfället. I februari 2025 utgavs ett utkast med förslag på ändringar i EU-taxonomin, vilka ej har beaktats i dessa inspelningar.
För mer info, kostnad och övriga frågor, vänligen kontakta Emelie Söderlund.
Mikael Scheja stöttar företag att effektivisera deras finansiella information utifrån nya krav, inte minst inom ESG.
Kontakta Mikael
Emelie Söderlund är specialist inom finansiell rapportering och taxonomin, främst för icke-finansiella företag.
Kontakta Emelie
Johanna Strahl är specialist inom finansiell rapportering och taxonomin främst mot finansiella bolag.
Kontakta Johanna
Josefine Thor är hållbarhetsrådgivaren som brinner för att hjälpa företagen med hållbarhetsrapporteringen.
Kontakta Josefine
Amanda Munther är specialist inom hållbarhetsrapporteringsarbetet, särkilt inom CSRD och EU-taxonomin.
Kontakta Amanda
Isabelle Hammarström arbetar med hållbarhetsrapportering och ESG-regelverk. Hon är del av FAR:s specialistgrupp för hållbarhet och PwC:s globala arbetsgrupper för EU:s taxonomireglering och CSRD.
Kontakta Isabelle
Hur ska EU:s taxonomiförordning tillämpas av finansiella aktörer enligt NFRD respektive finansmarknadsaktörer enligt SFDR? PwC:s experter Johanna Strahl och Catrine Engström att reder ut vilka aktörer som omfattas av taxonomin, hur regelverken samverkar med varandra och vad som ska rapporteras.